loading...

miercuri, 2 august 2017

Plante medicinale care pot face rau in supradozaj sau in combinatie cu anumite medicamente.

Plantele medicinale care sunt atat de benefice sanatatii noastre, au si contraindicatii,
mai ales cand este vorba de supradozaje. In plus, daca sunt luate in combinatie cu anumite medicamente clasice, devin periculoase, putand chiar sa anuleze efectele acestora.
Afinul - este contraindicata consumarea sub forma oricarui preparat naturist de catre femeile insarcinate sau care alapteaza. De asemenea, consumul in doze mari (zilnic, de exemplu) poate afecta efectul medicamentelor anticoagulante. Consumarea ocazionala a una-doua cani de ceai din fructe sau frunze de afin nu presupune nici un risc.
Busuiocul - specialistii il recomanda pentru cel putin 40 de tipuri de afectiuni - de la problemele de sensibilitate a tenului pana la cele complexe, legate de disfunctii neurohormonale. Atentie,  insa: la fel ca alte plante aromatice, busiuocul contine estragol, un ulei volatil ce se gaseste si in fenicul, depistat a fi cancerigen! Folosita in cantitati normale, aceasta substanta are concentratia de 100 pana la 1000 de ori mai redusa decat doza la care se instaleaza efectul toxic. Mai mult, in busuioc exista multi alti compusi cu efecte anticancerigene certe, care fac din aceasta planta un inamic al bolii canceroase, nu un inductor al ei! Alergia la administrarea interna este rar intalnita, insa uleiul volatil poate da, la unele persoane, senzatia de sufocare ori deranjamente gastrointestinale. Nu se recomanda gravidelor, lauzelor si copiilor mici. Reactiile adverse la folosirea externa a busuiocului sunt ceva mai frecvente si constau in inflamatii la nivelul pelii si dificultati de respiratie.
Bradul - este contraindicat in bolile respiratorii cronice, indeosebi in astmul bronsic evoluat si in silicoza (existenta dioxidului de siliciu in plamani). De asemenea, este contraindicata administrarea interna in caz de astm bronsic si tuse convulsiva. Nu se cunosc interactiuni medicamentoase.
Cimbrisorul - in cantitati foarte mari ( doza zilnica de cimbrisor este de doua-trei lingurite de planta), duce la hiperfunctia glandei tiroide. Este contraindicat femeilor insarcinate si in cazuri de ulcer stomacal si duodenal, pielonefrita, hepatita, arteroscleroza coroniana si cerebrala, fibrilatie atriala. Nu se aplica uleiul de cimbrisor direct pe piele!.
Catina-alba - este contraindicata bolnavilor cu colecista acuta, pancreatita, diaree cronica. La barbati, catina alba poate provoca prostatita adenomatoasa, iar la femei, mastopatie, din cauza continutului de fitohormoni. In astm bronsic si alte cazuri rare, beta-carotenul, care se afla in cantitati mari in catina-alba, poate provoca alergie. Catina-alba se poate administra in doze de tre-cinci lingurite pe zi.
Coada calului – contraindicata femeilor insarcinate sau care alapteaza sau alergie la aceasta planta..
Coada soricelului - poate provoca alergii de contact. Nu este recomandata in sarcina si alaptare. Dozele mari pot produce ameteli si dureri de cap.
Menta - nu se recomanda bolnavilor de hipotensiune, cu aciditate scazuta a sucului gastric, hernie. Folosirea indelungata a mentei duce la incontinenta urinara. Uneori, poate afecta potenta masculina. Nu se cunosc interactiuni medicamentoase.
Semintele de in - pot provoca diaree. Folosirea indelungata ( mai mult de trei sapatamani) actioneaza negativ in cazuri de colecista si hepatita. In plus, se recomanda consumul crescut de lichide atunci cand se consuma seminte de in. Sunt contraindicate in caz de obstructie intestinala, afectiuni inflamatorii acute ale esofagului, somacului sau intestinelor. Din cauza continutului de mucilagii si celuloza, poate intarzia absorbtia altor medicamente - asadar, nu se administreaza simultan cu acestea.

OBSERVATIE:  -  Conținutul acestui blog are doar un caracter informativ și nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate.




Niciun comentariu:

4 Articole interesante:

loading...
loading...