Macesele au forma sferica sau
elipsoidala, au culoarea portocalie in faza de parga si rosie sau rosie-portocalie
la maturitatea deplina. Ele capata apoi, atunci cand incep sa se inmoaie, o
culoare rosie.
Substantele active continute:
Fructele contin: vitamina C (acid ascorbic si acid
dehidroascorbic, avand un continut de 50 de ori mai bogat decat lamaile) acidul
malic si acidul citric care contribuie la stabilizarea vitaminei C.; continutul
de protovitamina A vitaminele B1, B2, B3, B5, K, P, PP, alfa si beta tocoferol
(vitamina E), acid nicotinic (vitamina antipelagroasa). Macesele reprezinta si
un puternic mineralizant, prin continutul de magneziu, calciu, fier, mangan,
fosfor, potasiu, seleniu, sulf si zinc; contine tanini care ii confera
utilitate in afectiunile sistemului digestiv. Macesele reprezinta o sursa
importanta de antioxidanti.
Petalele florilor contin ulei eteric.
Semintele contin vitamina F si cantitati mari de
tocoferol (vitamian E), acizi grasi esentiali-acid linolic, acid linoleic si
acid arahidonic.
Macesul are urmatoarele actiuni
terapeutice:
• Tonic-
vitaminizant
•
Scadearea permeabilitatii si fragilitatii capilare
• Normalizarea
circulatiei periferice
• Anticataral
• Hepatoprotector
• Colagog
• Diuretic
• Raceala
si gripa
• Vermifug
• Stimularea
imunitatii prin actiunea de potentare antivirala a interferonului
• Antiinflamator,
regenerant, cicatrizant
• Detoxifierea
organismului
• Accelereaza
producerea de globule rosii, combate astenia, regleaza metabolismul calciului
si stimuleaza fixarea lui in oase
• Efect
antidiabetic, hipoglicemiant, de stabilizare a glicemiei, stimuleaza biosinteza
colagenului, a hormonilor steroizi, regleaza nivelul de catecholamina, reduce
edemele.
• Indicat
in tratarea gutei si a reumatismului datorita capacitatii sale de a stimula
eliminarea acidului uric
Recoltarea maceselor
Culesul maceselor se face la sfarsitul
lui septembrie – inceputul lui octombrie, inainte de a da prima bruma. Fructele
ajunse la maturitate, cu o coloratie rosie intensa (nu rozii sau de un rosu
inchis), se culeg de pe crengi si se pun apoi in saculeti de panza sau de
hartie.
Modalitati de utilizare:
Se recomanda consumul de macese in
special la schimbarile de anotimpuri atunci cand temperaturile variaza brusc si
organismul este mai sensibil. Macesele ne protejeaza in fata microbilor si a
virusilor.
Ele pot fi consumate forma de pulbere:
In magazinele de tip Plafar se gaseste
asa-numita pudra de macese, adica pulberea de fruct fara samburi (samburii de
maces sunt destul de toxici ingerati ca atare). Aceasta va fi folosita pentru
administrare interna. Daca vrem, totusi, sa obtinem pulberea de macese acasa,
se va proceda astfel: se macina foarte fin cu rasnita electrica de cafea fructele
uscate de maces. Dupa macinare, semintele, care sunt foarte dure, vor ramane
intregi, in timp ce pulpa se va transforma intr-o pulbere fina. Pentru a le
separa, se va face cerne printr-o sita deasa (cum ar fi cea pentru faina alba),
pulberea fina astfel obtinuta se depoziteaza in borcane de sticla inchise
ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 15 zile
(deoarece substantele active se oxideaza relativ rapid). De regula, se infuzeaza
2 lingurite intr-o cana cu apa fierbinte. Se acopera cana si se lasa la infuat
10-5 minute, se poate induci cu putina miere de albine, apoi se bea.
Precautii si contraindicatii
Pulpa de macese nu are nici un fel de
contraindicatie, fiind
printre cele mai bine tolerate remedii cunoscute.
Semintele de macese pot cauza reactii
alergice, astfel:
• perisorii
de pe aceste seminte, au un efect iritant foarte puternic asupra aparatului
respirator si asupra celui digestive;
pot declansa reactii alergice severe, ca prurit, catar respirator,
disconfort gastro-intestinal. De aceeea, in cazul persoanelor alergice se
recomanda evitarea contactului cu acesti perisori;
• un
consum de peste 10 grame de seminte de macese pe zi poate conduce la
intoxicatie din cauza cianidelor din compozitia acestor samburi.
OBSERVATIE: -
Conținutul acestui blog are doar un caracter informativ si nu se
substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu