Medicii avertizeaza: excesul de ceaiuri
din plante medicinale sau chiar unele ceaiuri, pot face rau sanatatii, daca
sunt baute fara indicatia unui specialist.
Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic
primar medicina interna afirma: ”daca un om consuma un timp indelungat in
mod repetat ceai de sunatoare, dupa cativa ani, ceaiul acesta poate
induce niste dureri pe traiectul nervilor periferici si sigur ca aceste dureri
nu reprezinta in realitate o boalăa, ele dispar odata ce obiceiul acesta dispare, dar pot preta la
confuzii foarte mari. Se pot confunda cu o nevralgie, cu o sciatica, cu
reumatisme .Folosita pentru o perioada mai lunga, sunatoarea poate sa determine
fotosensibilitate, iar persoanele care consuma in fiecare zi acest ceai timp de
mai multi ani, este posibil sa prezinte eruptii pe piele”.
Dr Andreea Dragomirescu, medic primar
medicina generala precizeaza ca : Musetelul este specific in
special pentru afectiunile digestive daca se consuma ceai de musetel in exces
pot sa apara perturbari ale florei intestinale. Dar in exces, ne referim la un
litru de ceai de musetel pe zi baut pe o perioada mai mare de 30 de zile”.
Acelasi medic afirma: ”ceaiul de ”coada calului” este un excelent
remineralizant si un foarte bun diuretic. insa nu trebuie consumat in cure mai
mari de trei saptamani. Dr. Andreea Dragomirescu: ”această planta fiind foarte
bogata in siliciu, daca se face exces de coada calului, poate sa apara un exces
de siliciu care poate sa duca la depuneri de diverse cristale in organism si sa
se formeze ezocstoze.”
Chiar si salvia care este ideala
atunci cand suntem raciti, are contraindicatii.Dr. Andreea Dragomirescu
precizeaza: :”Salvia este o planta estrogenica, ea contine fitoestrogeni si
daca e consumata in exces de femei mai ales inainte de perioada de menopauza
poate duce la fenomene de hipoestrogenism”.
Prof. univ. dr. Pavel Chirila, medic
primar medicină interna afirma ca putem consuma
timp indelungat in mod repetat, zilnic, ceaiuri provenite din
fructe.”Pentru ca fructele nu sunt plante medicinale, sunt alimente. Suntem
indemnati sa consumam ceaiurile din fructe de padure: afine, zmeura,
catina, paducel, care trebuie lasate la infuzat 15-20 de minute. Macesele,
in schimb, au un mod de preparare diferit. :”Maceasa este cel mai bogat fruct
de pe fata pamantului in magneziu si acest magneziu se extrage numai printr-o
infuzie prelungita de 7-8 ore. Se pun macesele zdrobite de seara la infuzat si
se acopera, se lasa pana dimineata”.
Exista, totusi o problema, afirma prof.
univ. dr. Pavel Chirila:”in comert gasim ceaiuri de fructe tratate cu o
substanta chimica care sa dea un anumit miros sau o anumita culoare spre rosu
ruginiu.E suficient să bei odata sa simti ca e o substanta nenaturala, pentru ca
un om, oricat de neavizat ar fi, isi da seama ca in natura nu exista un astfel
de miros. Substanta se recunoaste usor, pentru ca are un miros specific si da
culoarea rosie a ceaiului. De regula ceaiurile comercializate sub forma de doze
sunt tratate in felul acesta. Ceaiurile vrac sau la cutie, varsate, nu au acest
tratament.
Madalina Radulescu, expert in ceaiuri
afirma ca ceaiul alb ”iti da cea mai mare energie pentru ca este doar cules si
pus la uscat, frunza nu trece prin absolut niciun proces chimic. Este mai
puternic decat o cafea, noi NU il recomandam hipertensivilor, eventual numai
daca vrei să stai o noapte treaz sa muncesti sau dimineta, la prima ora.Ceaiul
negru ocupă abia locul doi ca si inlocuitor al cafelei, iar urmatorul pe podium
este cel verde. Este indicat să bem ceai verde pana in orele 18:00,deoarece are
un continut de teina. Teina este echivalentul cofeinei din cafea. Este un
ceai puternic antioxidant, este recomandat in curele de slabire, inlatura
durerile de cap, iti da energie, forta, vitalitate, nu exista niciun motiv
pentru care nu l-am bea, doar sa nu depasim 3-4 litri pe zi”.
Pentru a beneficia de toate efectele
pozitive ale ceaiului, respectati timpii de infuzie de pe ambalaje şi
temperatura apei, care nu trebuie sa depaseasca 95 de grade. Ceaiul rosu este
singurul care poate fi lăasat la infuzat oricat.
OBSERVATIE: -
Conținutul acestui blog are doar un caracter informativ si nu se
substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu