loading...

marți, 8 noiembrie 2016

CEAIUL DE ROZMARIN si efectele lui de anti-imbatranire.

   Rozmarinul contine acid rozmarinic, acid cafeic, acid betulic si carnosol. Datorita acestor compusi care combat radicalii liberi, rozmarinul are un efect anti-imbatranire,
-   Rozmarinul protejeaza ADN-ul de daunele oxidative si, deci, incetineste procesul de imbatranire a celulelor organismului si imbunatateste functiile creierului, datorita acidului carnosic, pe care-l contine. Acest acid protejeaza creierul de accidentele vasculare, de boala Alzheimer  si alte boli neuro-degenerative. Totodata, rozmarinul reduce riscul de degenerescenta musculara cauzata de varsta.    Rozmarinul creste performanta cognitiva , datorita compusului sau numit 1,8-cineole. Rozmarinul reda elasticitatea si fermitatea pielii si contribuie la reducerea ridurilor si a petelor de batranete, deoarece aceasta planta sustine innoirea celulelor pielii.
-   Rozmarinul inhiba formarea unor compusi cancerigeni (amine heterociclice) si inhiba cresterea celulelor in leucemie si carcinom mamar.
-    Rozmarinul reduce inflamatia de la nivelul articulatiilor si a vaselor de sange.
El amelioreaza durerile articulare, migrenele, spasmele, durerile musculare si de guta.
-   Rozmarinul curata organismul de toxine, saruri si grasimi daunatoare , reduce stresul si anxietatea.
-    Rozmarinul  are si proprietati antibacteriene (combate infectiile stomacului cu Helicobacter pylori sau stafilococi) si antitumorale.

PREPARAREA CEAIULUI DE ROZMARIN:

A)  Se pune o lingurita de planta uscata intr-o cana de apa clocotita. Se lasa la infuzat 15 minute. Se bea ceiul indulcit cu putina miere si se mai poate pune si putin suc de lamaie.

B)   Se pune o lingurita de planta uscata intr-o cana cu apa rece si se lasa peste noapte la macerat. A doua zi, se inalzeste, se strecoara , se indulceste si se bea.

ATENTIE!
-   Rozmarinul nu trebuie consumat in cantitati mari, deoarece poate provoca voma, spasme sau avort.
-   Persoanele care urmeaza un tratament medicamentos, trebuie sa consulte medicul, inainte de a consuma acest ceai, deoarece planta poate interactiona cu unele medicamente ( de exemplu anticoagulante, diuretice, litiu sau medicamente pentru tensiune arteriala)


Observatie:  -  Acest blog, nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Plantele medicinale sau remediile naturale, prezentate pe acest blog, pot veni in ajutorul bolnavului, dar nu exclud si nici nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. Informatia prezentata pe acest site are doar un caracter informativ și nu se substituie diagnosticărilor și/sau recomandărilor medicale de specialitate.



luni, 7 noiembrie 2016

LEGUME CARORA LE CRESC VALORILE NUTRITIONALE cand sunt gatite la cald.


   Rosiile,  isi maresc cantitatea de licopen cu 35% daca sunt gatite. Licopenul confera culoarea rosie tomatelor si este un antioxidant puternic care contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer (de prostată, de pancreas, de san si de plamani). Licopenul are un rol important si in prevenirea afectiunilor cardiovasculare.
Prin tratarea termica, rosiile isi pastreaza proprietatile antioxidante si are loc o crestere a concentratiei de licopen. Studiile efectuate in acest domeniu au aratat ca organismul absoarbe mai bine licopenul din rosiile gatite termic.
   Morcovii sunt mai benefici petru organism atunci cand sunt tratati termic, deoarece prin gatire, acestia contin cu 30%  mai mult betacaroten. Betacarotenul este un antioxidant puternic, cu roș important in sanatatea ochilor, lupta impotriva celulelor canceroase si protejeaza inima.
   Ciupercile cand sunt consumate gatite sunt mai sigure, deoarece nutrientii, pe care ii contin, ajung in organism fara toxinele, pe care, eventual,  le pot contine.

