loading...

vineri, 25 ianuarie 2019

Lista legumelor si fructelor care pot fi deveni PERICULOASE, in anumite conditii.


► Atentie la cartofi!
Banalii cartofi pot deveni toxici, daca sunt pastrati in conditii necorespunzatoare. Trebuie feriti de lumina, pentru ca, in caz contrar incolteasc si isi schimba culoarea in verde, producand o substanta numita solanina, care este toxica.   Pentru a evita aceste efecte, trebuie inlaturate toate portiunile inverzite si/sau incoltite.
De asemenea, tulpina si frunzele cartofului sunt toxice. Desi sunt rare, au existat decese cauzate de otravirea cu cartofi verzi sau cu ceai din frunze de cartofi.   Decesul  nu survine imediat, ci dupa o perioada de slabiciune si confuzie, urmata de coma.

► Atentie la tomate!
Si tomatele au o componenta nociva. Tulpina si frunzele tomatelor sunt toxice, doar patlagelele fiind bune de mancat. Intr-adevar intalnim solanina pe planta de tomata. De altfel, se poate observa ca atunci cand umblam in cultura de tomate, fie pentru copilit, cand ne spalam  pe maini se creeaza imediat o pasta, o substanta verde, care reactioneaza foarte bine cu sapunul. Este tomatina, o pudra care imbraca planta si in care se gaseste foarte multa solanina.

► Atentie la pastarnac!
Pastarnacul este o leguma cu un continut ridicat de calciu, vitamine, saruri minerale.  Atentie, numai radacina de pastarnac este buna pentru consum. Frunzele nu sunt bune de consum, pentru ca sunt periculoase. Frunzele contin anumite substante iritante, foarte periculoase pentru om,  de aceea cand plivim pastarnacul, trebuie sa fim acoperiti cu halat cu maneca lunga, si sa avem palmele protejate de manusi, pentru ca partile fine ale pielii să nu atinga aceste frunze.

► Atentie la rabarbar sau rubarba!
Rubarba se cultiva pentru petiolul ei,, care este foarte gustos. Acest petiol este foarte gustos, zemos, insa frunza este extrem de toxica, foarte periculoasa si trebuie sa fim foarte atenti sa nu consumam frunza. Consumul frunzei de rubarba poate cauza dificultati in respiratie si arsuri ale cavitatii bucale si ale gatului.   Simptomele isi fac aparitia in aproximativ o ora de la consum si includ convulsii, hemoragii interne, coma s deces. .

► Atentie la boabele de fasole rosie!
Boabele de fasole rosie, daca sunt consumate in stare cruda, contin o toxina numita lectină. Chiar si doar 4-5 boabe din acest tip de fasole pot provoca simptome de greata, voma si dureri de stomac. Indicat este ca, inainte sa fie fierte, boabele sa fie tinute in apa cel putin cinci ore. Toate tipurile de fasole contin aceasta substanta, insa in fasolea rosie este cel mai concentrata.

► Atentie la cirese!
Cireşele sunt fructe extrem de populare, din aceeaşi familie cu prunele, caisele si piersicile.   Specialistii avertizeaza insa ca frunzele si samburii lor contin otrava. Samburii contin o substanta numita amigdalina, ce contine o molecula de glucoza si una de acid cianhidric, cunoscuta si ca vitamina B17, care are proprietati benefice in cantitati mici.   Ingerata insa in doze foarte mari, poate provoca reactii destul de grave.
► Atentie la mere!
Merele in sine nu sunt periculoase, ci samburii, care contin acelasi acid cianhidric. Ne fac rau numai daca acesti samburi sunt consumati in cantitate mare, mestecati si sparti.

► Atentie la migdalele amare!
Migdalele amare, spre deosebire de migdalele dulci din comert, nu sunt comestibile. Aceste fructe cu miros deosebit pot fi extrem de otrăvitoare. De exemplu, continutul mediu in cianura al unui sambure de migdala amara este de 6,2 mg. Incalzirea distruge otrava, dar netratate termic migdale amare sunt foarte periculoase.

OBSERVATIE:  -  Conținutul acestui blog are doar un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate.


Niciun comentariu:

4 Articole interesante:

loading...
loading...