loading...

marți, 29 august 2017

FRUCTELE DE SOC (Sambucus nigra) si beneficiile lor pentru sanatatea noastra.

   Cercetari recente plaseaza socul in fruntea celor mai puternice stimulente ale sistemului imunitar. Fructele lui sunt un concurent redutabil al vaccinurilor antigripale.
Se pare ca aceasta planta (socul) are cu adevarat ceva special, pentru ca a declansat o desfasurare de forte fara precedent: sute de cercetatori de prima mana lucreaza de mai bine de zece ani la aceste studii care au capatat o coplesitoare importanta, in conditiile in care omenirea este tot mai amenintata de spectrul unor boli incurabile cum ar fi Sida si Sars, cancerul sau leucemia. Curios: un banal extract din fructele acestei plante devanseaza mult, ca eficienta, substantele chimice obtinute prin sintezele cele mai complicate. . Extractele de fructe de soc sunt un puternic concurent al medicamentelor antivirale de ultima generatie, ajuta la vindecarea majoritatii bolilor degenerative, la prevenirea bolii canceroase, la combaterea tumorilor benigne, prelungesc tineretea biologica.
   Florile de socului infloresc pe rand, la fel, si fructele de soc se coc pe rand, deci este posibil sa gasim intr-un soc fructe stafidate, fructe verzi si fructe ajunse la maturitate. Fructele se culeg in lunile septembrie – octombrie, prin taierea intregii inflorescente.
Recoltarea fructelor de soc se face prin taierea ciorchinilor cu boabe de pe ramuri. La trei-patru ore de la culegere, aceste boabe se vor prepara sau vor fi puse la frigider, unde se pot pastra 24-48 de ore. Daca nu se folosesc in stare proaspata, pentru preparate cum ar fi siropul, tinctura sau sucul, fructele de soc pot fi uscate, dar numai pe cale artificiala. Boabele se desprind de pe ciorchine si se pun in strat foarte subtire pe o soba sau pe un calorifer, care asigura o temperatura in jur de 40 de grade Celsius. Se lasa boabele sa se deshidrateze pana cand seamana cu stafidele. Atunci se depoziteaza in pungi de hartie, in locuri uscate si intunecoase.

Valoare nutritiva:
100 de grame de fructe de soc contin 60% vitamina C, 12% vitamina A, 11% vitamina B6, 5% tiamina și 4%riboflavina. Toate aceste vitamine lucreaza impreuna pentru a mentine corpul sanatos si mereu in forma.
Fructele de soc, detin, de asemenea, un continut mineral remarcabil. Consumate in mod natural au 9% fier, potasiu 8% si 4% calciu si fosfor. Boabele de soc asigura o buna functionare a tuturor sistemelor corpului.
Fructele de soc sunt bogate in fibre care poate stimula sistemul digestiv. O singura portie de boabe coapte de soc este suficienta pentru a satisface 28% din necesarul de fibre de zi cu zi si mentine sistemul digestiv intr-o functionare eficienta.

Preparate din fructe de soc:

1. DECOCT
Se prepara dintr-o lingurita de fructe uscate la o cana cu apa rece. Se da in clocot, se preseaza fructele pentru a se sparge si se indulceste, dupa gust,  cu miere de albine. Se beau 1-2 cani de ceai de fructe de soc pe zi.
Este recmandat in tratarea afectiunilor cailor urinare, ca diuretic.

2. SUCUL PROASPAT
Se obtine prin zdrobirea boabelor de soc cu ajutorul mixerului electric, sau manual, cu ajutorul unei linguri de lemn. Dupa zdrobire, pasta rezultata se filtreaza printr-un tifon pus in doua, sucul obtinut fiind pus intr-o sticla curata si apoi depozitat la rece, in frigider. Termenul de valabilitate al acestui suc in conditiile pastrarii la frigider este de maximum 48 de ore. Se administreaza 3-4 linguri pe zi, pe stomacul gol, pentru tratarea constipatiei, a colitelor de putrefactie, pentru intarirea capacitatii de aparare a organismului.

3. TINCTURA
Se obtine prin amestecarea sucului proaspat de fructe de soc cu alcool alimentar de nouazeci de grade. Intr-o sticla, se pun un pahar de suc de fructe de soc si un pahar de alcool alimentar, dupa care se agita bine amestecul pentru a se omogeniza. Ulterior, tinctura se pune la pastrare in sticla bine inchisa, la loc intunecos si rece, in frigider. Termenul de valabilitate este de doi ani. Se administreaza 1-4 linguri pe zi, ca remediu forte in curele de slabire, ca detoxifiant in bolile cronice si degenerative, pentru sporirea rapida a imunitatii.
- Preventiv, in timpul epidemiilor de gripa care se fac simtite la inceputul toamnei, se fac cure de doua saptamani, timp in care se iau 2-3 linguri de tinctura de soc pe zi. Daca gripa v-a "prins" deja, luati pe parcursul unei zile 2-4 linguri de tinctura diluata in apa, timp de 7-10 zile la rand. Vindecarea se va face mult mai rapid, iar in plus, vor fi mult diminuate anumite simptome, cum ar fi febra, durerile musculare, starile de slabiciune.
- In caz de constipatie, constipatie cronica, colita de putrefactie - se administreaza dimineata, pe nemancate, una-trei linguri de tinctura de soc, diluate intr-o cana de apa. Tratamentul se face vreme de patru saptamani la rand si se poate relua, la nevoie, dupa o pauza de 5-7 zile.
- In caz de Herpes - atunci cand apar primele simptome ale unei eruptii herpetice (usoara febra, nervozitate, usturime sau mancarimi), se ia cate o lingura de tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, din ora in ora, in total 3-4 doze. Se mentine tratamentul vreme de o saptamana. Anumite principii active din fructele de soc anihileaza mecanismul enzimatic prin care virusurile patrund in celulele sanatoase, stopand astfel boala ori grabind vindecarea. Un fenomen similar se petrece si in cazul infectiei cu temutul virus Hiv, despre al carei tratament vom vorbi in continuare.
- Ca adjuvant in tratamentul infectiei cu Hiv - se fac tratamente de lunga durata cu tinctura de fructe de soc. Se administreaza 2-4 linguri pe zi, pe stomacul gol, in cure de 45 de zile, cu o saptamana de pauza, dupa care se reia.
- Ca adjuvant in tratarea tumorilor maligne si benigne - o cura de treizeci de zile cu tinctura de fructe de soc, administrata cate 2 linguri pe zi, are efecte surprinzator de puternice, prin activarea sistemului imunitar, element extrem de important in tratarea acestei categorii de afectiuni.
- In caz de psoriazis, alergie cutanata, sclerodermie, boli de piele rezistente la tratamentele clasice - mai ales in lunile octombrie-noiembrie, cand multe boli de piele, cum ar fi psoriazisul sau sclerodermia, tind sa recidiveze sau sa se agraveze, cura cu suc sau tinctura de fructe de soc este cat se poate de binevenita. Se administreaza zilnic 1-2 lingurite de suc sau 3-4 lingurite de tinctura, pe o perioada de minimum patru saptamani.
-- Contraindicatii ale tincturii:
Din cauza continutului de alcool nu se recomanda administrarea in: hepatite virale, toxice si metabolice, steatoza hepatica, ciroza hepatica, sarcina si alaptare. Astenie (slabiciune fizica), diaree, colita de fermentatie, copii sub 10 ani, alergie la soc, tratamente care nu permit consumul de alcool.

