Boala celiaca (sau
intoleranta la gluten) este o afectiune autoimuna declansata de indigestia de
gluten la indivizi predispusi genetic, caz in care apar leziuni la nivelul
intestinului subțire. Aceste leziuni afecteaza absorbtia normala a substantelor
nutritive, in special a grăsimilor, calciului, fierului si folatilor (asa
numitul sindrom de malabsorbție).
Glutenul este o proteina
care se gaseste in cereale (grau si secara), iar evitarea sa este
esentiala pentru prevenirea sau tratarea bolii celiace.
Orezul contine fibre
insolubile, care ajuta la procesarea reziduurilor alimentare prin intestine.
Site-ul renumitei clinici Mayo Clinic menționeaza dieta bogata in fibre poate
reduce nivelul colesterolului si regleaza procesele din intestine.
Faina de orez poate fi
folosita ca o alternativa fara gluten la faina de grau.
SFATURI UTILE pentru
preparatele din faina de orez:
• Unul dintre
dezavantaje este acela că preparatele nu vor creste la fel de mult ca cele din
faina de grau.. De aceea, se recomanda coacerea pentru o perioada mai lunga de
timp, dar la o temperatura a cuptorului mai scăzută cu aproximativ 25 de
grade, decât de obicei. Va rezulta un produs finit mai putin lasat. Daca
comsumul oualor e permis, adaugand un ou in plus la o reteta fara gluten va
ajuta preparatul sa creasca un pic mai mult.
• Se recomanda racirea
aluatului in frigider pentru o jumătate de ora inainte de coacere, pentru a
ajuta la imbunatatirea texturii si aromei.
• Dacă se doreste un
adaos de proteine la o anumită reteta, se vor utiliza cantitati egale de faina
de orez si faina de migdale, sau alune de padure.
• Deoarece preparatele
care au in compozitie faina de orez se vor faramita usor, ar fi mai bine sa se
prepare bunatati cu dimensiuni mai mici. Se poate pregati aluatul pentru tarte,
biscuiti, brioșe sau clatite.
OBSERVATIE: -
Conținutul acestui blog are doar un caracter informativ si nu se
substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu