PROPRIETATI.
Varza contine un contine un complex de
vitamine: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K şi U, dar si minerale: magneziu,
fier, potasiu, calciu, fosfor. Varza mai contine si o insemnata cantitate de
fibre alimentare si substanţe cu acţiune antiinflamatoare, hepatoprotectoare si anticancerigenă. Varza
cotribuie la curăţarea organismului de toxinele care întreţin bolile, şi poate
fi consumată în cura de detoxifiere. Neutralizează si compuşii toxici care
provin din fumat sau din alimentele afumate.
Varza in stare cruda este modul cel mai
sanatos de a o consuma. Poate fi consumata sub forma de salata sau sub forma de
suc proaspat.
Salata de varza cruda.
Se obtine prin taierea fideluta a
frunzelor de varza, apoi se adauga putin ulei (de masline sau din floarea
soarelui), sare, piper, zeama de lamaie sau otet de mere. Dupa ce se amesteca
foarte bine, se poate consuma. Se recomanda
ca aceasta cura cu salata din varza cruda (200 g), sa fie consmata,
zilnic, timp de o luna.
Proprietati
- previne
si combate cataracta,
datorita continutului in vitamina A si C (care are efect antioxidant);
- este
un bun detoxifiant al ficatului. Se recomanda consumul de salata de trei
ori pe saptamana;
- intarzie
instalarea menopauzei, atenueaza simptomele neplacute ale ei, previne
osteoporoza, cancerul ovarian si uterin. Se recomanda consmarea zilnica 200 g de salata de varza
cruda, timp de o luna;
- previne
aparitia cancerului de prostata, de colon si rect.
CONTRAINDICATII:
- Aceasta
salata nu este recomandata persoanelor care sufera de hipotiroidie sau
hipertiroidie , deoarece varza, consumata constant, impiedica absorbtia
iodului.
- Salata
nu este recomandata nici de persoaneleor care sufera de colita de fermentatie.
Observatie:
- plantele medicinale sau
remediile naturale, care sunt prezentate pe acest blog, nu isi propune sa
inlocuiasca consultul medical de specialitate. Ele pot veni in ajutorul
bolnavului, dar nu exclud si nici nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le
completeaza.