loading...

miercuri, 23 august 2017

MACESUL (Rosa canina) - sursa inestimabila de sanatate!

Macesele au forma sferica sau elipsoidala, au culoarea portocalie in faza de parga si rosie sau rosie-portocalie la maturitatea deplina. Ele capata apoi, atunci cand incep sa se inmoaie, o culoare rosie.

Substantele active continute:

Fructele contin: vitamina C (acid ascorbic si acid dehidroascorbic, avand un continut de 50 de ori mai bogat decat lamaile) acidul malic si acidul citric care contribuie la stabilizarea vitaminei C.; continutul de protovitamina A vitaminele B1, B2, B3, B5, K, P, PP, alfa si beta tocoferol (vitamina E), acid nicotinic (vitamina antipelagroasa). Macesele reprezinta si un puternic mineralizant, prin continutul de magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, sulf si zinc; contine tanini care ii confera utilitate in afectiunile sistemului digestiv. Macesele reprezinta o sursa importanta de antioxidanti.
Petalele florilor contin ulei eteric.
Semintele contin vitamina F si cantitati mari de tocoferol (vitamian E), acizi grasi esentiali-acid linolic, acid linoleic si acid arahidonic.
Macesul are urmatoarele actiuni terapeutice:
•          Tonic- vitaminizant
•          Scadearea permeabilitatii si fragilitatii capilare
•          Normalizarea circulatiei periferice
•          Anticataral
•          Hepatoprotector
•          Colagog
•          Diuretic
•          Raceala si gripa
•          Vermifug
•          Stimularea imunitatii prin actiunea de potentare antivirala a interferonului
•          Antiinflamator, regenerant, cicatrizant
•          Detoxifierea organismului
•          Accelereaza producerea de globule rosii, combate astenia, regleaza metabolismul calciului si stimuleaza fixarea lui in oase
•          Efect antidiabetic, hipoglicemiant, de stabilizare a glicemiei, stimuleaza biosinteza colagenului, a hormonilor steroizi, regleaza nivelul de catecholamina, reduce edemele.
•          Indicat in tratarea gutei si a reumatismului datorita capacitatii sale de a stimula eliminarea acidului uric

Recoltarea maceselor
Culesul maceselor se face la sfarsitul lui septembrie – inceputul lui octombrie, inainte de a da prima bruma. Fructele ajunse la maturitate, cu o coloratie rosie intensa (nu rozii sau de un rosu inchis), se culeg de pe crengi si se pun apoi in saculeti de panza sau de hartie.

Modalitati de utilizare:
Se recomanda consumul de macese in special la schimbarile de anotimpuri atunci cand temperaturile variaza brusc si organismul este mai sensibil. Macesele ne protejeaza in fata microbilor si a virusilor.

Ele pot fi consumate  forma de pulbere:
In magazinele de tip Plafar se gaseste asa-numita pudra de macese, adica pulberea de fruct fara samburi (samburii de maces sunt destul de toxici ingerati ca atare). Aceasta va fi folosita pentru administrare interna. Daca vrem, totusi, sa obtinem pulberea de macese acasa, se va proceda astfel: se macina foarte fin cu rasnita electrica de cafea fructele uscate de maces. Dupa macinare, semintele, care sunt foarte dure, vor ramane intregi, in timp ce pulpa se va transforma intr-o pulbere fina. Pentru a le separa, se va face cerne printr-o sita deasa (cum ar fi cea pentru faina alba), pulberea fina astfel obtinuta se depoziteaza in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 15 zile (deoarece substantele active se oxideaza relativ rapid). De regula, se infuzeaza 2 lingurite intr-o cana cu apa fierbinte. Se acopera cana si se lasa la infuat 10-5 minute, se poate induci cu putina miere de albine, apoi se bea.

Precautii si contraindicatii
Pulpa de macese nu are nici un fel de contraindicatie, fiind printre cele mai bine tolerate remedii cunoscute.
Semintele de macese pot cauza reactii alergice, astfel:
•          perisorii de pe aceste seminte, au un efect iritant foarte puternic asupra aparatului respirator si asupra celui digestive;  pot declansa reactii alergice severe, ca prurit, catar respirator, disconfort gastro-intestinal. De aceeea, in cazul persoanelor alergice se recomanda evitarea contactului cu acesti perisori;
•          un consum de peste 10 grame de seminte de macese pe zi poate conduce la intoxicatie din cauza cianidelor din compozitia acestor samburi.


OBSERVATIE:  -  Conținutul acestui blog are doar un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate.


Niciun comentariu:

4

loading...
loading...