Pe langa faptul ca sunt delicioase,
migdalele ofera multiple beneficii sanatatii. Ele sunt o sursa excelenta de nutrienti sanatosi
cum ar fi acizii grasi esentiali, fibre, vitamina E, magneziu, proteine, cupru,
potasiu, mangan, calciu, fosfor, fier, vitamine din grupul B, riboflavina,
biotina, zinc.
Migdalele sunt de doua feluri: dulci si
amare. Spre deoasebire
de migdalele dulci, migdalele amare contin o cantitate toxica de acid
cianhidric, care poate fi mai departe transformata intr-o otrava numita
cianura. Consumul unui pumn de migdale amare neprelucrate, crude poate duce
la deces. In consecinta, acidul cianhidric trebuie eliminat din migdalele
amare inainte ca acestea sa poata fi utilizate de catre oameni ca hrana. Denumirea
de „migdale amare” nu inseamna neaparat un gust amar, dezagreabil. Extractele
din migdale amare sunt folosite pentru a aroma un lichior foarte parfumat numit
amaretto.
Migdalele dulci sunt folosite in multe retete in Asia,
S.U.A. si zona Mediteraneana. Uleiurile din migdalele dulci sunt extrase pentru
a se obtine uleiul esential de migdale, un ulei benefic cu proprietati
vindecatoare pentru corp, dar si in uzul casnic.
Ca regula de baza, cu cat se proceseaza
mai putin migdalele, cu atat este mai bine, deoarece migdalele decojite si
prajite au mai putine beneficii decat cele crude, in coaja proprie.
Un lucru care poate mari continutul
nutritiv al migdalelor este hidratarea si germinarea lor. Hidratarea si
germinarea inlatura in mare parte antinutrientii naturali care impiedica
organismul sa absoarba unele minerale. Migdalele decojite se pot pune la muiat
peste noapte, intre 12–24 de ore intr-un bol mare, acoperite cu apa si apoi se
scurg dimineata.
Migdalele dulci sunt foarte hranitoare si
sunt considerate unul dintre cele mai sanatoase si bine echilibrate alimente. ¼
cana (aproximativ 35 de grame) de migdale intregi contine in jur de 7 grame de
carbohidrati, 7,6 grame proteine, 4,1 grame de fibre alimentare, 18 de grame
lipide, 1,7 grame zahar, colesterol zero si 206 de calorii.
Iata continutul de nutrienti
corespunzator la ¼ cana de migdale:
vitamina A — 0,34 UI
vitamina B1 — 0,03 mg
vitamina B2 — 0,3 mg
vitamina B3 — 1,4 mg
vitamina E — 9 mg
acid folic — 11.39 mcg
calciu — 91,8 mg
fier — 1,6 mg
mangan — 0,09 mg
magneziu — 98,7 mg
fosfor — 168,6 mg
potasiu — 257,4 mg
zinc — 1,22 mg
molibden — 10,2 mg
seleniu — 0,98 mg
Nutritionistii si dieteticienii recomanda
de multe ori consumul a 4-5 migdale zilnic pentru a putea beneficia de o viata
sanatoasa. Deoarece migdalele nu contin nici grasimi, ele sunt, de
asemenea, adecvate si in cazul acelor persoane aflate la dieta. Migdalele sunt
disponibile in diferite forme (sarate, crude, feliate, cu coaja sau fara coaja,
etc.).
Beneficiile migdalelor pentru sanatate
Beneficiile migdalelor se refera la
mentinerea unei sanatati corespunzatoare a creierului, inimii si pielii.
1. Migdalele
crude si uleiul de migdale sunt considerate cele mai eficiente pentru creier.
Consumul a cateva migdale in fiecare zi ajuta la imbunatatirea memoriei si a
puterii de concentrare, mai ales la copii. Se crede, de asemenea, ca dezvolta
inteligenta celor mici si, totodata, ii face mai activi.
2. Beneficiile
pentru piele ale migdalelor sunt deosebit de populare. Prin includerea
migdalelor in regimul alimentar veti putea beneficia de o piele frumoasa,
elastica si supla. Pe de alta parte, aplicand ulei de migdale direct pe piele,
va ajuta, de asemenea, in a avea o piele neteda si sanatoasa. Utilizarea
uleiului de migdale este binecunoscuta pentru tratarea problemelor pielii cum
sunt ridurile, cearcanele, pielea uscata, punctele negre, cosurile si altele.
Uleiul este un ingredient principal in multe uleiuri de masaj. Lasa pielea
moale, neteda si odihnita. O masca preparata dintr-un amestec de ulei de
migdale, miere si suc de lamaie face minuni pentru piele atunci cand se aplica
o data pe saptamana. In afara de piele, tratarea problemelor parului este, de
asemenea, un important beneficiu al consumului de migdale. Caderea parului,
matreata, incaruntirea si asprimea pot fi ameliorate prin masaje zilnice cu
ulei de migdale.
3. Beneficiile
uleiului de migdale dulci includ, de asemenea, tratarea si prevenirea pielii
uscate si crapate. Acest ulei este, de asemenea, foarte des utilizat pentru
masajul pielii bebelusului.
4. Migdalele
contribuie la mentinerea unor niveluri adecvate de colesterol prin cresterea
nivelului de HDL si scaderea nivelului de LDL. Acest lucru ajuta la prevenirea
a numeroase boli de inima. Unul dintre cele mai importante beneficii pentru
sanatate ale consumului de migdale consta in faptul ca „are grija” de
colesterolul rau (LDL) din organism. Migdalele sunt alimente bogate in grasimi,
dar care contin grasimi mononesaturate, grasimi care sustin sanatatea. Aceste
grasimi sunt asociate cu un risc redus de boli de inima. In unele studii, s-a
descoperit ca, atunci cand migdale au fost consumate ca parte a unei diete
sanatoase, beneficiile au fost cumulative.
5. Grasimile
monosaturate care se gasesc in migdale sunt bune pentru sanatatea inimii.
Grasimile monosaturate, alaturi de antioxidanti, contribuie, de asemenea, la
prevenirea bolilor de inima.
6. Unul dintre
nenumaratele beneficii pentru sanatate ale migdalelor este acela ca ele ajuta
la mentinerea unei presiuni sangvine corespunzatoare si contribuie, indirect,
la prevenirea bolilor cauzate de tensiunea arteriala.
7. Migdalele
contin acid folic, care este unul dintre cei mai importanti compusi ce previn
malformatiile la nastere. In timpul sarcinii, migdalele sunt utilizate pentru
tratamentul constipatiei, aspect frecvent observat la femeile insarcinate.
8. Laptele de
migdale organice contine mai putine calorii si, prin urmare, poate fi consumat
de acele persoane aflate la dieta. Se stie ca laptele de migdale ajuta la pierderea
rapida in greutate.
9. Si parul se
poate bucura de beneficiile uleiului de migdale, acesta fiind utilizat pentru
tratamentul parului uscat precum si pentru prevenirea asprimii si caderii
acestuia.
10. Migdalele sunt
bogate in riboflavina si fenilalanina. Aceste doua substante imbunatatesc
functia neurologica. Cu alte cuvinte, migdalele sporesc puterea creierului si
acesta este motivul pentru care sunt deosebit de bune pentru copiii aflati in
perioada de crestere.
11. Avand un continut
ridicat in acid folic, migdalele sunt, de asemenea, extrem de benefice pentru
femeile insarcinate si pentru nou-nascuti. Acidul folic este esential in
prevenirea oricaror tipuri de anomalii la sugari.
12. Unul dintre cele
mai importante beneficii pentru sanatate ale laptelui de migdale consta in
faptul ca nu contine lactoza ceea ce il face cea mai buna alternativa la
laptele de vaca. Laptele provenit din migdale este mult mai potrivit pentru
persoanele care nu tolereaza lactoza. Laptele de migdale isi gaseste utilizare in
aproape toate retetele alimentare care contin lapte de vaca drept unul dintre
ingrediente. In plus, laptele de migdale nu contine antibiotice si hormoni, are
o valoare nutritiva ridicata, este sarac in calorii si are un gust delicios!
13. Aportul regulat de
migdale ofera o protectie impotriva diabetului. Una dintre principalele
preocupari in diabet este reprezentata de nivelurile de zahar din sange
rezultate dupa masa. Intr-un studiu realizat, medicii au furnizat subiectilor
participanti atat o cantitate importanta de migdale, dar si un fel obisnuit de
mancare. Dupa testarea probelor de sange — dinainte si dupa mese — au constatat
ca masa care a continut migdale a contribuit, de fapt, la incetinirea cresterii
nivelului de zahar din sange. A crescut, de asemenea, nivelurile de
antioxidanti in sange, care este, din nou, un factor util impotriva
colesterolului.
14. Aparitia
calculilor biliari poate fi, de asemenea, prevenita prin consumul de migdale.
Doar 28 g de migdale in fiecare saptamana inseamna un risc de 25% mai mic de a
dezvolta aceasta afectiune.
Pe langa varietatile prajite, sarate sau
crude, migdalele pot fi, de asemenea, gasite si sub forma de unt. Untul de
migdale este similar cu untul de arahide; delicios si sanatos.
Migdalele ca antioxidanti
33% din necesarul zilnic de vitamina E
(care contine un antioxidant liposolubil) de care organismul are nevoie poate
fi furnizat prin consumul a 28 g de migdale. Acesta este motivul pentru care
sunt considerate o sursa bogata de vitamina E. Deci, prin consumul zilnic al
unei cantitati atat de mici de migdale, puteti beneficia de cantitatea
esentiala de antioxidanti si se poate, astfel, preveni aparitia unor boli
cronice.
Migdalele – Efecte secundare!
Cantitati mici de migdale se potrivesc,
de obicei, foarte bine in cele mai multe diete, dar consumul unor cantitati
prea mari poate provoca reactii adverse. Prea
multe migdale poate declansa cresterea in greutate, interactiuni cu
medicamentele, exces de vitamina E si poate duce la probleme
gastro-intestinale. in consecinta, consumati 15-20 migdale pe zi.
OBSERVATIE:
- Conținutul acestui blog are
doar un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau
recomandarilor medicale de specialitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu