loading...

joi, 26 ianuarie 2017

Atentie, pot fi periculoase daca sunt consumate sau atinse!

Sunt plante sau arbusti ornamentali deoasebit de frumosi,  dar care pot fi toxice/toxici daca le atingem sau daca le ingeram din greseala.

Leandrul (Nerium Oleander) este un arbust mediteranean, cu flori superbe, parfumate, de culoare roz, alb, galben si chiar rosu. Pe cat de frumos este, pe atat de de otravitor! Mulţi copii au murit după ce au mestecat flori sau frunze. Daca atingeti seva acestei plante trebuie sa  va splalati imediat cu multa apa su sapun. Specialistii recomanda sa nu tinem o aceasta planta in casa sau curte daca avem copii mici si animale de casa.
Philodendronul sau Monstera, planta pe care o intalnim in multe locuinte,  birourile, cafenelele etc. otrăveşte pe oricine ii înghite mugurii sau frunzele. Persoanele sensibile pot prezenta dermatite atunci cand ingrijesc Philodendronul.
Irisul, cunoscut si sub denumirea populara de “stanjenel”, este o planta fragila si eleganta care se dezvolta in diverse conditii. Irisul este toxic atat in stare verde, cat si uscat, alcaloidul nefiind identificat. Daca atingem seva lui treiuie sa ne spalam bine pe maini.
Narcisele sunt plante erbacee cu flori albe sau galbene, frumos mirositoare. Cea mai frecventa forma de otravire o reprezinta faptul ca, de multe ori, bulbul narcisei este confundat cu ceapa sau cu usturoiul.
Iasomia este o alta planta decorativa care emana un parfum deosebit de placut. Datorita acestui fapt, planta este utilizata foarte mult la fabricarea parfumurilor si chiar la parfumarea lichiorurilor (iasomia spaniola). Cu toate acestea, semintele de iasomie sunt otravitoare.
Ricinul este o planta cultivata atat in vederea prepararii uleiului de ricin, cat si in scop ornamental. Din cauza substantei numite “ricina”, planta este atat de toxica incat o singura samanta poate fi letala pentru om.

Crăciuniţa, o plantă ornamentală, cunoscuta sub acest nume pentru ca  înfloreşte in preajma Craciunului, este destul de toxica. Planta are de obicei frunze rosii si verzi si face flori de culoare roz. In unele cazuri, persoanele care au atins frunzele si pe urma au dus mainile la ochi au suferit de tulburari temporare de vedere.

Niciun comentariu:

4 Articole interesante:

loading...
loading...