loading...

luni, 15 iulie 2013

PREPARATE PE BAZA DE COADA-SORICELULUI - vindecarea si cicatrizarea arsurilor, ranilor, hemoroizilor, degeraturilor.

1.  Ulei din Coada-Soricelului.

Preparare.
Se pun 10 linguri de flori uscate de coada – soricelului, bine maruntite, in 500 ml ulei de masline  si se lasa la macerat timp de 14 zile, la soare. Dupa 14 zile se strecoara printr-un tifon dublu, sau o sita deasa.. Uleiul rezultat se pune in sticlute de culoare inchisa si se tin la intuneric, in frigider.    
Proprietati terapeutice si indicatii.
Uleiul se intrebuinteaza in tratarea arsurilor cu substante chimice periculoase, arsuri solare sau oparire cu apa clocotita.
Se aplica de 3 ori pe zi, comprese cu ulei, pe locul afectat, pana la deplina vindecare.
Acest ulei are proprietatea de a vindeca rapid si estetic arsurile. Compresa se tine timp de 60 de minute.

2.  Tinctura din coada- soricelului.

Preparare.
Se umple o sticla cu flori proaspete (fara a le indesa), pana aproape de gatul ei. Se toarna deasupra alcool natural de 40 grade (tuica de fructe), pana se acopera bine florile (sa fie cu doua degete peste nivelul florilor). Se lasa la macerat timp de 14 zile la soare, intr-un loc mai cald. Zilnic, se agita, din cand in cand, sticla. Dupa 14 zile, se strecoara continutul printr-o sita deasa. Tinctura rezultata se toarna in sticlute de culoasre inchisa si se pastreaza la intuneric, in frigider.
Proprietati terapeutice si indicatii.
Tinctura se foloseste pentru dezinfectarea si spalarea ranilor deschise sau a zgarieturilor adanci. Are un efect rapid de vindecare si cicatrizarea acestora. Se recomanda dezinfectarea corecta si cu atentie a ranilor, pentru a nu ramane microbi infectiosi sub tesutul cicatrizat.

3.  Alifia din coada-soricelului.

Preparare.
Se infierbanta 90 g de unt nesarat sau untura de porc curata si nesatata. (Cel mai bine este sa se foloseasca untul clarifiat. Vezi aici prepararea untului clarifiat). Vasul se pune pe foc foarte mic. Dupa ce untul s-a infierbantat, se adauga 15 g de flori proaspete de coada- soricelului, taiate marunt. Se amesteca mereu pana cand apare spuma deasupra si se ia imediat vasul de pe foc si se lasa la macerat pana a sdoua zi.  Dupa 24 de ore, se pune vasul, din nou, pe foc mic. Dupa ce compozitia se incalzeste si devine lichida, se strecoara printr-o sita deasa sa prin tifon dublu. Lichidul strecurat se toarna intr-un borcan, care se infileteaza bine si se lasa sa se raceasca si sa se inchege. Borcanul se pastreaza in frigider.
Proprietati terapeutice si indicatii.
Alifia se foloseste la tratarea ranilor care se vindeca greu, a hemoroizilor sangerosi, a varicelor, infectiilor si iritatiilor pielii.  Are efectul de reparare si regenerare a pielii si previne  infectarea ranilor.
Observatie:  Pe ranile deschise se aplica doar tinctura de coda- soricelului, apoi (dupa ce acestea s-au inchis) se foloseste alifia de coada-soricelului.

4.  Vinul medicinal din coada- soricelului.

Preparare.
Intr-un litru de vin rosu (vin natural si maturizat) se pun 50 g flori uscate si se pune vasul pe foc. Cand vinul impreuna cu florile din el, da in clocot, se mai lasa pe foc mic, inca 10 minute, dupa care se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca. Nu se strecoara.
Proprietati terapeutice si indicatii.
Are efect antiinfamator, calmant, astringent, antiseptic. Acest vin se foloseste doar extern , sub forma de cataplasme pentru tratarea degeraturilor si in cazul durerilor reumatismale.

Atentie!
-  Este interzisa utilizarea acestei plante de catre persoanele cu sensibilitate alergica la plantele din familia Asteraceae, Coada-soricelului poate produce catar respirator si dermatita de contact.
-  Coada-şoricelului poate provoca alergii de contact.
-  Nu este recomandată în sarcină şi alăptare.
-  Expunerea la lumină nu este recomandată. Planta poate fi fotosensibilizantâ.
-  Dozele mari pot produce ameţeli şi dureri de cap.



Observatie:  -   Acest  blog  nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.



4 Articole interesante:

loading...
loading...