loading...

marți, 29 august 2017

FRUCTELE DE SOC (Sambucus nigra) si beneficiile lor pentru sanatatea noastra.

   Cercetari recente plaseaza socul in fruntea celor mai puternice stimulente ale sistemului imunitar. Fructele lui sunt un concurent redutabil al vaccinurilor antigripale.
Se pare ca aceasta planta (socul) are cu adevarat ceva special, pentru ca a declansat o desfasurare de forte fara precedent: sute de cercetatori de prima mana lucreaza de mai bine de zece ani la aceste studii care au capatat o coplesitoare importanta, in conditiile in care omenirea este tot mai amenintata de spectrul unor boli incurabile cum ar fi Sida si Sars, cancerul sau leucemia. Curios: un banal extract din fructele acestei plante devanseaza mult, ca eficienta, substantele chimice obtinute prin sintezele cele mai complicate. . Extractele de fructe de soc sunt un puternic concurent al medicamentelor antivirale de ultima generatie, ajuta la vindecarea majoritatii bolilor degenerative, la prevenirea bolii canceroase, la combaterea tumorilor benigne, prelungesc tineretea biologica.
   Florile de socului infloresc pe rand, la fel, si fructele de soc se coc pe rand, deci este posibil sa gasim intr-un soc fructe stafidate, fructe verzi si fructe ajunse la maturitate. Fructele se culeg in lunile septembrie – octombrie, prin taierea intregii inflorescente.
Recoltarea fructelor de soc se face prin taierea ciorchinilor cu boabe de pe ramuri. La trei-patru ore de la culegere, aceste boabe se vor prepara sau vor fi puse la frigider, unde se pot pastra 24-48 de ore. Daca nu se folosesc in stare proaspata, pentru preparate cum ar fi siropul, tinctura sau sucul, fructele de soc pot fi uscate, dar numai pe cale artificiala. Boabele se desprind de pe ciorchine si se pun in strat foarte subtire pe o soba sau pe un calorifer, care asigura o temperatura in jur de 40 de grade Celsius. Se lasa boabele sa se deshidrateze pana cand seamana cu stafidele. Atunci se depoziteaza in pungi de hartie, in locuri uscate si intunecoase.

Valoare nutritiva:
100 de grame de fructe de soc contin 60% vitamina C, 12% vitamina A, 11% vitamina B6, 5% tiamina și 4%riboflavina. Toate aceste vitamine lucreaza impreuna pentru a mentine corpul sanatos si mereu in forma.
Fructele de soc, detin, de asemenea, un continut mineral remarcabil. Consumate in mod natural au 9% fier, potasiu 8% si 4% calciu si fosfor. Boabele de soc asigura o buna functionare a tuturor sistemelor corpului.
Fructele de soc sunt bogate in fibre care poate stimula sistemul digestiv. O singura portie de boabe coapte de soc este suficienta pentru a satisface 28% din necesarul de fibre de zi cu zi si mentine sistemul digestiv intr-o functionare eficienta.

Preparate din fructe de soc:

1. DECOCT
Se prepara dintr-o lingurita de fructe uscate la o cana cu apa rece. Se da in clocot, se preseaza fructele pentru a se sparge si se indulceste, dupa gust,  cu miere de albine. Se beau 1-2 cani de ceai de fructe de soc pe zi.
Este recmandat in tratarea afectiunilor cailor urinare, ca diuretic.

2. SUCUL PROASPAT
Se obtine prin zdrobirea boabelor de soc cu ajutorul mixerului electric, sau manual, cu ajutorul unei linguri de lemn. Dupa zdrobire, pasta rezultata se filtreaza printr-un tifon pus in doua, sucul obtinut fiind pus intr-o sticla curata si apoi depozitat la rece, in frigider. Termenul de valabilitate al acestui suc in conditiile pastrarii la frigider este de maximum 48 de ore. Se administreaza 3-4 linguri pe zi, pe stomacul gol, pentru tratarea constipatiei, a colitelor de putrefactie, pentru intarirea capacitatii de aparare a organismului.

3. TINCTURA
Se obtine prin amestecarea sucului proaspat de fructe de soc cu alcool alimentar de nouazeci de grade. Intr-o sticla, se pun un pahar de suc de fructe de soc si un pahar de alcool alimentar, dupa care se agita bine amestecul pentru a se omogeniza. Ulterior, tinctura se pune la pastrare in sticla bine inchisa, la loc intunecos si rece, in frigider. Termenul de valabilitate este de doi ani. Se administreaza 1-4 linguri pe zi, ca remediu forte in curele de slabire, ca detoxifiant in bolile cronice si degenerative, pentru sporirea rapida a imunitatii.
- Preventiv, in timpul epidemiilor de gripa care se fac simtite la inceputul toamnei, se fac cure de doua saptamani, timp in care se iau 2-3 linguri de tinctura de soc pe zi. Daca gripa v-a "prins" deja, luati pe parcursul unei zile 2-4 linguri de tinctura diluata in apa, timp de 7-10 zile la rand. Vindecarea se va face mult mai rapid, iar in plus, vor fi mult diminuate anumite simptome, cum ar fi febra, durerile musculare, starile de slabiciune.
- In caz de constipatie, constipatie cronica, colita de putrefactie - se administreaza dimineata, pe nemancate, una-trei linguri de tinctura de soc, diluate intr-o cana de apa. Tratamentul se face vreme de patru saptamani la rand si se poate relua, la nevoie, dupa o pauza de 5-7 zile.
- In caz de Herpes - atunci cand apar primele simptome ale unei eruptii herpetice (usoara febra, nervozitate, usturime sau mancarimi), se ia cate o lingura de tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, din ora in ora, in total 3-4 doze. Se mentine tratamentul vreme de o saptamana. Anumite principii active din fructele de soc anihileaza mecanismul enzimatic prin care virusurile patrund in celulele sanatoase, stopand astfel boala ori grabind vindecarea. Un fenomen similar se petrece si in cazul infectiei cu temutul virus Hiv, despre al carei tratament vom vorbi in continuare.
- Ca adjuvant in tratamentul infectiei cu Hiv - se fac tratamente de lunga durata cu tinctura de fructe de soc. Se administreaza 2-4 linguri pe zi, pe stomacul gol, in cure de 45 de zile, cu o saptamana de pauza, dupa care se reia.
- Ca adjuvant in tratarea tumorilor maligne si benigne - o cura de treizeci de zile cu tinctura de fructe de soc, administrata cate 2 linguri pe zi, are efecte surprinzator de puternice, prin activarea sistemului imunitar, element extrem de important in tratarea acestei categorii de afectiuni.
- In caz de psoriazis, alergie cutanata, sclerodermie, boli de piele rezistente la tratamentele clasice - mai ales in lunile octombrie-noiembrie, cand multe boli de piele, cum ar fi psoriazisul sau sclerodermia, tind sa recidiveze sau sa se agraveze, cura cu suc sau tinctura de fructe de soc este cat se poate de binevenita. Se administreaza zilnic 1-2 lingurite de suc sau 3-4 lingurite de tinctura, pe o perioada de minimum patru saptamani.
-- Contraindicatii ale tincturii:
Din cauza continutului de alcool nu se recomanda administrarea in: hepatite virale, toxice si metabolice, steatoza hepatica, ciroza hepatica, sarcina si alaptare. Astenie (slabiciune fizica), diaree, colita de fermentatie, copii sub 10 ani, alergie la soc, tratamente care nu permit consumul de alcool.

4. PULBEREA
Se obtine prin macinarea cat mai fina a boabelor uscate cu rasnita electrica de cafea. Se administreaza 3-4 lingurite de pulbere pe zi, pe stomacul gol, fiind recomandata in tratarea avitaminozelor, a bolilor oculare, a diareei (fructele uscate au un efect opus extractelor proaspete), a colitei.
Pentru imbunatatirea vederii nocturne, adjuvant in tratarea bolilor oculare - se iau zilnic 3-4 lingurite de pulbere de fructe uscate de soc. Administrarea se face pe stomacul gol, in cure de 3-4 saptamani. Anumiti pigmenti (care dau culoarea neagra boabelor), vitaminele si mineralele din compozitia acestor fructe au un efect exceptional asupra ochilor.

5. SIROPUL
La doua pahare de suc proaspat de fructe de soc, obtinut cu ajutorul mixerului electric, sau manual, cu ajutorul unei linguri de lemn, se adauga doua pahare de zahar brun si coaja rasa de la doua lamai. Se pune acest amestec pe foc si se lasa sa clocoteasca scurt, dupa care se toarna fierbinte intr-o sticla care va fi inchisa apoi ermetic. Se iau 4-5 lingurite din acest preparat pe zi, pentru un efect usor laxativ, tonic, vitaminizant si remineralizant.

PRECAUTII SI CONTRAINDICATII !

Fructele de soc sunt foarte puternice ca remediu, fiind mai degraba medicament decat aliment. Si ca orice medicament ingerat in doze prea mari, poate da reactii adverse cat se poate de neplacute: voma, arsuri la stomac, inflamarea gatului, dificultati in respiratie.
Dozele periculoase sunt de 200 de grame de fruct sau de suc si de 300 de grame de tinctura pe zi.
Ovidiu Bojor (Doctor in Farmacie, membru al Academiei de Stiinte Medicale) afirma: “Fructele necoapte au un anumit grad de toxicitate, intoxicatiile manifestandu-se prin voma si diaree. In caz de intoxicatii i se dau bolnavului lapte si carbune medicinal”.

 Observatie:  -   Acest  blog  nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are doar un caracter informativ si nu se substituie diagnosticărilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate.



Niciun comentariu:

4 Articole interesante:

loading...
loading...