loading...

duminică, 6 noiembrie 2016

De la folosirea plantelor medicinale după ureche, la știință. Sfaturi de la academicianul Ovidiu Bojor.

Detoxifierea organismului, din cand in cand, este foarte necesara cu ajutor din natura, dar uneori facem greseli cand alegem anumite plante, pentru ca nu le cunoastem suficient proprietatile.
Academicianul Ovidiu Bojor afirma ca „in trecut, cand nu aveam metodele moderne de cercetare, de apreciere a unei plante, acestea erau folosite din instinct, dupa ureche sau din traditie. Marul lupului, spanzul, tataneasa, vascul erau considerate cu efecte anticancerigene. Sub lumina cercetărilor stiintifice moderne s-a dovedit ca toate favorizeaza dezvoltarea tumorilor, a cancerului. Cu toate acestea, ele se utilizează încă în popor. Nu orice izvorăște din tradiție e bun”.
Doctorul Ovidiu Bojor susține ca sunt plante care ne pot ajuta, de exemplu, la detoxifierea colonului, insa nu orice planta este benefica. „Mare atentie, in aceasta categorie nu trebuie sa intre laxative si purgative, care au oximetil antrachinone. Aceasta grupa este foarte daunatoare organismului. Este vorba despre crusin, henna, rasina de aloe, revent. După o intrebuintare mai indelungata a acestora, o saptamana, doua, trei, incep sa apara reactii adverse in organism pana la favorizarea cancerului colonorectal.

Nu tot ce propovaduiesc fitoterapeutii, care nu au pregatirea necesara in acest domeniu, este benefic, atentioneaza doctorul O.Bojor. „Lucram de un an si ceva, in Comisia produselor tehnice la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la elaborarea unor tabele cu plante nocive, cu plante mai putin nocive, cu ciuperci, cu licheni, toată gama de produse naturale. S-au intocmit liste care sunt admise suta la suta nu numai national, ci si pe nivel european.Va aparea noua lege in acest domeniu, iar toti cei care doresc sa intre in acest domeniu vor trebui sa se conformeze acesteia. Nu vorbesc de cei cu studii superioare, ci de cei pentru care trebuie sa cream scoli tehnice in care sa invete, asa cum e si in strainatate”, mai adauga doctorul Ovidiu Bojor. Cursurile dureaza patru ani, iar la final se da un examen.


Niciun comentariu:

4 Articole interesante:

loading...
loading...