Leurda a fost declarata „Planta
mileniului trei” in urma unor studii de laborator in Germania, datorita
efectelor ei miraculoase asupra inimii, a vaselor de sange, a digestiei, asupra
sistemului endocrin si imunitar. Din punct de vedere terapeutic, este mai
puternica decat usturoiul, care este considerat , la randul lui, ca un
medicament natural.
Sucul de
leurda.
Preparare.
Metoda I. Se pune intr-un mixer, o mana de frunze
de leurda, taiate ca zarzavatul pentru ciorbe, peste care se toarna trei
sferturi de pahar de apa. Se mixeaza timp de 2-3 minute, apoi se mai lasa sa
stea timp de 15 minute, dupa care se strecoara, obtinandu-se un pahar de suc de
leurda, de culoare verde, care se va bea imediat dupa preparare, pe stomacul
gol, dimineata. In curele de curatare mai puternica a sangelui, se vor bea 2
pahare de suc pe zi, dimineata si seara.
Metoda II. Se pune o mana de frunze de leurda,
taiate ca zarzavatul pentru ciorbe, intr-o sticla, peste care se toarna un
pahar de apa calda ( fara a fi fierbinte). Se lasa la macerat timp de 4 ore ,
la temperatura camerei, apoi se strecoara. Sucul obtinut se consuma imediat
dupa preparare, pe stomacul gol.
Sucul de leurda contracareaza efectele
daunatoare ale nicotinei si ale gudroanelor din tigari, fiind un mijloc de protectie
excelent, atat pentru fumatorii activi, cat si pentru cei pasivi. Se consuma
suc de leurda, cate 2 pahare pe zi, dimineata si seara, pe o perioada de
minimum doua saptamani.
Tinctura de leurda
Preparare.
Se umple pe trei sferturi, cu frunze proaspete de leurda, un borcan de
sticla cu filet. Se toarna deasupra alcool natural de 70 de grade (tuica
preparata in gospodarie)., atat cat sa le acopere. Se infileteaza borcanul si
se lasa la macerat timp de 10 zile, la temperatura camerei, agitandu-se borcanul,
de cateva ori pe zi. Dupa 10 zile, se strecoara continutul, care se pastreaza
in sticlute mici, de culoare inchisa, in frigider.
Se administreaza cate o lingurita de
tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi, inaintea
meselor principale, in cure de minimum trei saptamani.
Boli care se vindeca prin tratamentul cu
leurda
► Tromboflebita. Datorita efectelor
ei, puternic fluidifiante sanguine si antiagregante plachetare, leurda este
folosita in tratarea tromboflebitei. Se consuma 1 pahar de suc de leurda, pe stomacul gol, in cure o
luna.
Cand trece sezoul de vegetatie, inloc de
suc de leurda, se administreaza o lingurita de tinctura de leurda diluata in
jumatate de pahar cu apa, de 4 ori pe zi ( pe stomacul gol, inainte de mesele
principale), in cure de cate o luna, dupa care se face o saptamana de pauza.
► Sechele dupa accidentul vascular si
prevenirea accoidentului vascular. Timp de 2 saptamani se consuma, in fiecare dimineata, o salata
facuta dintr-o mana de frunze de leurda. Dupa ce e face aceasta cura cu
salata de leurda, se continua cu administrarea tincturii de leurda: o
lingurita de tinctura de leurda diluata in jumatate de pahar cu apa, de 4 ori
pe zi, pe stomacul gol, in cure de cate o luna, dupa care se face o saptamana
de pauza. Tinctura se administreaza minimum doua luni.
► Ateroscleroza, bolile cardiace
asociate unor valori ridicate ale colesterolului.
Leurda are un rol lmportant in reducerea
colesterolului, in impiedicarea formarii trombilor si in scaderea tensiunii
arteriale, deoarece contine adenozina.
Din aceasta cauza, leurda constituie un adjuvant in tratarea bolilor cardiace (ischemie,
aritmie, tahicardie). Poate fi administrata, sub forma de tinctura, in cure de cate 2-3 luni, cu pauze de cate o
saptamana, dupa fiecare luna. Se
administreaza o lingurita de tinctura de leurda diluata in jumatate de pahar
cu apa, de 4 ori pe zi ( pe stomacul gol, inainte de mesele principale).
Primavara, se recomanda o cura cu salata
de leurda, cu o durata
de minimum doua saptamani.
► Hipertensiunea arteriala.
Datorita substantelor active pe care le contine, leurda are efecte vasodilatatoare si ajuta la
mentinerea in limite normale a presiunii sanguine. Se administreaza tinctura
de leurda diluata in jumatate de pahar cu apa, de 4 ori pe zi ( pe stomacul
gol, inainte de mesele principale). Tratamentul se face vreme de doua luni,
cu 2 saptamani de pauza.
► Reumatismul, reumatismul
degenerativ. Se administreaza timp de 3 saptamani,
cate doua pahare de suc pe zi, dimineata,
pe stomacul gol. In
paralel, se tine o cura vegetariana cu multe cruditati.
Sucul de leurda are efecte depurative si
este eficient si in tratarea sclerodermiei, psoriazisului, acneei si in general
a bolilor de piele care apar ca urmaere a intoxicarii organismului.
► Prevenirea si tratarea guturaiului,
gripei si a infectiilor respiratorii in general.
Se face o cura cu salata sau suc de leurda
pentru prevenirea racelilor care apar la tranzitia dintre anotimpul rece si cel
cald.
► Oprirea procesului de imbatranire. Se
consuma zilnic salata de leurda, inaintea meselor principale, pe o perioada cat
mai indelungata. Leurda neutralizeaza radicalii liberi din sange, are efect de
relansare a activitatii endocrine, previn sclerozarea vaselor de sange si
favorizeaza circulatia cerebrala.
Precautii :
- la persoanele cu
stomac sau colon extrem de sensibil, leurda poate provoca stari de jena sau
usoare crampe.
- femeile care
alapteaza nu trebuie sa consume leurda, deoarece aceasta transmite un gust
neplacut laptelui matern.
Observatie: -
plantele medicinale sau remediile naturale, care sunt prezentate pe
acest blog, nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate.
Ele pot veni in ajutorul bolnavului, dar nu exclud si nici nu inlocuiesc
tratamentele medicale, ci le completeaza.