loading...

luni, 7 noiembrie 2016

LEGUME CARORA LE CRESC VALORILE NUTRITIONALE cand sunt gatite la cald.


   Rosiile,  isi maresc cantitatea de licopen cu 35% daca sunt gatite. Licopenul confera culoarea rosie tomatelor si este un antioxidant puternic care contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer (de prostată, de pancreas, de san si de plamani). Licopenul are un rol important si in prevenirea afectiunilor cardiovasculare.
Prin tratarea termica, rosiile isi pastreaza proprietatile antioxidante si are loc o crestere a concentratiei de licopen. Studiile efectuate in acest domeniu au aratat ca organismul absoarbe mai bine licopenul din rosiile gatite termic.
   Morcovii sunt mai benefici petru organism atunci cand sunt tratati termic, deoarece prin gatire, acestia contin cu 30%  mai mult betacaroten. Betacarotenul este un antioxidant puternic, cu roș important in sanatatea ochilor, lupta impotriva celulelor canceroase si protejeaza inima.
   Ciupercile cand sunt consumate gatite sunt mai sigure, deoarece nutrientii, pe care ii contin, ajung in organism fara toxinele, pe care, eventual,  le pot contine.

  Spanacul gatit aduce beneficii mai mari organismului fata de spanacul crud, datorita cresterii continutului de luteina. Luteina este un antioxidant care previne aparitia afectiunilor oculare si ajuta la o mai buna absorbtie a calciului. Spanacul contine: fier, magneziu, calciu si antioxidanti, care sunt mai bine absorbiti de organism cand spanacul este gatit. Cel mai bine este ca spanacul sa fie putin oparit. Daca in timpul prepararii, spanacul isi schimba culoarea din verde in verde-galbui, el nu mai trebuie consumat, deoarece este daunator,


Niciun comentariu:

4

loading...
loading...