4. PULBEREA
Se obtine prin macinarea cat mai fina a boabelor uscate cu rasnita electrica de cafea. Se administreaza 3-4 lingurite de pulbere pe zi, pe stomacul gol, fiind recomandata in tratarea avitaminozelor, a bolilor oculare, a diareei (fructele uscate au un efect opus extractelor proaspete), a colitei.
Pentru imbunatatirea vederii nocturne, adjuvant in tratarea bolilor oculare - se iau zilnic 3-4 lingurite de pulbere de fructe uscate de soc. Administrarea se face pe stomacul gol, in cure de 3-4 saptamani. Anumiti pigmenti (care dau culoarea neagra boabelor), vitaminele si mineralele din compozitia acestor fructe au un efect exceptional asupra ochilor.

5. SIROPUL
La doua pahare de suc proaspat de fructe de soc, obtinut cu ajutorul mixerului electric, sau manual, cu ajutorul unei linguri de lemn, se adauga doua pahare de zahar brun si coaja rasa de la doua lamai. Se pune acest amestec pe foc si se lasa sa clocoteasca scurt, dupa care se toarna fierbinte intr-o sticla care va fi inchisa apoi ermetic. Se iau 4-5 lingurite din acest preparat pe zi, pentru un efect usor laxativ, tonic, vitaminizant si remineralizant.

PRECAUTII SI CONTRAINDICATII !

Fructele de soc sunt foarte puternice ca remediu, fiind mai degraba medicament decat aliment. Si ca orice medicament ingerat in doze prea mari, poate da reactii adverse cat se poate de neplacute: voma, arsuri la stomac, inflamarea gatului, dificultati in respiratie.
Dozele periculoase sunt de 200 de grame de fruct sau de suc si de 300 de grame de tinctura pe zi.
Ovidiu Bojor (Doctor in Farmacie, membru al Academiei de Stiinte Medicale) afirma: “Fructele necoapte au un anumit grad de toxicitate, intoxicatiile manifestandu-se prin voma si diaree. In caz de intoxicatii i se dau bolnavului lapte si carbune medicinal”.

 Observatie:  -   Acest  blog  nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are doar un caracter informativ si nu se substituie diagnosticărilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate.



miercuri, 23 august 2017

MACESUL (Rosa canina) - sursa inestimabila de sanatate!

Macesele au forma sferica sau elipsoidala, au culoarea portocalie in faza de parga si rosie sau rosie-portocalie la maturitatea deplina. Ele capata apoi, atunci cand incep sa se inmoaie, o culoare rosie.

Substantele active continute:

Fructele contin: vitamina C (acid ascorbic si acid dehidroascorbic, avand un continut de 50 de ori mai bogat decat lamaile) acidul malic si acidul citric care contribuie la stabilizarea vitaminei C.; continutul de protovitamina A vitaminele B1, B2, B3, B5, K, P, PP, alfa si beta tocoferol (vitamina E), acid nicotinic (vitamina antipelagroasa). Macesele reprezinta si un puternic mineralizant, prin continutul de magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, sulf si zinc; contine tanini care ii confera utilitate in afectiunile sistemului digestiv. Macesele reprezinta o sursa importanta de antioxidanti.
Petalele florilor contin ulei eteric.
Semintele contin vitamina F si cantitati mari de tocoferol (vitamian E), acizi grasi esentiali-acid linolic, acid linoleic si acid arahidonic.
Macesul are urmatoarele actiuni terapeutice:
•          Tonic- vitaminizant
•          Scadearea permeabilitatii si fragilitatii capilare
•          Normalizarea circulatiei periferice
•          Anticataral
•          Hepatoprotector
•          Colagog
•          Diuretic
•          Raceala si gripa
•          Vermifug
•          Stimularea imunitatii prin actiunea de potentare antivirala a interferonului
•          Antiinflamator, regenerant, cicatrizant
•          Detoxifierea organismului
•          Accelereaza producerea de globule rosii, combate astenia, regleaza metabolismul calciului si stimuleaza fixarea lui in oase
•          Efect antidiabetic, hipoglicemiant, de stabilizare a glicemiei, stimuleaza biosinteza colagenului, a hormonilor steroizi, regleaza nivelul de catecholamina, reduce edemele.
•          Indicat in tratarea gutei si a reumatismului datorita capacitatii sale de a stimula eliminarea acidului uric

Recoltarea maceselor
Culesul maceselor se face la sfarsitul lui septembrie – inceputul lui octombrie, inainte de a da prima bruma. Fructele ajunse la maturitate, cu o coloratie rosie intensa (nu rozii sau de un rosu inchis), se culeg de pe crengi si se pun apoi in saculeti de panza sau de hartie.

Modalitati de utilizare:
Se recomanda consumul de macese in special la schimbarile de anotimpuri atunci cand temperaturile variaza brusc si organismul este mai sensibil. Macesele ne protejeaza in fata microbilor si a virusilor.

Ele pot fi consumate  forma de pulbere:
In magazinele de tip Plafar se gaseste asa-numita pudra de macese, adica pulberea de fruct fara samburi (samburii de maces sunt destul de toxici ingerati ca atare). Aceasta va fi folosita pentru administrare interna. Daca vrem, totusi, sa obtinem pulberea de macese acasa, se va proceda astfel: se macina foarte fin cu rasnita electrica de cafea fructele uscate de maces. Dupa macinare, semintele, care sunt foarte dure, vor ramane intregi, in timp ce pulpa se va transforma intr-o pulbere fina. Pentru a le separa, se va face cerne printr-o sita deasa (cum ar fi cea pentru faina alba), pulberea fina astfel obtinuta se depoziteaza in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 15 zile (deoarece substantele active se oxideaza relativ rapid). De regula, se infuzeaza 2 lingurite intr-o cana cu apa fierbinte. Se acopera cana si se lasa la infuat 10-5 minute, se poate induci cu putina miere de albine, apoi se bea.

Precautii si contraindicatii
Pulpa de macese nu are nici un fel de contraindicatie, fiind printre cele mai bine tolerate remedii cunoscute.
Semintele de macese pot cauza reactii alergice, astfel:
•          perisorii de pe aceste seminte, au un efect iritant foarte puternic asupra aparatului respirator si asupra celui digestive;  pot declansa reactii alergice severe, ca prurit, catar respirator, disconfort gastro-intestinal. De aceeea, in cazul persoanelor alergice se recomanda evitarea contactului cu acesti perisori;
•          un consum de peste 10 grame de seminte de macese pe zi poate conduce la intoxicatie din cauza cianidelor din compozitia acestor samburi.


OBSERVATIE:  -  Conținutul acestui blog are doar un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate.


vineri, 11 august 2017

ULEIUL DE GALBENELE si efectele lui binefacatoare.

Uleiul de galbenele contine antioxidanti puternici,care impiedica raspandirea bolilor de piele. Acesti antioxidanti sunt: quercetin, mucilagii, carotenoide si saponine. Uleiul de galbenele are proprietati antiinflamatoare, antifungice, antioxidante si regeneratoare, fiind folosit in numeroase boli de piele.
Efectele terapeutice ale uleiului de galbenele: hidrateaza pielea uscata sau fisurata, calmeaza intepaturie de insecte, reduce inflamatiile, reduce macarimile pielii, combate subtierea pielii legate de batranete, creste producerea de colagen, este folosit in eruptiile cutanate, eczeme. Stimulează circulatia periferica si poate fi folosit, de asemenea, in cazul varicelor

Ingrediente:
- 10 linguri de galbenele (flori uscate),
- 500 ml ulei de masline extravirgin,

Preparare:
Florile de galbenele (Calendula officinalis) se maruntesc si se adauga intr-un borcan de sticla (se umple ¾ din borcan). Se toarna deasupra uleiul,care trebuie sa acopere florile cu cel putin 2 degete deasupra lor.Se infileteaza bine capacul borcanului si se lasa la  macerat timp de 4 saptamani, intr-un loc cald. Dupa aceasta perioada, preparatul se strecoara, iar uleiul obtinut se pastreaza intr-o sticla inchisa la culoare, la frigider.

