Este
planta pe care o urasc toti cei care au gradini si unde gasesti aceasta
buruiana ascunsa printre culturi, fiind greu de starpit, avand niste radacini
lungi si rezistente care se intind cativa metri pe sub pamant.
Cu toatea acestea, aceasta planta, atat de
daunatoare culturilor agricole, este foarte folositoare pentru sanatatea omlui
si se foloseste doar radacina lui. Radacinile
de pir sunt bogate in principii active, precum: inulina, inozitolul, vitaminele A si B.
Pirul are efecte binefacatoare in: bolile de rinichi, bolile
hepatice, cardiovasculare, boli ale aparatului genital, anemii, boli ale
aparatului digestiv si in diferite afectiuni ale pielii.
Cum se recolteaza pirul:
- Se foloseste doar partea subterana a
plantei denumita rizomi (de fapt, radacina pirului). Recoltarea se face, de
preferinta toamna sau primavara. Rizomii au culoare galbena, sunt fara miros si
au un gust dulceag, mucilaginos.
- Rizomii
se scot din pamant , se spala foarte repede pentru ca substantele active
, pe care le contin, sunt solubile in apa. Se inlatura rizomii patati sau
innegriti si se pun la uscat la soare, in strat subtire.
-
Dupa uscare se obtin rizomi de culoare bruna, care trebuie frecati cu o
panza aspra de sac pentru a se inlatura restul de radacini si teci , rezultand,
astfel, rizomii galbeni de pir, de calitate superioara.
Mod de preparare:
1. Macerare – se pun 2 linguri de radacina uscata, maruntita
mai mare, intr-o cana cu apa. Se lasa la macerat timp de o ora la temperatura
camerei, apoi se strecoara si se bea lichidul. Aceasta metoda de extractie a
principiilor active este posibila pentru ca ele sunt solubile in apa rece .
Se consuma doua cani pe zi.
2.
Infuzia - se pun 2 linguri de radacina maruntita
intr-un ibric si se toarna deasupra o cana cu 250 ml de apa clocotita. Sev
acopera vasul si se lasa la infuzat 30 de minute, apoi se strecoara. Se consuma
2 cani pe zi, chiar neindulcit.
3.
Decoctul - se pun 4 linguri de radacina uscata si
maruntita, mai mare, in 500 ml de apa si se fierb pe foc mic, timp de 30 de
minute. Dupa ce se ia vasl de pe foc, se completeaza apa evaporata cu apa rece.
Se filtreaza fierbinte prin tifon dublu sau o sita foarte deasa. Se obtine un
preparat mai concentrat si se a consuma doar o ceasca (50 ml) de doua ori pe
zi. Nu e necesara indulcira.
Decoctul se poate pastra la frigider, pana
la 3 zile de la preparare (nu mai mult).
4.
Tinctura de pir – se
pun 20 g de radacina uscata si maruntita mai mare, la macerat in 100 ml de
alcool natural preparat in gospodarie (tuica), timp de 10 zile, agitand de 3-4
ori pe zi sticla. Dpa cele 10 zile se filtreaza prin tifon sau strecuratoare
deasa. Lichidul se toarna intr-o sticluta si se lasa la decantat in frigider,
timp de 6 zile pentru a se limpezi, dupa care se scurge , cu atentie, partea de
lichid limpezit in alt flacon, indepartandu-se eventualele reziduuri, depuse pe
fundul primului flacon. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data
prepararii.
Se iau 30 de picaturi de doua ori pe zi.
5.
Vinul de pir – peste
100 g de radacina uscata se toarna un litru de vin alb natural si se
tine la macerat 30 de zile, agitandu-se sticla de 2-3 ori pe zi. Dupa 30 de
zile, vinul se filtreaza si se pastreaza in flacoane de sticla de de 200 sau
250 ml.
Se consuma o cescuta (aproximativ 30 ml)
de 2 ori pe zi, inainte de masa.
Tratamente de uz intern:
► Boli hepatice - se foloseste ca terapie complementara in
ciroze, avand rol detoxifiant. Ceaiurile detoxifiante sunrt recomandate tuturor
celor sufera de boli cronice si care fac tratamente continue, deoarece toate
medicamentele sunt metabolizate, in cea mai mare parte in ficat si este
necesara detoxifierea lui.
► Boli ale rinichilor – benefic in infectii
acute sau ronice: cistite, pielite, pielonefrite. Elimina uratii din urina,
impiedicand formarea pietrelor la rinichi. Se foloseste infuzia.
► Boli cardiovasculare – reduce hipertensiunea
arteriala, datorita efectului diuretic si regleaza contractia fibrei
miocardului, datorita continutului de ioni de potasiu.
► In anemii de
diferite etiologii – datorita continutului bogat de fier bivalent. In farmacii preparatele
cu fier contin fier trivalent care in prezenta acidului clorhidric din stomac,
se transforma in fier bivalent. Deci, avantajul este ca fierul din planta se
absoarbe direct in stomac, fara a mai fi necesara transformarea lui.
► In boli ale aparatului
digestiv – ca protector gastric, datorita mucilagiilor prezente in radacina
plantei
Tratamente de uz
extern:
► Afectiuni ale pielii – se utilizeaza tinctura
din pir, datorita proprietatilor ei antimicrobiene si antibiotice. Se recomanda
stergerea zonei de piele bonave cu tinctura, apoi aplicarea unguentelor
dermatologice.
Observatie: -
plantele medicinale sau remediile naturale, care sunt prezentate pe
acest blog, nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate.
Ele pot veni in ajutorul bolnavului, dar nu exclud si nici nu inlocuiesc
tratamentele medicale, ci le completeaza. Informatia prezentata pe acest site are doar un caracter informativ și nu
se substituie diagnosticărilor și/sau recomandărilor medicale de specialitate.