Prunele proaspete constituie o sursa
importanta de vitamine (A, B1, B2, B3, B6, C, E, D si K), fibre alimentare (celuloza
si pectine), acizi organici, care favorizeaza eliminarea acidului uric si
saruri minerale, in special potasiu. Ele contin apa, zaharuri (distribuite
intre glucoza, fructoza si zaharoza), antociani (in coaja), substante
antioxidante care confera fructului culoarea specifica. Prunele uscate au un
continut caloric mai ridicat decat cele proaspete si au o concentratie mai mare
de vitamine si saruri minerale.
Atat prunele proaspete, cat si cele
uscate, contin fitonutrientul neoclorogenic şi acid clorogenic, care au
calitati antioxidante puternice, distrugand radicalii liberi care ataca
celulele organismului. Prunele mai contin fenolii si alti compusi benefici care
protejeaza stratul natural de grasimi care compun neuronii creierului.
Consumul de prune il reprezinta faptul ca
sporesc, prin vitamina C, capacitatea de absorbtie a fierului in organism. Prunele
au proprietati energizante, datorita continutului natural de zaharuri. În plus,
prunele pot alunga oboseala sau senzatia de stres si regleaza majoritatea
functiilor intestinale.
Beneficii ale consumului de PRUNE:
► Prunele contin 7% din aportul zilnic
de vitamina C, un puternic antioxidant care apara celulele de o posibila
degradare. Vitamina C are rol in
producerea camitinei (un produs sintetizat din aminoacizii lizina si metionina)
, care, la randul ei, este implicata in descompunerea tesutului adipos si
transformarea acestuia in energie.
► Stimuleaza memoria. Antioxidantii
pe care ii contin, elimina riscul
deteriorizarii celulelor creierului.
► Previn aparitia diverselor tipuri de
cancer gratie antioxidantilor. Pe de alta parte, prunele uscate incetinesc
imbatranirea pielii, tot datorita antioxidantilor, prunele uscate contribuie la
sporirea productiei de colagen, substanta responsabila pentru mentinerea
elasticitatii pielii. Atentie! Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor
care sufera deja de diabet zaharat, deoarece au o concentraţie ridicată de
glucide.
► Previn bolile de inima. Prunele
nu contin grasimi saturate. O pruna de dimensiune medie contine 113 mg de
potasiu, mineral care tine tensiunea arteriala in limite normale si reduce
riscul accidentelor vasculare cerebrale.
► Combat anemia datorita actiunii
vitaminei C, care intervine in absorbtia fierului la nivelul organelor
digestive, avand rol indirect in prevenirea si tratarea anemiei feriprive.
► Sunt ideale pentru dieta,
deoarece sunt sarace in calorii. Fiecare pruna contine 30 de calorii, care pot
fi eliminate usor, inotand 5 minute.
► Benefice pentru oase. O singura pruna contine 8% din aportul zilnic de vitamina A,
care are rol in cresterea si refacerea oaselor.
► Previn si trateaza constipatia. Datorita
continutului crescut de celuloza si mucilagiu , prunele stimuleaza tranzitul
intestinal si au un efect laxativ. Se recomanda o portie de prune la 2-3 zile,
de preferat dupa-amiaza. Atentie! Consumul de prune este contraindicat în boala
diareică acută sau cronică şi în caz de suferinţe renale, cum sunt pietrele la
rinichi.
► Previn diabetul. Prunele
proaspete regleaza glicemia si previne diabetul, prin stimularea metabolismlui
glucid. Fibrele solubile din prunele uscate pot preveni diabetul de tip 2, insa
trebuie sa stiut faptul ca daca deja
suferim de diabet, consumul de prune uscate nu mai este indicat. Atenţie! Prunele
uscate nu sunt recomandate persoanelor care sufera deja de diabet zaharat
pentru ca au o concentratie ridicata de glucide
► Prunele contin carbohidrati buni.
Ele sunt printre putinele fructe care pot fi consumate, in cazul dietelor care
interzic consumul de carbohidrati. Atentie! Prunele uscate contin o
concentratie mare de carbohidrati care stimuleaza pancreasul sa secrete insulina
si pot aparea probleme cu glicemia.
Un studiu, efectuat de cercetatori de la
Universitatea din Berlin, a evidentiat ca oamenii care consuma zilnic, timp
de 3 saptamani, cel putin 6 prune proaspete sau uscate au mai putine probleme
medicale cu oasele, cu nivelul de colesterol LDL si cu posibilitatea de a avea
cancer de colon.
CONTRAINDICATII
- Consumul
de prune este contraindicat în boala diareică acută sau cronică şi în caz de
suferinţe renale, cum sunt pietrele la rinichi.
- Prunele
uscate nu sunt recomandate persoanelor care sufera deja de diabet zaharat
pentru ca au o concentratie ridicata de glucide
Observatie:
- remediile naturale, care sunt
prezentate pe acest blog, nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de
specialitate. Ele pot veni in ajutorul bolnavului, dar nu exclud si nici nu
inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza.