Miezul de nuca este un
aliment complet, foarte bogat in calorii, grasimi si saruri minerale. Nucile
conţin minerale precum fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, vitaminele A, B,
C, E şi P, peste 20 de aminoacizi, grasimi nesaturate si proteine. De aceea ele
raman un aliment de baza in cadrul unei diete sanatoase.
De aceea poate avea o mare importanta in
alimentatia vegetarienilor si a diabeticilor, deoarece inlocuieste cu succes
carnea si contine o cantitate foarte redusa de glucide solubile. Nuca poate
reprezenta un aliment de baza, astfel ca un pumn de nuci si o bucata de paine
pot asigura hrana pe o zi intreaga.
Deoarece miezul de nuca
este bogat in fosfor si in alte minerale, el asigura o sursa principala de
aprovizionare a organismului cu elemente necesare pastrarii echilibrului nervos
si asigura o buna functionare a muschilor, oaselor si a diverselor organe.
Beneficiile nucilor
pentru organism:
► Reduc nivelul
colesterolului „rau”
Datorita continutului de
grasimi nesaturate, in proportie de aproximativ 60%, precum si a potasiului si
magneziului, nucile sunt recomandate
persoanelor care suferă de diverse boli de inima sau de hipertensiune arteriala.
Studiile medicale au aratat ca acestea reduc nivelul colesterolului „rau”, LDL,
din sange si intaresc peretii vaselor de sange. Astfel, persoanele care consumă
aproximativ 30 de grame de nuci de două sau de trei ori pe saptamana au un risc
mult mai mic de aparitie a bolilor cardiovasculare. Nucile ne mentin arterele
flexibile, inima sanatoasa si previn aparitia atacului cerebral.
► Impotriva
diabetului
Deoarece au un procent
mic de glucide, nucile pot fi consumate
de persoanele cu diabet, ele fiind un inlocuitor perfect al carnii. In plus,
nucile au si un efect de scadere a glicemiei.
► Impotriva cancerului
O alimentaţie bogata in
nuci previne aparitia cancerului la san, datorita continutului de acizi grasi
Omega 3, a unor antioxidanti, polifenoli si fitosteroli.
► Benefice pentru
piele
Datorită continutului de
grasimi, nucile sunt recomandate mai ales în perioada iernii, cand vremea rea
are un efect negativ asupra pielii. Ele imbunatatesc elasticitatea pielii, iar
consumul lor este indicat si persoanelor care sufera de diverse eczeme sau
psoriazis.
► Imbunatatesc memoria
Substantele active continute
de nuci au un efect benefic asupra vaselor de sange care irigă creierul.
Astfel, ele ajuta la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare.
Pentru marirea capacitatii de concentrare se recomanda consumul zilnic a opt
sau zece nuci amestecate cu patru lingurie de miere poliflora.
► Impotriva
afecţiunilor tiroidiene
Prin continutul bogat de
iod, nucile sunt recomandate in cazul afectiunilor asociate glandei tiroide.
► Impotriva stresului
Durerile de cap si
stresul pot fi inlaturate cu un preparat sub forma de pasta de nuci. Se amesteca
foarte bine, pana se obţine o pasta, miezul a zece nuci verzi cu o lingura de
miere si se adauga, apoi un pahar natural de fructe. Acest preparat are efect
energizant si combate stresul. Pentru ca efectul să fie vizibil se recomanda sa
se urmeze acest tratament timp de patru saptamani.
►Trateaza reumatismul
Pentru ca sunt bogate in
saruri de zinc, magneziu, fier, sulf, calciu si vitaminele A, B si E, nucile au
o mare valoare energetica. Se recomandă consumul zilnic al miezului de la sase
nuci, care se vor mastica foarte bine. Extern, cataplasmele cu frunze de nuc,
aplicate local, reduc durerile reumatice.
► Te ajuta sa slabesti
Desi unele persoanele
sustin ca nucile ingrasa, in realitate, ele sunt bogate in grasimi si proteine,
dar nu schimba metabolismul. De aceea, in cantitati moderate, nucile pot fi
incluse in regimurile de slabire pentru ca asigura senzatia de satietate si
stopeaza tendinta de a manca mai mult.
Atentie!
Consumul de nuci nu este
contraindicat persoanelor care sufera de hepatita, dar trebuie sa se consume
cantitati mici. Nucile nu provoacă tulburari digestive daca sunt corect
asociate. Se pot asocia cu cruditati, dar nu se recomanda combinarea cu fainoase,
carne, amidon, produse de patiserie si dulciuri.
OBSERVATIE: -
Conținutul acestui blog are doar un caracter informativ si nu se
substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu