loading...

duminică, 4 septembrie 2016

PIRUL – buruiana vindecatoare!

   Este planta pe care o  urasc toti  cei care au gradini si unde gasesti aceasta buruiana ascunsa printre culturi, fiind greu de starpit, avand niste radacini lungi si rezistente care se intind cativa metri pe sub pamant.
   Cu toatea acestea, aceasta planta, atat de daunatoare culturilor agricole, este foarte folositoare pentru sanatatea omlui si se foloseste doar radacina lui. Radacinile  de pir sunt bogate in principii active, precum:  inulina, inozitolul, vitaminele A si B.
   Pirul are efecte binefacatoare in: bolile de rinichi, bolile hepatice, cardiovasculare, boli ale aparatului genital, anemii, boli ale aparatului digestiv si in diferite afectiuni ale pielii.

Cum se recolteaza pirul:
- Se foloseste doar partea subterana a plantei denumita rizomi (de fapt, radacina pirului). Recoltarea se face, de preferinta toamna sau primavara. Rizomii au culoare galbena, sunt fara miros si au un gust dulceag, mucilaginos.
-  Rizomii se scot din pamant , se spala foarte repede pentru ca substantele active , pe care le contin, sunt solubile in apa. Se inlatura rizomii patati sau innegriti si se pun la uscat la soare, in strat subtire.
-  Dupa uscare se obtin rizomi de culoare bruna, care trebuie frecati cu o panza aspra de sac pentru a se inlatura restul de radacini si teci , rezultand, astfel, rizomii galbeni de pir, de calitate superioara.

Mod de preparare:

1. Macerare – se pun 2 linguri de radacina uscata, maruntita mai mare, intr-o cana cu apa. Se lasa la macerat timp de o ora la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea lichidul. Aceasta metoda de extractie a principiilor active este posibila pentru ca ele sunt solubile in apa rece .
Se consuma doua cani pe zi.
2.  Infuzia -  se pun 2 linguri de radacina maruntita intr-un ibric si se toarna deasupra o cana cu 250 ml de apa clocotita. Sev acopera vasul si se lasa la infuzat 30 de minute, apoi se strecoara. Se consuma 2 cani pe zi, chiar neindulcit.
3.  Decoctul -  se pun 4 linguri de radacina uscata si maruntita, mai mare, in 500 ml de apa si se fierb pe foc mic, timp de 30 de minute. Dupa ce se ia vasl de pe foc, se completeaza apa evaporata cu apa rece. Se filtreaza fierbinte prin tifon dublu sau o sita foarte deasa. Se obtine un preparat mai concentrat si se a consuma doar o ceasca (50 ml) de doua ori pe zi. Nu e necesara indulcira.
Decoctul se poate pastra la frigider, pana la 3 zile de la preparare (nu mai mult).
4.  Tinctura de pir – se pun 20 g de radacina uscata si maruntita mai mare, la macerat in 100 ml de alcool natural preparat in gospodarie (tuica), timp de 10 zile, agitand de 3-4 ori pe zi sticla. Dpa cele 10 zile se filtreaza prin tifon sau strecuratoare deasa. Lichidul se toarna intr-o sticluta si se lasa la decantat in frigider, timp de 6 zile pentru a se limpezi, dupa care se scurge , cu atentie, partea de lichid limpezit in alt flacon, indepartandu-se eventualele reziduuri, depuse pe fundul primului flacon. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data prepararii.
Se iau 30 de picaturi de doua ori pe zi.
5.  Vinul de pir – peste 100 g de radacina uscata se toarna un litru de vin alb natural si se tine la macerat 30 de zile, agitandu-se sticla de 2-3 ori pe zi. Dupa 30 de zile, vinul se filtreaza si se pastreaza in flacoane de sticla de de 200 sau 250 ml.
Se consuma o cescuta (aproximativ 30 ml) de 2 ori pe zi, inainte de masa.

Tratamente de uz intern:
► Boli hepatice -  se foloseste ca terapie complementara in ciroze, avand rol detoxifiant. Ceaiurile detoxifiante sunrt recomandate tuturor celor sufera de boli cronice si care fac tratamente continue, deoarece toate medicamentele sunt metabolizate, in cea mai mare parte in ficat si este necesara detoxifierea lui.
►  Boli ale rinichilor – benefic in infectii acute sau ronice: cistite, pielite, pielonefrite. Elimina uratii din urina, impiedicand formarea pietrelor la rinichi. Se foloseste infuzia.
►  Boli cardiovasculare – reduce hipertensiunea arteriala, datorita efectului diuretic si regleaza contractia fibrei miocardului, datorita continutului de ioni de potasiu.
► In anemii de diferite etiologii – datorita continutului bogat de fier bivalent. In farmacii preparatele cu fier contin fier trivalent care in prezenta acidului clorhidric din stomac, se transforma in fier bivalent. Deci, avantajul este ca fierul din planta se absoarbe direct in stomac, fara a mai fi necesara transformarea lui.
► In boli ale aparatului digestiv – ca protector gastric, datorita mucilagiilor prezente in radacina plantei

Tratamente de uz extern:
►  Afectiuni ale pielii – se utilizeaza tinctura din pir, datorita proprietatilor ei antimicrobiene si antibiotice. Se recomanda stergerea zonei de piele bonave cu tinctura, apoi aplicarea unguentelor dermatologice.

Observatie:  -  plantele medicinale sau remediile naturale, care sunt prezentate pe acest blog, nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Ele pot veni in ajutorul bolnavului, dar nu exclud si nici nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. Informatia prezentata pe acest site are doar un caracter informativ și nu se substituie diagnosticărilor și/sau recomandărilor medicale de specialitate.


4 Articole interesante:

loading...
loading...