loading...

luni, 24 iulie 2017

Reteta de baza dupa care se prepara, in casa, ULEIURILE MEDICINALE din plante.

Plantele medicinale sunt surse importante de vitamine, minerale, antioxidanti, avand proprietati terapeutice.

INGREDIENTELE NECESARE:

Ulei vegetal
Uleiul folosit trebuie sa fie de calitate superioara, nerafinat din seminte (in, canepa, floarea soarelui, struguri), nuci si alune (migdale dulci, macademia, palmier), etc.
Unul dintre uleiurile preferate pentru infuzia plantelor medicinale este uleiul de masline „extra virgin” care este de cea mai buna calitate. Acest ulei este folosit  in mod medicinal. Uleiurile mai usoare cum ar fi: cele de migdale, seminte de struguri, seminte de piersica sunt folosite pentru uleiurile infuzate folosite in cosmetica si sunt enefice pentru masaj, creme, lotiuni.

Plante medicinale
Plantele medicinale pot fi folosite atat uscate cat si proaspete, cu toate ca pentru infuzarea in ulei a plantelor medicinale proaspete este nevoie de ceva mai multa experienta. De aceea, pentru prepararea unui ulei infuzat, se recomanda folosirea plantelor medicinale uscate. Daca se doreste sa se foloseasca plante proaspete, atunci trebuie sa ne asiguram ca plantele nu au surplus de umiditate (cum ar fi roua). Dupa ce se culeg plantele (cel mai bine dimineata), se spala cu apa proaspata si  se lasa pentru cateva ore sa se usuce pe un prosop, intr-un loc ferit de soare si bine aerisi, altfel riscam ca uleiul sa rancezeasca.

Mod de preparare:
Exista patru metode de pregatire ale uleiurile infuzate: Infuzia solara, Infuzia la temperatura camerei, Infuzia in cuptor, Infuzia in baie de abur.

Infuzia solara

Se pun plantele, zdrobite sau taiate marunt, intr-o sticla sau borcan de sticla. Se  toarna deasupra uleiul dorit, atat cat  sa acopere bine planta Se acopera borcanul bine cu un capac cu filet. Se pune borcanul intr-un loc calduros si insorit. Se lasa  planta sa se infuzeze timp de doua saptamani. Dupa aceasta perioada de infuzare, se strecoara uleiul printr-o panza deasa si se toarna in sticlute de culoare inchisa. Sticlutele se pastreaza in locuri racoroase si intunecoase (frigider).

Infuzia la temperatura camerei

Cu toate ca aceasta metoda dureaza mai mult timp pana ce planta medicinala si uleiul se infuzeaza,  totusi procesul este mai lent si mai bland si permite   o mai buna extragere a componentilor nutritivi si medicinali ai plantei.
Se procedeaza exact ca mai sus, numai ca borcanul se lasa intr-un loc intunecos, la temperatura camerei.  Borcanul trebuie sa fie bine inchis pentru a nu permite aerului sa patrunda Se lasa la infuzat pe o perioada de sase saptamani, dupa care se strecoara uleiul, printr-o panza dubla, si se pune uleiul strecurat intr-o sticla inchisa la culoare. Se pastreaza intr-un loc intunecos si racoros (frigider)

Infuzia in cuptor

Se pun plantele, zdrobite sau taiate marunt, intr-o sticla sau borcan de sticla. Se  toarna deasupra uleiul dorit, atat cat  sa acopere bine planta. Se pune planta cu uleiul intr-un borcan, se pune un capac cu filet si se pune borcanul intr-o oala cu apa. Se baga oala (care contine borcanul) in cuptor, la focul cel mai mic posibil (sau 40-60 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice). Se lasa planta medicinala cu uleiul la infuzat pentru cateva ore, verificand mereu ca uleiul sa nu se incalzeasca in execes si se arde (apa din oala nu trebuie sa fiarba si nici uleiul). Daca este nevoie, se adauga din cand in cand apa rece si se lasa usa cuptorului intredeschisa. Cu cat temperatura este mai joasa cu atat uleiul poate sa fie infuzat mai mult timp si cu atat infuzia iese de calitate mai buna. Dupa infuzare se strecoara uleiul din borcan, la fel ca in cazurile descrise mai sus.

Infuzia in baie de abur

Se procedeaza ca mai sus, doar ca borcanul nu trebuie sa atinga fundul oalei.  Se acopera oala cu un capac sau o farfurie. Se pune oala pe foc mic si se lasa la infuzat timp de 2-4 ore. Trebuie avut grija ca uleiul sa nu fiarba, adaugandu-se apa rece, din cand in cand, in oala. Cu cat focul este mai mic cu atat infuzia iese mai buna. Daca este necesar, se poate lua oala de pe foc din cand in cand pentru a permite uleiului sa se mai raceasca.
Trebuie avut mare grija ca uleiul sa nu se infierbante prea tare si in loc de o infuzie minunata , ne putem alege cu plante prajite in ulei..
Dupa strecurare se depoziteaza infuzia in sticlute inchise la culoare, care se vor tinr in frigider.

Uleiurile infuzate sunt foarte simplu de preparat si isi vor pastra calitatile pentru cateva luni, daca sunt pastrare in locuri intunecoase si reci.

Atentie!
- Daca in timpul infuziei apare in ulei mucegai, este semn ca planta folosita sau borcanul au fost ude.  Trebuie sa se foloseasca plante uscate sau daca se foloseste planta verde, proaspat culeasa, trebuie avut grija sa stergem de pe planta orice umezeala.

- Daca exista spatiu prea mare de aer in borcan (intre ulei si capac), poate sa incurajeze aparitia mucegaiului. De acea este bine sa fie folosit un borcan de marime corespunzatoare pentru cantitatea de plante si de ulei dorita, pe care sa il umplem pana in varf.

- S-ar putea sa observam ca se formeaza bule mici de aer in ulei, in timpul infuziei. Aceasta este o forma de gaze pe care plantele le elimina in timpul prepararii.Acest lucru nu reprezinta un semn ca ceva este neinregula, este doar un proces natural.

- Sa nu incalzim prea tare uleiul, pentru ca riscam sa  prajim planta medicinala. Uleiul trece de la temperatura calda la fierbinte foarte repede

- Daca folosim planta verde, atunci dupa terminarea procesului de infuzare, scurgem uleiul intr-un vas fara sa stoarcem planta. In alt vas vom stoarce planta printr-un tifon/panza. Depozitarea celor doua uleiuri se face in sticle diferite, fara sa le combinam.  Uleiul stors din planta contine bacterii si umiditate


OBSERVATIE:  -  Conținutul acestui blog are doar un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. 


Niciun comentariu:

4 Articole interesante:

loading...
loading...