loading...

luni, 1 august 2016

SALVIA si calitatile ei terapeutice extraordinare.

CEAIUL DE SALVIE.

Sunt 2 modalitati de preparare:

a) Infuzia de salvie. Se pune o lingurita de frunze uscate si maruntite, peste o ceasca de apa clocotita. Se acopera si se lasa la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoara.
Daca se consuma de 3 ori pe zi, are ca efect scăderea febrei, ameliorează durerile de gât, îmbunătățește memoria, reduce durerile articulare, tratează afecțiuni ale ficatului și rinichilor  și stimularea sistemuli nervos.
  Ajuta la slabit, pentru ca dizolva grasimile si usureaza digestia.Se consuma 2 cani de cei pe zi.
► Reduce transpirația excesivă a fetei, a mainilor, a talpilor si subbratului. De recomanda sa se bea, pe timpul verii, cate 2-3 cani pe zi.

b) Decoctul de salvie. Se pune o mana de frunze uscate intr-un litru de apa si se fierb 10 minute,dupa care se strecoara.
Poate fi folosit ca metodă de tratare a aftelor, gingivitelor, stomatitelor, abceselor dentare, dacă se fac spălături cu acest decoct.

c)  Decoctul combinat. Se pun 3-4 linguri de salvie maruntita la macerat in jumatate de litru de apa, timp de  8-10 ore, dupa care se strecoara. Lichidul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa strecurare, se fierbe intr-o jumatate de litru de apa, vreme de 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de preparat, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi) sau extern, sub forma de comprese, bai sau sub forma de gargara pentru dureri de gat sau probleme dentare.
► Candidoza bucala, gingivita, afte, stomatita  ­ se face de 2­-3 ori pe zi gargara, cu o durata de cinci minute, cu infuzie combinata de salvie, in care se dizolva in prealabil 3 picaturi de ulei volatil de salvie. Tratamentul se face vreme de 14 zile.
Este un remediu pentru tratarea tuturor problemelor digestive, mai ales a diareei. Se beau 2­-3 cani de infuzie combinata de salvie pe zi.
►  Are un efect pozitiv in cancer la colon, tumori pe tubul digestiv. Se bea 2­-3 cani pe zi, in cure de minimum 3 luni.
  Are efect benefic pentru tenul ofilit si patat. Se spala tenul dimineata si seara cu decoct combinat de salvie. Seara, se pun comprese pe obraji, timp de 15 minute.
Pentru revigorare ­ se fac bai cu infuzie combinata de salvie (se pun 5 litri la o cada de apa), de doua ori pe saptamana. Baile cu salvie confera o stare de tonus psihic si de vioiciune, inlatura oboseala si dau corpului un miros placut.

CONTRAINDICATII ale ceaiului:
Ceaiul de salvie e contraindicat femeilor insarcinate sau pe perioada alaptarii. De asemenea, este contraindicat epilepticilor sau celor cu diabet cronic.

CATAPLASMA CU SALVIE.

Se pune o mana de frunze si flori maruntite de salvie si se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50 de grade Celsius). Dupa trecerea acestui interval de timp, se strecoara, iar planta se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasa timp de o ora.

PULBEREA DE SALVIE.

Se obtine prin macinare cat mai fina a plantei uscate, cu rasnita electrica de cafea. Depozitarea pulberii de salvie se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri racoroase si la intuneric, pe o perioada de maximum doua saptamani (deoarece uleiurile volatile se evapora foarte rapid). De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi, cate o jumatate de lingurita rasa, pe stomacul gol (inainte de servirea meselor/gustarilor).
► Administrarea salviei amplifica memoria de lunga si de scurta durata, creste capacitatea de rationament si performanta intelectuala in general. Salvia este si un bun remediu pentru combaterea efectelor negative ale stresului, avand efect anxiolitic. Se administreaza pulbereade salvie, cate o jumatate de lingurita de patru ori pe zi, in cure de 4 saptamani, urmate de 3 saptamani de pauza.
In indigestie, balonare, se ia inainte de masa un sfert de lingurita de pulbere de salvie. Stimuleaza digestia si echilibreaza apetitul si impiedica formarea gazelor in intestin.  
  Este  recomandata in ciclu menstrual neregulat, foarte abundent sau dureros, sterilitate feminina ­ se administreaza o jumatate de lingurita de pulbere de salvie, de patru ori pe zi, pe stomacul gol, inaintea meselor principale. Un tratament va dura trei luni de zile si va avea efecte ample de armonizare la nivel hormonal, influentand productia glandelor endocrine.

TINCTURA DE SALVIE.


ULEIUL VOLATIL DE SALVIE.

 Se obtine doar prin procedee industriale (prin distilarea plantei proaspete) si este unul din cele mai folosite uleiuri volatile din lume, datorita extraordinarelor sale insusiri antiseptice Uleiul volatil de salvie are proprietăți miraculoase. Se poate procura cu ușurință de la un magazin de produse naturiste sau de la un plafar sau se poate prepara în casă printr-un procedeu minuțios. De asemenea, mai este și uleiul volatil de salvie, un excelent tonic nervos.

TRATAMENTE EXTERNE CU SALVIE.

►  Rani care se vindeca greu, rani infectate ­ se dezinfecteaza locul cu tinctura de salvie, apoi se aplica o cataplasma cu frunze maruntite de salvie, timp de o ora (cataplasma se prepara dupa metoda prezentata anterior). Tratamentul se face zilnic cate o ora, vreme de minimum 3 saptamani.
► Eczeme infectioase ­ se fac spala cu tinctura de salvie portiunea afectata, apoi se aplica o cataplasma cu salvie, care se tine timp de 1­3 ore, dupa care locul se lasa sa se zvante la aer. Frunzele de salvie contin principii cu puternice efecte antibacteriene si antifungice (combat ciupercile parazite).

CONTRAINDICATII:
-  Administrarea plantei este contraindicata persoanelor extrem de sensibile, caci poate produce convulsii digestive. Planta este contraindicata in general epilepticilor si diabeticilor..
-  Uleiul volatil de salvie nu se administreaza copiilor sub 10 ani.
-  Ceaiul de salvie e contraindicat femeilor insarcinate sau pe perioada alaptarii

OBSERVATIE:  -  Conținutul acestui site are un caracter informativ și nu se substituie diagnosticărilor și/sau recomandărilor medicale de specialitate.




4 Articole interesante:

loading...
loading...