  Spanacul gatit aduce beneficii mai mari organismului fata de spanacul crud, datorita cresterii continutului de luteina. Luteina este un antioxidant care previne aparitia afectiunilor oculare si ajuta la o mai buna absorbtie a calciului. Spanacul contine: fier, magneziu, calciu si antioxidanti, care sunt mai bine absorbiti de organism cand spanacul este gatit. Cel mai bine este ca spanacul sa fie putin oparit. Daca in timpul prepararii, spanacul isi schimba culoarea din verde in verde-galbui, el nu mai trebuie consumat, deoarece este daunator,


duminică, 6 noiembrie 2016

De la folosirea plantelor medicinale după ureche, la știință. Sfaturi de la academicianul Ovidiu Bojor.

Detoxifierea organismului, din cand in cand, este foarte necesara cu ajutor din natura, dar uneori facem greseli cand alegem anumite plante, pentru ca nu le cunoastem suficient proprietatile.
Academicianul Ovidiu Bojor afirma ca „in trecut, cand nu aveam metodele moderne de cercetare, de apreciere a unei plante, acestea erau folosite din instinct, dupa ureche sau din traditie. Marul lupului, spanzul, tataneasa, vascul erau considerate cu efecte anticancerigene. Sub lumina cercetărilor stiintifice moderne s-a dovedit ca toate favorizeaza dezvoltarea tumorilor, a cancerului. Cu toate acestea, ele se utilizează încă în popor. Nu orice izvorăște din tradiție e bun”.
Doctorul Ovidiu Bojor susține ca sunt plante care ne pot ajuta, de exemplu, la detoxifierea colonului, insa nu orice planta este benefica. „Mare atentie, in aceasta categorie nu trebuie sa intre laxative si purgative, care au oximetil antrachinone. Aceasta grupa este foarte daunatoare organismului. Este vorba despre crusin, henna, rasina de aloe, revent. După o intrebuintare mai indelungata a acestora, o saptamana, doua, trei, incep sa apara reactii adverse in organism pana la favorizarea cancerului colonorectal.

Nu tot ce propovaduiesc fitoterapeutii, care nu au pregatirea necesara in acest domeniu, este benefic, atentioneaza doctorul O.Bojor. „Lucram de un an si ceva, in Comisia produselor tehnice la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la elaborarea unor tabele cu plante nocive, cu plante mai putin nocive, cu ciuperci, cu licheni, toată gama de produse naturale. S-au intocmit liste care sunt admise suta la suta nu numai national, ci si pe nivel european.Va aparea noua lege in acest domeniu, iar toti cei care doresc sa intre in acest domeniu vor trebui sa se conformeze acesteia. Nu vorbesc de cei cu studii superioare, ci de cei pentru care trebuie sa cream scoli tehnice in care sa invete, asa cum e si in strainatate”, mai adauga doctorul Ovidiu Bojor. Cursurile dureaza patru ani, iar la final se da un examen.


marți, 1 noiembrie 2016

LAPTE DEMACHIANT cu castravete, preparat acasa.

Avantajul – acest demachiant este natural si nu contine chimicale.

INGREDIETE:
160 g castravete;
o ceasca de lapte crud (de preferat, de la o ferma).

MOD DE PREPARARE:

Se curata castravetele/castravetii de coaja si se dau pe razatoare sau se pune pulpa in blender. Pasta obtinuta se pune intr-un vas si se toarna deasupra laptele crud (nefiert).  Se incalzeste vasul  pana la punctul de fierbere si se mai lasa pe foc mic doar 5 minute, amestecand continuu, apoi se ia vasul de pe foc. Se strecoara compozitia intr-u recipiet de sticla (sa nu fie pet) si se pastreaza la frigider pana la 6 zile.

4 Articole interesante:

loading...
loading...