Rosiile, isi maresc cantitatea de
licopen cu 35% daca sunt gatite. Licopenul confera culoarea rosie tomatelor si
este un antioxidant puternic care contribuie la prevenirea anumitor tipuri de
cancer (de prostată, de pancreas, de san si de plamani). Licopenul are un rol
important si in prevenirea afectiunilor cardiovasculare.
Prin tratarea termica, rosiile isi
pastreaza proprietatile antioxidante si are loc o crestere a concentratiei de
licopen. Studiile efectuate in acest domeniu au aratat ca organismul absoarbe
mai bine licopenul din rosiile gatite termic.
Morcovii sunt mai benefici petru organism atunci
cand sunt tratati termic, deoarece prin gatire, acestia contin cu 30% mai mult betacaroten. Betacarotenul este un
antioxidant puternic, cu roș important in sanatatea ochilor, lupta impotriva
celulelor canceroase si protejeaza inima.
Ciupercile cand sunt consumate gatite sunt mai
sigure, deoarece nutrientii, pe care ii contin, ajung in organism fara
toxinele, pe care, eventual, le pot
contine.
Spanacul gatit aduce
beneficii mai mari organismului fata de spanacul crud, datorita cresterii continutului
de luteina. Luteina este un antioxidant care previne aparitia afectiunilor
oculare si ajuta la o mai buna absorbtie a calciului. Spanacul contine: fier,
magneziu, calciu si antioxidanti, care sunt mai bine absorbiti de organism cand
spanacul este gatit. Cel mai bine este ca spanacul sa fie putin oparit. Daca in
timpul prepararii, spanacul isi schimba culoarea din verde in verde-galbui, el
nu mai trebuie consumat, deoarece este daunator,
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu