loading...

vineri, 19 august 2016

PRUNELE si beneficiile consumului lor pentru organismul nostru.

Prunele proaspete constituie o sursa importanta de vitamine (A, B1, B2, B3, B6, C, E, D si K), fibre alimentare (celuloza si pectine), acizi organici, care favorizeaza eliminarea acidului uric si saruri minerale, in special potasiu. Ele contin apa, zaharuri (distribuite intre glucoza, fructoza si zaharoza), antociani (in coaja), substante antioxidante care confera fructului culoarea specifica. Prunele uscate au un continut caloric mai ridicat decat cele proaspete si au o concentratie mai mare de vitamine si saruri minerale.
Atat prunele proaspete, cat si cele uscate, contin fitonutrientul neoclorogenic şi acid clorogenic, care au calitati antioxidante puternice, distrugand radicalii liberi care ataca celulele organismului. Prunele mai contin fenolii si alti compusi benefici care protejeaza stratul natural de grasimi care compun neuronii creierului.
Consumul de prune il reprezinta faptul ca sporesc, prin vitamina C, capacitatea de absorbtie a fierului in organism. Prunele au proprietati energizante, datorita continutului natural de zaharuri. În plus, prunele pot alunga oboseala sau senzatia de stres si regleaza majoritatea functiilor intestinale.

Beneficii ale consumului de PRUNE:
Prunele contin 7% din aportul zilnic de vitamina C, un puternic antioxidant care apara celulele de o posibila degradare.  Vitamina C are rol in producerea camitinei (un produs sintetizat din aminoacizii lizina si metionina) , care, la randul ei, este implicata in descompunerea tesutului adipos si transformarea acestuia in energie.
Stimuleaza memoria. Antioxidantii pe care ii contin, elimina  riscul deteriorizarii celulelor creierului.
Previn aparitia diverselor tipuri de cancer gratie antioxidantilor. Pe de alta parte, prunele uscate incetinesc imbatranirea pielii, tot datorita antioxidantilor, prunele uscate contribuie la sporirea productiei de colagen, substanta responsabila pentru mentinerea elasticitatii pielii. Atentie! Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care sufera deja de diabet zaharat, deoarece au o concentraţie ridicată de glucide.
Previn bolile de inima. Prunele nu contin grasimi saturate. O pruna de dimensiune medie contine 113 mg de potasiu, mineral care tine tensiunea arteriala in limite normale si reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale.
Combat anemia datorita actiunii vitaminei C, care intervine in absorbtia fierului la nivelul organelor digestive, avand rol indirect in prevenirea si tratarea anemiei feriprive.
Sunt ideale pentru dieta, deoarece sunt sarace in calorii. Fiecare pruna contine 30 de calorii, care pot fi eliminate usor, inotand 5 minute.
Benefice pentru oase.  O singura pruna  contine 8% din aportul zilnic de vitamina A, care are rol in cresterea si refacerea oaselor.
Previn si trateaza constipatia. Datorita continutului crescut de celuloza si mucilagiu , prunele stimuleaza tranzitul intestinal si au un efect laxativ. Se recomanda o portie de prune la 2-3 zile, de preferat dupa-amiaza. Atentie! Consumul de prune este contraindicat în boala diareică acută sau cronică şi în caz de suferinţe renale, cum sunt pietrele la rinichi.
Previn diabetul. Prunele proaspete regleaza glicemia si previne diabetul, prin stimularea metabolismlui glucid. Fibrele solubile din prunele uscate pot preveni diabetul de tip 2, insa trebuie sa stiut  faptul ca daca deja suferim de diabet, consumul de prune uscate nu mai este indicat. Atenţie! Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care sufera deja de diabet zaharat pentru ca au o concentratie ridicata de glucide
Prunele contin carbohidrati buni. Ele sunt printre putinele fructe care pot fi consumate, in cazul dietelor care interzic consumul de carbohidrati. Atentie! Prunele uscate contin o concentratie mare de carbohidrati care stimuleaza pancreasul sa secrete insulina si pot aparea probleme cu glicemia.

Un studiu, efectuat de cercetatori de la Universitatea din Berlin, a evidentiat ca oamenii care consuma zilnic, timp de 3 saptamani, cel putin 6 prune proaspete sau uscate au mai putine probleme medicale cu oasele, cu nivelul de colesterol LDL si cu posibilitatea de a avea cancer de colon.

CONTRAINDICATII
-  Consumul de prune este contraindicat în boala diareică acută sau cronică şi în caz de suferinţe renale, cum sunt pietrele la rinichi.
-  Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care sufera deja de diabet zaharat pentru ca au o concentratie ridicata de glucide

Observatie:  -  remediile naturale, care sunt prezentate pe acest blog, nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Ele pot veni in ajutorul bolnavului, dar nu exclud si nici nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza.





4 Articole interesante:

loading...
loading...