loading...

luni, 3 decembrie 2018

Ceaiuri care pot face rau sanatatii!


Medicii avertizeaza: excesul de ceaiuri din plante medicinale sau chiar unele ceaiuri, pot face rau sanatatii, daca sunt baute fara indicatia unui specialist.
Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar medicina interna afirma: ”daca un om consuma un timp indelungat in mod repetat ceai de sunatoare, dupa cativa ani, ceaiul acesta poate induce niste dureri pe traiectul nervilor periferici si sigur ca aceste dureri nu reprezinta in realitate o boalăa, ele dispar odata  ce obiceiul acesta dispare, dar pot preta la confuzii foarte mari. Se pot confunda cu o nevralgie, cu o sciatica, cu reumatisme .Folosita pentru o perioada mai lunga, sunatoarea poate sa determine fotosensibilitate, iar persoanele care consuma in fiecare zi acest ceai timp de mai multi ani, este posibil sa prezinte eruptii pe piele”.
Dr Andreea Dragomirescu, medic primar medicina generala precizeaza ca : Musetelul este specific in special pentru afectiunile digestive daca se consuma ceai de musetel in exces pot sa apara perturbari ale florei intestinale. Dar in exces, ne referim la un litru de ceai de musetel pe zi baut pe o perioada mai mare de 30 de zile”. Acelasi medic afirma: ”ceaiul de ”coada calului” este un excelent remineralizant si un foarte bun diuretic. insa nu trebuie consumat in cure mai mari de trei saptamani. Dr. Andreea Dragomirescu: ”această planta fiind foarte bogata in siliciu, daca se face exces de coada calului, poate sa apara un exces de siliciu care poate sa duca la depuneri de diverse cristale in organism si sa se formeze ezocstoze.”
Chiar si salvia care este ideala atunci cand suntem raciti, are contraindicatii.Dr. Andreea Dragomirescu precizeaza: :”Salvia este o planta estrogenica, ea contine fitoestrogeni si daca e consumata in exces de femei mai ales inainte de perioada de menopauza poate duce la fenomene de hipoestrogenism”.
Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic primar medicină interna afirma ca putem consuma  timp indelungat in mod repetat, zilnic, ceaiuri provenite din fructe.”Pentru ca fructele nu sunt plante medicinale, sunt alimente. Suntem indemnati sa consumam ceaiurile din fructe de padure: afine, zmeura, catina, paducel, care trebuie lasate la infuzat 15-20 de minute. Macesele, in schimb, au un mod de preparare diferit. :”Maceasa este cel mai bogat fruct de pe fata pamantului in magneziu si acest magneziu se extrage numai printr-o infuzie prelungita de 7-8 ore. Se pun macesele zdrobite de seara la infuzat si se acopera, se lasa pana dimineata”.
Exista, totusi o problema, afirma prof. univ. dr. Pavel Chirila:”in comert gasim ceaiuri de fructe tratate cu o substanta chimica care sa dea un anumit miros sau o anumita culoare spre rosu ruginiu.E suficient să bei odata sa simti ca e o substanta nenaturala, pentru ca un om, oricat de neavizat ar fi, isi da seama ca in natura nu exista un astfel de miros. Substanta se recunoaste usor, pentru ca are un miros specific si da culoarea rosie a ceaiului. De regula ceaiurile comercializate sub forma de doze sunt tratate in felul acesta. Ceaiurile vrac sau la cutie, varsate, nu au acest tratament.
Madalina Radulescu, expert in ceaiuri afirma ca ceaiul alb ”iti da cea mai mare energie pentru ca este doar cules si pus la uscat, frunza nu trece prin absolut niciun proces chimic. Este mai puternic decat o cafea, noi NU il recomandam hipertensivilor, eventual numai daca vrei să stai o noapte treaz sa muncesti sau dimineta, la prima ora.Ceaiul negru ocupă abia locul doi ca si inlocuitor al cafelei, iar urmatorul pe podium este cel verde. Este indicat să bem ceai verde pana in orele 18:00,deoarece are un continut de teina. Teina este echivalentul cofeinei din cafea. Este un ceai puternic antioxidant, este recomandat in curele de slabire, inlatura durerile de cap, iti da energie, forta, vitalitate, nu exista niciun motiv pentru care nu l-am bea, doar sa nu depasim 3-4 litri pe zi”.
Pentru a beneficia de toate efectele pozitive ale ceaiului, respectati timpii de infuzie de pe ambalaje şi temperatura apei, care nu trebuie sa depaseasca 95 de grade. Ceaiul rosu este singurul care poate fi lăasat la infuzat oricat.


OBSERVATIE:  -  Conținutul acestui blog are doar un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. 


Niciun comentariu:

4 Articole interesante:

loading...
loading...