loading...

luni, 15 iulie 2013

CUM SE PREPARA leacurile din plante medicinale


Iata cum se prepara leacurile din plante medicinale:

1. Infuzia.
► Poate fi facuta din plante proaspete sau uscate. Se pune o lingurita de planta intr-un ibric, peste care se toarna o cana de apa clocotita, apoi se acopera ibricul si se lasa la infurat 10-20 minute, apoi se strecoara. Planta nu se fierbe.
► Mai poate fi facuta si cu apa rece. Spune planta medicinala intr-un vas, peste care se toarna apa rece plata. Se lasa la infuzat peste noapte (intre 6 si 8 ore), apoi se strecoara. In felul acesta sunt extrase vitaminele, mineralele si componentii activi din planta.
► In anumite cazuri, se face o combinatie intre  infuzia plantei in apa rece (ca in exemplul de mai sus) si infuzia plantei medicinale in apa clocotita (asa cum a fost descrisa in primul exemplu). Dupa ce se infuzeaza planta in apa rece, se strecoara si se patreaza lichidul. Peste planta ramasa dupa strecurare, se toarna apa clocotita, se acopera vasul si se lasa la infuzat 20 de minute, dupa care se strecoara si se combina cu lichidul rezultat din infuzia cu apa rece. In acest fel, se obtin din planta respectiva, atat constituientii activi extrasi in  apa rece (in urma infuziei cu apa rece), dar si cei extrasi in apa clocotita.

2. Decoctul.
Se pune intr-un ibric, o cana de apa rece, peste care se pune o lingurita de planta medicinala verde sau uscata (maruntita). Dupa ce da apa in clocot, se fiere 10 minute, apoi se acopera vasul si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara si se foloseste pentru spalaturi, bai si comprese.

3. Maceratul.
 Maceratul consta in extragerea principiilor active din planta medicinala (proaspete sau uscate) in apa, ulei, vin , otet sau alcool natural, la temperatura camerei sau la cald. Timpul de maceratie in apa este de 10-12 ore, dar in cazul macerarii in ulei, vin, otet sau alcool, timpul se prelungeste , putind sa dureze cateva saptamani, in functie de reteta de preparare. Dpa macerare, compozitia se strecoara.

4. Pulberea.
Se obtine din plante medicinale uscate maruntite manual sau macinate cu rasnita electrica. Pulberea se pastreaza in borcane bine inchise, timp de maximum 2 saptamani, deoarece dupa aceasta perioada , pulberea isi pierde calitatile.

5. Tinctura.
Se prepara din plante proaspete sau uscate si alcool natural (tuica facuta in casa)sau vodca. Amestecul se lasa la macerat 2 saptamani, intr-un vas de sticla bine inchis. Pe perioada macerarii vasul se agita zilnic. Dupa macerare, compozitia se filtreaza si se pastreaza in sticlute mici , inchise la culoare, la rece in frigider. Tinctura poate fi folosita timp de 2 ani.

6. Uleiul medicinal.
Se obtine prin macerarea plantei in ulei de masline, de floarea soarelui, de migdale (in functie de reteta), timp de 2 saptamani, Pe perioada macerarii compozitia se agita zilnic, din cand in cand.  Dupa macerare, compozitia se filtreaza si se pastreaza in sticlute mici , inchise la culoare, la rece in frigider.

7. Vinul medicinal.
Se obtine turnand vin natural de tara, curat, netratat, peste planta. Se lasa la macerat zece zile , sau mai mult, in functie de reteta, dupa care se filtreaza.

8. Otetul medicinal.
Se prepara ca si vinul, dar inloc de vin, folosim otet.Otetul medicinal se foloseste pentru frectii.

9. Cataplasmele
Se prepara din plante proaspete, legume sau faina, de grau, orz sau porumb. Plantele care se aplica pe piele se zdrobesc putin, se trece peste ele cu sucitorul ori o sticla. Legumele se rad si se face din ele o pasta  care , apoi, se aplica pe zona bolnava. Faina se amesteca cu apa pana se obtine o pasta si apoi se pune pe locul bolnav.

Observatie:  -   Acest  blog  nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.



4 Articole interesante:

loading...
loading...