loading...

vineri, 17 iunie 2016

CUM SA NE PREPARAM SINGURI UN UNGUENT (O CREMA).

Pentru obtinerea casnica a unei creme (unguent) din plante medicinale, este nevoie ca planta restpectiva (sau extractul din planta respectiva) sa fie inclusa intr-o asa-numita baza. Aceasta baza poate fi untura de porc curata, nesarata (care este cea mai folosita) sau untul clarifiat. Untul clarificat este de preferat unturii de porc . pentru ca aceasta din urma are un miros neplacut si se altereaza usor.

Prepararea untului clarifiat (sau untul ghee).
1.  Se pune la fiert, intr-un vas, un pachet de 200 g unt (80% nesarat), la foc foarte mic, pentru a fierbe incet, fara clocote si se amesteca încontinuu.
2.  Dupa ce se topeste untul, incepe sa fiarba in clocot foarte mic. Se amesteca încontinuu, pana se evaporeaza apa din unt.
3.  La un moment dat, spuma alba de deasupra, capata culoarea rosiatica, iar pe fundul vasului se va depune un strat solid, de culoare bruna (acest strat solid reprezinta particulele solide din laptele din unt). La suprafata ramane un lichid  limpede, care ne permite sa vedem stratul solid de pe fundul vasului. In acest moment se ia vasul de pe foc.
4.  Acest lichid limpede de deasupra, este untul clarifiat. Se strecoara, printr-un tifon dublu, acest lichid (untul clarifiat), cu grija, sa nu se strecoare nici o impuritate. Lichidul strecurat se pune intr-un borcan de sticla si se inchide ermetic si se lasa la racit.
Depunerile de pe fundul vasului, in care a fiert untul, se arunca.

Proprietati:
-  are miros placut, intra usor in piele si este o baza excelenta pt o crema;
-  are proprietati nutritive (poate fi consumat ca unt obisnuit)  si terapeutice
-  este un excelent antioxidant si antitoxic;
-  inmoaie si catifeleaza pielea;
-  poate fi pastrat si la temperatura camerei, fara sa se altereze.



4

loading...
loading...