loading...

luni, 27 iunie 2016

ULEIUL TERAPEUTIC DE ROZMARIN si beneficiile lui.

INGREDIENTE:
10 g de frunze uscate și măcinate (maruntite) fin  de rozmarin
100 ml ulei de floarea­ soarelui

PREPARARE.
Se pun frunzele maruntite de rozmarin intr-un recipient de sticla, peste care se se toarna uleiul care este infierbintat. Se astupa sticla si se lasa la macerat 2 saptamani, timp in care se agita sticla zilnic. Dupa 2 saptamani, se strecoara continutul printr-o strecuratoare fina. Uleiul filtrat se pune intr-un flacon si se pastreaza la rece, in frigider. Se folosește EXTERN in afectiuni dermatologice

PROPRIETATI SI UTILIZARE.
are rol antibacterian si antifungic . Uleiul terapeutic de rozmarin este folositor in tratarea dermatitelor, eczemelor, iritatiilor pielii, acneei si celulitei.
fortifica capilarele sanguine prezente in piele . Masajul pielii cu acest ulei, face pielea mai neteda si mai stralucitoare.
masajul pielii capului cu acest ulei, creste fluxul de sange la nivelul scalpului, stimuland cresterea parului , incetinirea procesului de albire a parului si inlatura matreata..   
in inhalatii pentru combaterea sinuzitei si racelilor. Se pun cateva picaturi in 200 ml apa  fierbinte. Se inspirati adanc, pe nas si gura, aburii care se degajă. Se acopera capul cu un prosop care să cuprindă si vasul, spre a mentine vaporii in interiorul prosopului. Se inspira adânc, la început pe nas, apoi pe gură. este deosebit de eficient in tratarea infectiilor respiratorii.

Atentie!
-  Uleiul terapeutic de rozmarin nu trebuie sa fie consumat intern .Uzul intern al uleiului terapetic de rozmarin poate avea efecte toxice.
Este interzisa folosirea acestui ulei de rozmarin de catre femeile insarcinate si copii.

Observatie:  -   Acest  blog  nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.





vineri, 17 iunie 2016

CUM SA NE PREPARAM SINGURI UN UNGUENT (O CREMA).

Pentru obtinerea casnica a unei creme (unguent) din plante medicinale, este nevoie ca planta restpectiva (sau extractul din planta respectiva) sa fie inclusa intr-o asa-numita baza. Aceasta baza poate fi untura de porc curata, nesarata (care este cea mai folosita) sau untul clarifiat. Untul clarificat este de preferat unturii de porc . pentru ca aceasta din urma are un miros neplacut si se altereaza usor.

Prepararea untului clarifiat (sau untul ghee).
1.  Se pune la fiert, intr-un vas, un pachet de 200 g unt (80% nesarat), la foc foarte mic, pentru a fierbe incet, fara clocote si se amesteca încontinuu.
2.  Dupa ce se topeste untul, incepe sa fiarba in clocot foarte mic. Se amesteca încontinuu, pana se evaporeaza apa din unt.
3.  La un moment dat, spuma alba de deasupra, capata culoarea rosiatica, iar pe fundul vasului se va depune un strat solid, de culoare bruna (acest strat solid reprezinta particulele solide din laptele din unt). La suprafata ramane un lichid  limpede, care ne permite sa vedem stratul solid de pe fundul vasului. In acest moment se ia vasul de pe foc.
4.  Acest lichid limpede de deasupra, este untul clarifiat. Se strecoara, printr-un tifon dublu, acest lichid (untul clarifiat), cu grija, sa nu se strecoare nici o impuritate. Lichidul strecurat se pune intr-un borcan de sticla si se inchide ermetic si se lasa la racit.
Depunerile de pe fundul vasului, in care a fiert untul, se arunca.

Proprietati:
-  are miros placut, intra usor in piele si este o baza excelenta pt o crema;
-  are proprietati nutritive (poate fi consumat ca unt obisnuit)  si terapeutice
-  este un excelent antioxidant si antitoxic;
-  inmoaie si catifeleaza pielea;
-  poate fi pastrat si la temperatura camerei, fara sa se altereze.



marți, 14 iunie 2016

SALVIA in tulburarile de ciclu menstrual si de menopauza

Salvia contine principii active cu efect estrogen (asemanatoare hormonilor feminini), vitamine si saruri minerale. Aceasta planta are efecte importante in reducerea simptoamelor suparatoare din timpul ciclului menstrual si al menopauzei:
-   eliminarea problemelor legate de ciclul menstrual (menstre abundente si dureroase, cu drata prea mare, dreri abdominale ș.a.);
-   diminuarea scurgerilor abundente de sange;
-   reglează funcţiile ovariene;
-   reducerea bufeurilor de caldura din perioada menopauzei;
-   combaterea sterilitatii feminine;
-   eliminarea tesuturilor adipoase, flaste.

A.)  Ciclu menstrual neregulat, foarte abundent sau dureros, sterilitate feminina,  Se administreaza o jumatate de lingurita de pulbere de salvie, de trei ori pe zi, pe stomacul gol, inaintea meselor pricipale.. Aceasta cura va dura trei luni si va avea efecte de armonizare la nivel hormonal, influentand atat productia glandelor endocrine.
Pulberea de salvie - preparare.
Se obtine prin macinare cat mai fina a plantei uscate, cu rasnita electrica de cafea. Ea se depoziteaza in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci (in frigider), pe o perioada de maximum doua saptamani (pentru ca uleiurile volatile din ea se evapora foarte rapid).

B.)   Tulburari de menopauza.  Se recomanda  tinctura de salvie care va reduce transpiratia, rarind aparitia bufeurilor, avand un puternic efect de reintinerire. Se administreaza cate o lingurita de tinctura diluata in putina apa, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, inaintea meselor pricipale. Efectele terapeutice apar dupa 4 saptamani. Un studiu efectuat in Italia in 1998, pe 30 de femei, a aratat ca dupa 3 luni de tratament cu salvie, s-au rarit sau chiar au disparut bufeurile nocturne, dar si transpiratia abundenta. Contra hemoragiilor care apar la debutul menopauzei se foloseste pulberea de salvie, administrata in acelasi mod ca mai sus.
Tinctura de salvie – preparare.
Se pun 15 linguri de pulbere de salvie intr-un borcan cu filet, peste care se adauga doua pahare (400 ml) de alcool natural (tuica, palinca) de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat timp de doua saptamani, dupa care se filtreaza. Tinctura rezultata va fi pusa in sticlute mici, inchise la culoare, intr-un loc racoros si intunecat (in frigider). Este folosita ca echilibrant nervos si hormonal, dar si stimulent al activitatii cerebrale si al memoriei.


Precautii!

Administrarea plantei la persoanele extrem de sensibile poate produce convulsii digestive. Planta este contraindicata in general epilepticilor. In cazul diabeticilor insulino-dependenti, in timpul administrarii salviei, glicemia va fi strict supravegheata. Femeile care alapteaza nu vor folosi aceasta planta, care este recunoscuta pentru efectul sau foarte rapid de oprire a lactatiei.

Observatie:  -  plantele medicinale sau remediile naturale, care sunt prezentate pe acest blog, nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Ele pot veni in ajutorul bolnavului, dar nu exclud si nici nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza.


                                                             

vineri, 10 iunie 2016

ULEIUL DE TRANDAFIRI – preparat in casa

INGREDIENTE:
-  Petale de trandafir ( petale parfumate, de regula rosii si roz sau petalele trandafirilor de dulceata).
 -  O jumatate de litru de ulei de masline extravirgin, de buna calitate.

PREPARARE.

1)  PRIMA METODA
Se toarna uleiul intr-un vas mai mare si se adauga petalele de trandafir alese, pana se umple vasul. Se acopera vasul si se lasa 2 zile, pana cand petalele se imbiba bine. Se strecoara contintul vasului printr-o sita deasa, presand bine petalele de peretii strecuratorii, pentru a scurge tot uleiul din ele. In uleiul rezultat, se adauga alte petale proaspete si se scufunda in ulei, pana se umple vasul cu petale. Se acopera si se lasa, din nou, 2 zile, apoi se strecoara. Acest proces se repeta de 15 ori.
(Pentru obtinerea unui kg de ulei de trandafiri, este nevoie de 10 tone de petale de trandafiri)

2)  A DOUA METODA
Se umple o sticla (care are gatul larg) cu petalele de trandafir, peste care se toarna uleiul. Se lasa la macerat 3 saptamani, agitand zilnic sticla. Dupa 3 saptamani, sticla se pune la fiert in baine marie, timp de 20 minute. Dupa racire, se strecoara continutul sticlei printr-o sita deasa.

PROPRIETATI: antidepresive, antiseptice, antiinflamatoare, antivirale, antispasmotice, astringente, bactericide, cicatrizante, depurative, hemostatice, hepatice, laxative, afrodiziace.

UTILIZARE
-  Masajul cu ulei de trandafiri are un efect revitalizant si induce un efect de relaxare.
-  Masajul scalpului cu acest ulei determina  intarirea firului de par.
-  Inhalatii cu ulei de trandafir care distrug microbii si virusii. Se pun 2-3 picaturi de ulei de trandafir i intr-un vas cu apa fierbinte si se acopera capul cu un prosop, deasupra vasului. Se inspira adanc pe nas si gura aburii, timp de 5 minute. Se recomanda in viroze, asm, raceala.
-  Tratarea ranile si a le proteja de infectii si cicatrizarea lor. Opreste sangerarea lor.
-  Folosit in aromaterapie, alungand stresul si depresia.

Atentie!
-  Utilizat in concentratii usoare, uleiul de trandafir va poate indeparta durerile de cap, dar daca este folosit in cantitate mare, poate avea un efect opus.
-  Folosirea lui trebuie evitata de femei in timpul sarcinii.
                                                                
Observatie:  -   Acest  blog  nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.

luni, 6 iunie 2016

ULEI ESENTIAL DE MENTA preparat in casa. Beneficiile lui pentru sanatatea noastra.

INGREDIENTE:
4 linguri frunze uscate si maruntite
250 ml ulei de floarea soarelui

PREPARARE.
Se pun, intr-o sticla inchisa la culoare, frunzele uscate si maruntite, Peste ele se toarna uleiul. Se infileteaza sticla si se lasa la macerat timp de 3 saptamani, la temperatura camerei. Din cand in cand se agita sticla.
Dupa 3 saptamani, se strecoara continutul , printr-o sita deasa, intr-un alt recipient, inchis la culoare. Se inchide bine si se pastreaza la rece, in frigider.

PROPRIETATI.
Acest ulei contine substante nutritive si multe minerale: fier, magneziu, mangan, calciu, potasiu si cupru. El mai contine acid folic, acizi grasi Omega-3, dar si vitaminele A si  C.
Este indicat in diferite afectiuni, de la cele respiratorii, migrene, febra, indigestie, spasme intestinale, greata, diaree, dureri musculare si ale articulatiilor, eruptii cutanate, stres, depresie, anxietate, alungarea insectelor.
Uleiul esential de menta mai este folosit si in cosmetica, la prepararea diferitelor creme si sapunuri cosmetice.

ADMINISTRARE:
in stres, depresie, anxietate, stari de neliniste. Se recomanda o baie generala, care trebuie sa dureze 20 minute. In apa de baie se pun 12 picaturi de ulei de menta. Aceasta baie este confortanta si revitalizanta pentru organism. 
in dureri de cap. Se maseaza tamplele si fruntea cu o picatura din acest ulei.
in sinuzite, nas infundat, probleme respiratorii, rau de miscare, greata. Se pun cateva picaturi de ulei esential de menta pe o batista, care trebuie tinuta in dreptul nasului.
in dureri reumatice, musculare sau ale articulatiilor. Se recomanda o baie generala, in care se pun 12 picaturi de ulei, sau o baie de maini sau picioare (unde vom pune doar 4 picaturi de ulei, pt ca si cantitatea de apa este mai mica). Aceste bai vor dura 20 minute.
in inhalatii pentru combaterea sinuzitei si racelilor. Se pun 12 picaturi in 120 ml apa  fierbinte. Se si inspirati adanc, pe nas si gura, aburii care se degajă. Se acopera capul cu un prosop care să cuprindă si vasul, spre a mentine vaporii in interiorul prosopului. Se inspirati adânc, la început pe nas, apoi pe gură. Vaporii inhalati inhiba dezvoltarea bacteriilor. Se recomanda ca inhalatiile sa se faca seara, inainte de culcare.

Contraindicatii:
-  nu folositi acest ulei in boala de reflux gastroesofagian, ulcer, boli hepatice, boli ale veziculei biliare, blocaje  biliare, decat dupa ce veti cere sfatul  medicului.
-  in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat, dependenta de alcool sau boli hepatice și epilepsie.
nu este recomandat sa se utilizeze in timpul sarcinii sau alaptarii.

ATENTIE!
Uleiurile esentiale pot provoca reactii alergice la unele persoane. Atunci cand se utilizeaza pentru prima data un ulei esential, este recomandata efectuarea unui test,  pe o portiune mica de piele. Se asteaptă 24 ore pentru a observa daca apare o reactie neplacuta (iritatie, mancarime, roseata).

Observatie:  -  plantele medicinale sau remediile naturale, care sunt prezentate pe acest blog, nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Ele pot veni in ajutorul bolnavului, dar nu exclud si nici nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza.
                                                                 

joi, 2 iunie 2016

LEUSTEANUL – planta tamaduitoare cu beneficii nebanuite.

Leusteanul (lat. Levisticum officinale) are multe calitati curative si actiune farmaceutica, cu efecte tamaduitoare.  Azi este folosit mai mult in bucatarie si mai putin ca planta medicinala.

RETETA
- Indicata pentru durerile de spate, articulatiilor dureroase, avand efect analgezic si antiinflamator.

PREPARARE.
1.  Se pune intr-o sticla cu gatul larg (ca o sticlă pentru lapte din comert), ramuri de leustean (frunze cu cozi si cotoare, bine spalate). Sticla sa fie umpluta trei sferturi cu leustean.
2.   Peste leustean se toarna tuica naturala pana se acopera leusteanul si alcoolul ajunge pana aproape de gura sticlei. Se recomanda tuica naturala , nu cea din comert. Se infileteaza sticla si se scutura putin, pentru ca alcoolul sa patrunda bine printre frunze. Se lasa doar 3 zile la macerat.

ADMINISTRARE.
Se frectioneaza usor, partile dureroase (spatele si articulatiile dureroase), pana intra in piele alcoolul. In urma masarii, suprafata pielii se incalzeste usor si durerea incepe sa se amelioreze sau chiar sa dispara. Se pot pune pe genunchii si gleznele dureroase cataplasme cu leustean din sticla . Cataplasma se poate tine a 1-2 ore si se va observa o ameliorare a durerii, iar articulatiile isi recapata mobilitatea.

Aceast tratament il face mama mea, care este in varsta, si va asigur ca da rezultate.
                                                           
Observatie:  -   Acest  blog  nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.

miercuri, 1 iunie 2016

CREMA DE ARDEI IUTE te scapa de durerile articulare

Ardeii iuti contin capsacina, o substanta care inhiba senzatia de durere si are proprietati calmante si antiinflamatoare. Crema obtinuta din ardeii iuti actioneaza ca analgezic, ameliorand durerile de spate (lombosciatica), de articulatii, avand efect antireumatic si  reda mobilitatea articulatiilor. Aceasta crema nu contine coloranti sintetici, parfum sa componente de sinteza si se poate prepara usor in casa, ieftin si este chiar mai eficienta decat produsele companiilor farmaceutice.

INGREDIENTE.
-  un pachet de unt cu 80% grasime
-  4 linguri de ardei iute tocat foarte marunt sau macinat (cu seminte cu tot)

PREPARARE
Se pune untul la topit, intr-un vas, pe foc mic, apoi se adauga ardeiul macinat in untul lichid. Se ameteca bine si se lasa sa mai fiarba, la foc mic, timp de 10 minute,apoi se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca putin. Cand compozitia este calduta se strecoara printr-o sita deasa. Lichidul strecurat se pune intr-un recipient (borcanas) bine inchis si se pastreaza  in frigider.

INDICATII SI MOD DE UTILIZARE
Important. Inainte de folosire, se face o proba pe o suprafata mica de piele, deoarece ardeiul iute poate provoca anumitor persoane alergii severe. In cazul persoanelor cu sensibilitete alergica, nu se va utiliza crema.
-  Crema se aplica extern in strat subtire , prin masaj bland pe suprafata dreroasa (care trebuie sa fie curata), pana este absorbita complet de piele. Aceasta crema, datorita compozitiei sale (ardeiul iute), va incalzi pielea.

ATENTIE!
-  Dupa folosire, se vor spala bine mainile.
-  Nu se aplica pe rani.
-  Nu se lasa la indemana copiilor.
-  Aceste remedii naturale, care vin in ajutorul bolnavului, nu exclud si nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza.





4 Articole interesante:

loading...
loading...