Pentru obtinerea casnica a unei creme (unguent)
din plante medicinale, este nevoie ca planta restpectiva (sau extractul din
planta respectiva) sa fie inclusa intr-o asa-numita baza. Aceasta baza
poate fi untura de porc curata, nesarata (care este cea mai folosita)
sau untul clarifiat. Untul clarificat este de preferat unturii de porc .
pentru ca aceasta din urma are un miros neplacut si se altereaza usor.
Prepararea untului clarifiat (sau untul
ghee).
1. Se pune la fiert, intr-un vas, un pachet de
200 g unt (80% nesarat), la foc foarte mic, pentru a fierbe incet, fara clocote
si se amesteca încontinuu.
2.
Dupa ce se topeste untul, incepe sa fiarba in clocot foarte mic. Se
amesteca încontinuu, pana se evaporeaza apa din unt.
3.
La un moment dat, spuma alba de deasupra, capata culoarea rosiatica, iar
pe fundul vasului se va depune un strat solid, de culoare bruna (acest strat
solid reprezinta particulele solide din laptele din unt). La suprafata ramane
un lichid limpede, care ne permite sa vedem stratul solid de pe fundul
vasului. In acest moment se ia vasul de pe foc.
4.
Acest lichid limpede de deasupra, este untul clarifiat. Se
strecoara, printr-un tifon dublu, acest lichid (untul clarifiat), cu grija, sa
nu se strecoare nici o impuritate. Lichidul strecurat se pune intr-un borcan de
sticla si se inchide ermetic si se lasa la racit.
Depunerile de pe fundul vasului, in care
a fiert untul, se arunca.
Proprietati:
-
are miros placut, intra usor in piele si este o baza excelenta pt o
crema;
-
are proprietati nutritive (poate fi consumat ca unt obisnuit) si terapeutice
-
este un excelent antioxidant si antitoxic;
-
inmoaie si catifeleaza pielea;
-
poate fi pastrat si la temperatura camerei, fara sa se altereze.