loading...

duminică, 30 decembrie 2018

VARZA MURATA SI ZEAMA DE VARZA MURATA, importante pentru sanatatea noastra!


Poate nu stiati, dar zeama de varza murata in sare este mai bogata in vitamina C decat portocalele, dar mai contine si vitaminele: A, B1, B2, B3, B6 si B9 (acidul folic) si E. Aceasta zeama contine si: magneziu, potasiu, fier, iod si acid lactic, care are un efect inhibitor asupra microbilor din intestine si fortifica sistemul imunitar.
Trebuie sa luam in considerare urmatoarele:

intareste sistemul imunitar  pentru ca vitaminizeaza organismul si contine saruri si minerale, contribuind la prevenirea infectiilor respiratorii.
are actiune anti-ulceroasa, continand vitamina U (vitamina anti-ulceroasa), este recomandata in bolile ulceroase. Zeama de varza si varza murata contribuie la inlaturarea  constipatiei, a balonarii ,  crampelor si gazelor, regland sistemul digestiv si sistemul excretor. In felul acesta, zeama si varza murata pot preveni chiar si cancerul de colon.
are actiune anticancerigena prin continutul ridicat de compusi antioxidanti. Procesul de fermentatie, prin care se obtine varza murata, produce compusii denumiti izotiocianati (ITC), cu rol important in eliminarea radicalilor liberi (care sunt o cauza a formarii celulelor canceroase) si a substantelor cancerigene din organism.
are actiune detoxifianta, contribuind la eliminarea toxinelor din organism. Zeama este recomandata si in inlaturarea asa-zisei stari de „mahmureala”, care apare dupa un consum exagerat de alcool, atenuand efectele acesteia: starea de rau, cefaleea etc.
are actiune de anti-inflamator, datorita compusilor organici anti-inflamatori, zeama de varza murata reduce durerea resimtita in articulatii, in muschi si in zonele inflamate.
regleaza glicemia, datorita fibrelor continute de varza murata, actioneaza ca un absorbant pentru zaharuri. Zaharurile sunt eliberate gradat in organism, fara ca pancreasul sa fie suprasolicitat.
imbunatateste sanatatea ochilor si a pielii, datorita continutului mare de caroten si vitamina A. Vitamina A reduce efectele de degenerescenta maculara si de formare a cataractei, imbunatatind vederea. Vitamina A are efect benefic si pentru piele, incetinind aparitia ridurilor, elimina petele de pe piele.
imbunatateste sanatatea inimii, pentru ca fibrele continute de varza murata curata colesterolul rau de pe peretii arterelor si vaselor de sange, fapt care previne ateroscleroza, infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale si alte probleme cardiovasculare. Atentie! Varza murata are mult sodiu, care poate fi periculos pentru persoanele care deja sufera de boli cardiovasculare sau renale.
previne anemia si atenueaza efectele asociate acestei afectiuni: dureri de cap, oboseala, tulburari cognitive. Acest fapt se datoreaza fierului din varza murata.

Atentie! In ciuda tuturor acestor beneficii pentru sanatatea organismului, varza murata are mult sodiu, care poate fi periculos pentru persoanele ce sufera de boli cardiovasculare sau renale.

OBSERVATIE:  -  Conținutul acestui blog are doar un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate.

 

Niciun comentariu:

4 Articole interesante:

loading...
loading...