loading...

marți, 6 septembrie 2016

CHIMENUL si efectele lui miraculoase.

INFUZIA FIERBINTE.

Intr-o cana (250 ml) cu apa clocotita, se pun 1-2 lingurite de seminte, se acopera si se lasa timp de 15 minute, dupa care se strecoara. Infuzia se bea cat de calda posibil, pentru a avea maximumul proprietatilor antispastice si calmante.

 INFUZIA COMBINATA.

Se pun 2 lingurite de pulbere de seminte de chimen intr-un pahar de apa si se lasa la macerat vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, dupa care se strecoara. Extractul obtinut se pune deoparte, iar semintele ramase dupa strecurare se oparesc cu inca un pahar de apa, apoi se lasa sa se raceasca si se strecoara. In final, se combina cele doua extracte, iar lichidul obtinut se va administra pe parcursul unei zile.
Se foloseste in:
► Alaptare - se consuma zilnic 1-3 cani de infuzie combinata indulcita cu miere. Creste secretia lactata, imbunatateste calitatea laptelui matern si reduce incidenta colicilor la sugari. In cazul in care apar inflamatii ale sanilor in timpul alaptarii, se pune pe zona afectata o cataplasma cu seminte de in si de chimen, macerate in prealabil, in apa calda, timp de patru ore.
Deficit de fier in organism – se bea infuzia combinata de chimen cate o cana dimineata si seara, pe stomacul gol. Este un remediu eficient contra anemiei feriprive. Acest remediu contine doar cantitati infime de fier, in schimb, imbunatateste foarte mult asimilarea acestui oligoelement, care se gaseste in alimentatia de zi cu zi (in oua, in spanac, in urzici, in icre, in peste etc.), dar nu este metabolizat corespunzator de organism.
► Gastrita - tratamentul cu infuzia combinata din seminte de chimen este eficient pentru gastrita, avand efecte calmante, antiinflamatoare, protejand mucoasa gastrica. Se bea 2-3 cani de infuzie combinata pe zi, in cure de 3 saptamani, urmate de o pauza de 10 zile, dupa care se poate relua.
►  Greata provocata de medicatie - se bea infuzia combinata obtinuta din seminte de chimen chimen si menta, amestecate in proportii egale, din care se bea, de preferinta neindulcita, cate o jumatate de litru - un litru pe parcursul unei zile intregi, inaintea meselor principale. Are efect antiemetic (elimina senzatia de greata), actionand atat local, la nivelul terminatiilor gustative si olfactive de la nivelul tubului digestiv, cat si la nivelul sistemului nervos central. Este si un tratament un  contra anorexiei.
Sindromul colonului iritabil, colon spastic - se beau zilnic 2-3 cani de infuzie combinata de seminte de chimen. Tratamentul se face timp de 4 saptamani, cu 5-7 zile de pauza. Are efecte spasmolitice si antiinflamatoare intestinale puternice si ajuta la echilibrarea florei intestinale. Tratamentul este valabil si contra crampelor abdominale.
Spasme musculare - se bea cate o jumatate de pahar (100 ml), de trei ori pe zi de infuzia combinata de chimen. In fiecare doza de infuzie combinata se pun si doua picaturi de ulei volatil de chimen, pentru a amplifica efectele antispasmodice ale acestui tratament. Studii facute in Statele Unite au aratat ca substantele volatile din chimen inhiba efectul mai multor enzime care determina contractura musculara. Acest tratament este valabil nu doar in spasmele muschilor voluntari (cum ar fi cei ai bratelor, ai picioare, ai pleoapelor etc.), ci si al celor care nu pot fi controlati voluntar. Acest tratament este eficient si contra sughitului, contra tusei spasmodice si chiar contra astmului.
► Valori crescute ale colesterolului si trigliceridelor - administrarea de infuzie combinata de chimen, 1-1,5 litri pe zi, in cure de patru saptamani, scade semnificativ procentul de colesterol negativ (LDL) si de trigliceride din sange. Persoana diabetica este ferit de complicatii cardiace si vasculare prin tratamentul cu infuzie combinata de chimen. Un alt efect este si o usoara scadere a glicemiei, dar care apare mai ales la tratamentul cu pulbere de chimen si mai putin la tratamentul cu extract apos sau in alcool.
Micoza bucala - se fac clatiri ale gurii, de trei ori pe zi, cu 100 ml de infuzie combinata, in care s-au pus 1-2 picaturi de ulei volatil de chimen. Acest tratament are efecte antimicotice, antiinflamatoare, fiind de un real ajutor in lupta cu candida, cu localizare pe segmentul buco-faringian.
Astm, astm alergic, bronsita cronica - se administreaza amestecul de infuzie combinata si ulei volatil de chimen. Are efect antispastic, si un efect expectorant (ajuta la eliminarea secretiilor in exces de pe caile respiratorii), antiinflamator si antibiotic. De asemenea, uleiul volatil de chimen este antihistaminic, ajutand la calmarea reactiilor alergice la nivelul aparatul respirator.