Tratamente externe cu ulei de galbenele, ele fiind cel mai bland remediu pentru persoanele cu pielea foarte sensibila:
arsuri solare, vanatai, inflamatii, degeraturi, acnee, cuperoza, inflamtii, vergeturi

Tratamente interne cu ulei de galbenele:
- Se mesteca o lingura de ulei timp de 3 minute in gura, apoi se scuipa, in urmatoarele afectiuni: stomatita, gingivita, aftoza bucala, candidoza bucala.
- Se ia cate o lingurita de ulei, cu o ora inainte de mesele principale  in tratarea urmatoarelor afectiuni: faringita, laringita acuta, traheobronsita, amigdalita, colita, ulcer gastroduodenal.

OBSERVATIE:  -  Conținutul acestui blog are doar un caracter informativ și nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate.
                                            



duminică, 6 august 2017

Uleiul de morcovi si proprietatile lui miraculoase.

Uleiul de morcov este un foarte bun antiseptic  si prezinta si alte beneficii:
-  este un bun remediu împotriva eczemelor,dermatitelor și psoriazisului;
- protejeaza pielea de riduri, el reda vitalitate pielii, improspateaza tenul si actioneaza ca un antirid natural;
- imbunatatirea circulației la nivelul pielii;
- protejarea pielii si a parului de efectele poluarii, prafului, lumina ultravioleta a soarelui, chimicale, tratamente dure;
- stimuleaza cresterea parului, intareste radacina parului, previde despicarea si ruperea lui;
- este extrem de eficient in reducerea cicatricilor si inflamatiilor,cauzate de existenta unor bacterii la nivelul pielii;
- Reduce ridurile si petele maronii de pe piele.

Ingrediente:
-  2 morcovi mari,
-  ulei vegetal (ulei de floarea soarelui, ulei de masline sau de soia)

Mod  de preparare:
Se rade morcovul si se pune intr-un borcan de sticla. Se toarna deasupra uleiul, pana morcovul este bine acoperit de acesta. Borcanul se umple bine cu ulei, astfel incat sa nu mai existe nici-o bulă de aer, deoarece morcovii contin multa apa si , din aceasta cauza, poate exista riscul ca preparatul sa mucegaiasca.
Capacul  borcanului se infileteaza bine si apoi se tine intr-un loc insorit si cald, timp de 3 saptamani. In acest timp, morcovul se va macera, iar vitaminele solubile in grasime se vor dizolva in ulei. Foarte important: se agitata zilnic borcanul! La sfarsitul macerarii, se strecoara uleiul printr-o bucata de tifon intr-un alt borcan curat, care se inchide ermetic si se pastreaza intr-un loc intunecos (frigider).

Mod de utilizare:
Uleiul de morcov se aplica pe fata, gat si decolteu si se maseaza pana la absorbtia lui completa; se poate aplica chiar si pe pielea grasa deoarece ajuta la reechilibrarea acesteia si la inchiderea porilor dilatati. Deoarece pateaza, surplusul de ulei se sterge.
Pentru sporirea efectelor benefice ale uleiului,se poate combina cu putin suc de lamaie.  Foloseste uleiul,seara,in locul cremei hidratante.

Daca este folosit intern, in salate,  uleiul de morcov, are de urmatoarele beneficii in:
- prevenirea cancerului;
- combaterea infectiilor;
- stimularea circulatiei, functiilor creierului, nervilor si metabolismului;
- detoxifierea sangelui, tesuturilor, ficatului si rinichilor;
- imbunatatirea vederii;
- ameliorarea durerilor musculare;
- eliminarea acidului uric din sange, tesuturi si articulații.


OBSERVATIE:  -  Conținutul acestui blog are doar un caracter informativ și nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate.



miercuri, 2 august 2017

Plante medicinale care pot face rau in supradozaj sau in combinatie cu anumite medicamente.

Plantele medicinale care sunt atat de benefice sanatatii noastre, au si contraindicatii,
mai ales cand este vorba de supradozaje. In plus, daca sunt luate in combinatie cu anumite medicamente clasice, devin periculoase, putand chiar sa anuleze efectele acestora.
Afinul - este contraindicata consumarea sub forma oricarui preparat naturist de catre femeile insarcinate sau care alapteaza. De asemenea, consumul in doze mari (zilnic, de exemplu) poate afecta efectul medicamentelor anticoagulante. Consumarea ocazionala a una-doua cani de ceai din fructe sau frunze de afin nu presupune nici un risc.
Busuiocul - specialistii il recomanda pentru cel putin 40 de tipuri de afectiuni - de la problemele de sensibilitate a tenului pana la cele complexe, legate de disfunctii neurohormonale. Atentie,  insa: la fel ca alte plante aromatice, busiuocul contine estragol, un ulei volatil ce se gaseste si in fenicul, depistat a fi cancerigen! Folosita in cantitati normale, aceasta substanta are concentratia de 100 pana la 1000 de ori mai redusa decat doza la care se instaleaza efectul toxic. Mai mult, in busuioc exista multi alti compusi cu efecte anticancerigene certe, care fac din aceasta planta un inamic al bolii canceroase, nu un inductor al ei! Alergia la administrarea interna este rar intalnita, insa uleiul volatil poate da, la unele persoane, senzatia de sufocare ori deranjamente gastrointestinale. Nu se recomanda gravidelor, lauzelor si copiilor mici. Reactiile adverse la folosirea externa a busuiocului sunt ceva mai frecvente si constau in inflamatii la nivelul pelii si dificultati de respiratie.
Bradul - este contraindicat in bolile respiratorii cronice, indeosebi in astmul bronsic evoluat si in silicoza (existenta dioxidului de siliciu in plamani). De asemenea, este contraindicata administrarea interna in caz de astm bronsic si tuse convulsiva. Nu se cunosc interactiuni medicamentoase.
Cimbrisorul - in cantitati foarte mari ( doza zilnica de cimbrisor este de doua-trei lingurite de planta), duce la hiperfunctia glandei tiroide. Este contraindicat femeilor insarcinate si in cazuri de ulcer stomacal si duodenal, pielonefrita, hepatita, arteroscleroza coroniana si cerebrala, fibrilatie atriala. Nu se aplica uleiul de cimbrisor direct pe piele!.
Catina-alba - este contraindicata bolnavilor cu colecista acuta, pancreatita, diaree cronica. La barbati, catina alba poate provoca prostatita adenomatoasa, iar la femei, mastopatie, din cauza continutului de fitohormoni. In astm bronsic si alte cazuri rare, beta-carotenul, care se afla in cantitati mari in catina-alba, poate provoca alergie. Catina-alba se poate administra in doze de tre-cinci lingurite pe zi.
Coada calului – contraindicata femeilor insarcinate sau care alapteaza sau alergie la aceasta planta..
Coada soricelului - poate provoca alergii de contact. Nu este recomandata in sarcina si alaptare. Dozele mari pot produce ameteli si dureri de cap.
Menta - nu se recomanda bolnavilor de hipotensiune, cu aciditate scazuta a sucului gastric, hernie. Folosirea indelungata a mentei duce la incontinenta urinara. Uneori, poate afecta potenta masculina. Nu se cunosc interactiuni medicamentoase.
Semintele de in - pot provoca diaree. Folosirea indelungata ( mai mult de trei sapatamani) actioneaza negativ in cazuri de colecista si hepatita. In plus, se recomanda consumul crescut de lichide atunci cand se consuma seminte de in. Sunt contraindicate in caz de obstructie intestinala, afectiuni inflamatorii acute ale esofagului, somacului sau intestinelor. Din cauza continutului de mucilagii si celuloza, poate intarzia absorbtia altor medicamente - asadar, nu se administreaza simultan cu acestea.

OBSERVATIE:  -  Conținutul acestui blog are doar un caracter informativ și nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate.




4 Articole interesante:

loading...
loading...