PULBEREA.

Pentru a-i creste eficienta, chimenul trebuie macinat. Semintele uscate de chimen se macina cu o rasnita de cafea, pana cand devin o pulbere fina. Se pastreaza (maximum 7 zile) intr-un borcan inchis ermetic, in frigider. Se administreaza de regula cate o  jumatate de lingurita, de 4 ori pe zi.
Se foloseste in:
► Cancer de colon - un tratament facut timp de 15 saptamani cu pulbere de chimen inhiba dezvoltarea tumorilor in intestinul gros. Efectul antitumoral al chimenului este potentat de introducerea in alimentatie si a uleiului de arahide, care este indicat celor care sufera de tumori pe tubul digestiv. Se recomanda administrarea a 7 grame de pulbere de seminte de chimen pe zi (doza exacta este de 0,06 grame pe kilogram-corp), in cure cu o durata de patru luni, urmate de doua luni de pauza.
Cancer de piele - chimenul, ingerat sub forma de pulbere si aplicat sub forma de ulei, aplicat extern pe formatiunile canceroase aparute pe piele. Inhiba cresterea tumorilor maligne si, mai mult, declanseaza procesul de remisie a acestora. Se recomanda un tratament de patru luni cu chimen luat intern (7 grame pe zi) si aplicat extern, sub forma de ulei, pe zonele afectate.
► Diaree, colita de fermentatie - se administreaza pulbere de seminte de chimen amestecata in proportii egale cu pulbere de frunze de menta. Se iau zilnic cate 4-6 lingurite din aceasta combinatie, pe o perioada de 1-3 saptamani. Combinatia chimen-menta este aproape imbatabila in mai multe afectiuni digestive, printre care diareea si colita de fermentatie, unde efectul lor este rapid, datorita calitatilor antiseptice, antiinflamatoare, carminative (determina eliminarea gazelor intestinale) ale celor doua plante.
Dispepsie -  administrarea zilnica, inainte de masa, a unei lingurite de amestec de pulberi de chimen si menta, combinate in proportii egale. Plantele trebuie sa fie proaspat macinate, pentru a avea un continut maxim de uleiuri volatile, care imbunatatesc secretia de bila si de sucuri gastrice si elimina durerile abdominale.
► Prevenirea cancerului - mai multe studii facute in Japonia, in India si in China au aratat ca administrarea chimenului impiedica mutatiile celulelor normale spre celule canceroase, fiind un protector de incredere contra bolii canceroase care afecteaza stomacul, intestinele, ficatul, pancreasul. De doua ori pe an se tin cure cu o durata de patru saptamani, timp in care se administreaza cate o lingurita rasa de pulbere de seminte de patru ori pe zi.
► Sindromul de postmenopauza (adjuvant) - se administreaza pulberea proaspat macinata de chimen, cate trei lingurite pe zi, in cure de 30 de zile, urmate de alte 30 de zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua. Este un tratament ideal pentru femeile care au intrat la menopauza de mai mult de doi ani si se confrunta cu simptome cum ar fi osteoporoza, hirsutismul, astenia, depresia.

ULEIUL VOLATIL

Se extrage doar prin procedee industrialesi se gaseste in farmaciile si in magazinele naturiste, dar trebuie sa aiba specificat pe ambalaj faptul ca este valabil si pentru uz intern. La adulti, se administreaza cate 2-6 picaturi de trei ori pe zi, la copiii intre 6 si 16 ani - 1-3 picaturi, de 2-3 ori pe zi, la copiii intre 1 an si 6 ani - sub o picatura pe zi, adica maximum 0,02 ml pe zi. Uleiul de chimen este inclus si in diverse siropuri ori ceaiuri preambalate, cu efecte calmante pentru copii.
Se foloseste in:
Scabie - se aplica uleiul volatil pentru uz extern pe portiunile afectate. Aplicatia se face de 3-6 ori pe zi, pana la vindecarea totala. Este un tratament simplu si eficient, recomandat mai ales celor care nu suporta unguentele cu substante de sinteza folosite in acest scop.
Micoze (adjuvant) - uleiul volatil de chimen este foarte eficient contra infectiilor cu ciupercile parazite: Candida albicans, Aspergillus. Se administreaza cate 2-5 picaturi, de trei ori pe pe zi, in cure de 14 zile, urmate de alte 10 zile de pauza. Acelasi tratament este recomandat ca adjuvant in infectiile, de aceasta data bacteriene, cu Pseudomonas aeruginosa.
► Viermi intestinali (adjuvant) - se administreaza ulei volatil de chimen, cate 2-5 picaturi de trei ori pe zi, in cure de 21 de zile, urmate de aceeasi perioada de pauza. Acest remediu are efecte puternic vermifuge si insecticide.

TINCTURA

Se pun intr-un borcan 10 linguri de pulbere de seminte de chimen, care se acopera cu 400 ml de alcool natural (tuica) produs in gospodarie, de 50 de grade, amestecand incontinuu. Cand intreaga masa de pulbere a fost acoperita, se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat timp de 12 zile. Apoi preparatul se strecoara, si se adauga 10 picaturi de ulei volatil de chimen. Se agita bine, iar extractul astfel obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare si se tin la frigider. Se administreaza o lingurita de 4 ori pe zi, in tratamente cu o durata de 1-3 luni.
Se foloseste in:
Astenie psihica, incapacitate de concentrare mentala - se iau cate 4 lingurite de tinctura de chimen pe zi, in cure de o luna. Are efecte tonice nervoase, favorizeaza circulatia cerebrala, confera o senzatie de vioiciune si tonus mental. Acelasi tratament se recomanda si ca adjuvant in depresie.
► Crampe abdominale la sugari si la copiii mici - in apa de baie a copilului se pun 1-3 linguri de tinctura de chimen. Principiile active cu efect calmant gastro-intestinal si carminativ vor fi preluate prin piele de catre circulatia sanguina periferica si isi vor face rapid efectul.
► Rani deschise (prim ajutor) - se spala rana si se curata foarte bine cu tinctura de chimen nediluata. Este un tratament dureros pe moment, dar extrem de util, mai ales in cazul in care rana se produce intr-un loc cu puternica incarcatura microbiana. Chimenul are efecte antibiotice puternice si distruge, aplicat direct, virusul tetanic.

ULEIUL PENTRU UZ EXTERN

Se pun 10 linguri de pulbere de seminte de chimen in jumatate de litru de ulei de masline sau floarea-soarelui. Se lasa la macerat timp de 2 saptamani, la soare, dupa care se strecoara si se adauga 15 picaturi de ulei volatil de chimen. Preparatul astfel obtinut se toarna intr-o sticla inchisa la culoare, care se pastreaza in frigider.

Atentie! ► Halena (miros urat al respiratiei) – poate fi inlaturata daca se mesteca dupa masa si, intre mese, seminte de chimen. Au un miros placut si, mai mult decat atat, imbunatatesc digestia, eliminand cauzele profunde care duc la aparitia halenei.

PRECAUTII SI CONTRAINDICATII:
-  La copiii mici se administreaza intern cu prudenta, intrucat poate declansa crize de epilepsie. De regula, pentru copiii foarte mici este recomandat din acest motiv feniculul, in locul chimenului.
-   La femeile insarcinate, supradozarea semintelor de chimen (peste 7 g luate zilnic) poate produce avortul.
-   Chimenul este contraindicat persoanelor care au alergie la plantele din familia Apiaceae (Umbeliferae).

OBSERVATIE:  -  Conținutul acestui blog are doar un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate.



Niciun comentariu:

4 Articole interesante:

loading...
loading...