Patlagina este o planta ierboasa care face parte din familia Plantaginaceae si
intilnim trei specii, care se deosebesc prin forma frunzelor si marime. Patlagina
ingusta ( P.lanceolata) are frunzele lungi, lanceolate, cu varful
ascutit. Patlagina medie sau moale (P.media) cu frunze eliptice, scurte si late, cu varful ascutit. Patlagina
mare (P.major) care frunzele ovale, marisi cu varful rotunjit.
Patlagina creste aprope in toate regiunile, de
la campie pana in zona deluroasa, Este o planta perena cu un rizom scurt, din
care, in fiecare primavera creste o rozeta de frunze, din mijocul acestei
rozete de frunze se inalta o tulpina florifera, sub forma unui spic.
De la cele trei specii de patlagina se folosesc frunzele,
atat in medicina populara, cat si in industria farmaceutica. Ele nu au miros si
au un gust acrisor-amarui. Frunzele pot fi recoltate inainte, dar si in timpul
infloririi plantei, dupa care se pun la uscat, in strat subtire, la o
temperature de 40ºC.
Principiile active care sunt continute de planta: mucilagii, glicozide,
flavone, fitosteroli, tannin, pectine alantoina, enzime proteolitice si
vitaminele A, C si K si minerale: calciu, magneziu, fier, zinc.
Actiune farmacologica: cicatrizanta, emollienta, expectoranta,
bactericida, antiinflamatoare, hemostatica, astrigenta si diuretica.
INTREBUINTARI
1.) Tratarea
furunculelor, abceselor, a ranilor purulente (chiar si cele greu vindecabile si
mai vechi), intepaturilor de insecte, ulceratiile cutanate, oprirea
hemoragiilor si cicatrizarea ranilor.
Se
culeg frunze proaspete, se spala, se sterg cu un prosop curat, apoi se
strivesc cu sucitorul de lemn, pana se inmoaie si zemuiesc putin. Aceste frunze
strivite se aplica pe ranile purulente, furuncule, abcese, apoi se bandajeaza
locul. Sub actiunea enzimelor proteolitice, pielea se inmoaie si are loc o
macerare usoara a ei, ceea ce face ca sa fie eliminat continutul furunculului
sau al abcesului. In cazul ranilor, ulceratiilor cutanate, eczemelor, a
arsurilor se pun frunze proaspat
strivite, dupa care, se acopera cu un bandaj curat; sucul din frunze va vindeca
si cicatrizeaza ranile, de asemenea, va opri hemoragia. In cazul intepaturilor de insecte, se aplica pe locul intepaturii frunze
proaspete strivite, peste care se pune un bandaj curat (sau un plasture).
2.) UNGUENT
CU PATLAGINA.
Ingrediente: 200g untura curata de porc (nesarata),
100g frunze proaspete de patlagina. In locul unturii de porc mai poate fi
folosit 200g unt cu 80% grasime.
Mod de preparare. Frunzele se
spala bine, apoi se sterg cu un prosop curat. Dupa ce s-au uscat, frunzele
se toaca marunt cu un cutit. Untura se pune la topit, pe foc mic, dupa care, se
adauga frunzele taiate marunt, amestecandu-se mereu cu o lingura de lemn,
aproximativ 5 minute, pana cand compozitia se omogenizeaza. Apoi se ia vasul
de pe foc, se acopera si se lasa la racit, pana a doua zi, pentru ca planta sa
aiba timp sa-si lase principiile active
in untura.
A doua
zi, se incalzeste, din nou, la foc mic vasul, in asa fel fel incat compozitia
sa se dilueze usor si sa poata curge. Se strecoara toata compozitia printr-un
tifon des si se pune la pastrat in borcanase din sticla de culoare inchisa si
se pastreaza la rece.
Administrare. Locul pe care se
va aplica alifia, trebuie spalat bine si dezinfectat, pentru a fi curat. Alifia
se aplica in strat subtire direct pe locul afectat, de 3-4 ori pe zi.
Indicatii terapeutice. Alifia
fiind emolienta, antiseptica si cicatrizanta, se va folosi in tratarea
ranilor,
arsurilor, furunculozelor, eczemelor, hemoroizilor sangeranzi, intepaturi de
insecte, plagilor infectate, herpesului, iritatii ale pielii, inflamatii de
natura reumatica, taieturi. Alifia poate fi folosita si ca crema de maini.
3.) INFUZIA
DE PATLAGINA.
Preparare. Se pune un vas cu 250
ml apa pe foc si se lasa pana clocoteste apa, apoi se ia vasul de pe foc. Se pune o
lingurita cu varf de frunze uscate
maruntite si se acopera vasul. Se lasa vasul acoperit timp de 15 minute, apoi
se strecoara. Se indulceste cu miere poliflora sau putin zahar.
Administrare. Se bea caldut, cate
o lingura la 2 ore.
Indicatii. Se bea in caz de
tuse, dureri in gat, asm bronsic.
4.) COMPRESA
CU PATLAGINA.
Se ia un pumn de frunze verzi si se
spala bine, apoi se oparesc intr-un vas cu 400 ml apa clocotita.
Se
strecoara frunzele si se storc. Frunzele se pun calde, ca o compresa, timp de
1-2 ore, pe suprafata dureroasa provocata de zona Zoster . Aceste comprese
calmeaza si durerile articulare.
5.) TINCTURA
DIN PATLAGINA.
Ingrediente. Frunze tinere de
patlagina bine spalate si tuica naturala, preparata in casa.
Preparare. Se pun frunzele intr-un
borcan, fara sa le indesam, pana se umple borcanul. Peste ele se toarna tuica pana
cand sunt acoperite total de alcool. Se
inchide bine borcanul si se lasa la macerat timp de 15 zile. Zilnic, se agita
borcanul din cand in cand. Dupa 15 zile, se strecoara continutul borcanului,
printr-un tifon, iar lichidul obtinut se toarna in sticle mai mici, de culoare
inchisa, care se vor pastra la rece si intuneric. Tinctura poate fi folosita
timp de 2 ani de la preparare.
Administrare. Se dilueaza 10
picaturi, intr-un pahar cu apa.
Indicatii.
- intern -
(se pun 10 picaturi intr-un pahar cu apa). Se
foloseste, in combaterea tusei, bronsitei, diareei, enterocolitei, colitei,
hemoragii, infectiilor urinare.
- extern – (se dilueaza o lingurita de tinctura intr-un pahar cu apa). Se foloseste ca spalaturi bucale, in cazul
stomatitelor, aftelor si durerilor de dinti. De asemenea se utilizeaza sub
forma de comprese in cazul furunculilor,
hemoroizilor, acneeii, intepaturilor de insecte si ranilor superficiale.
Observatie: - Acest blog nu
isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia
prezentata pe acest site are un caracter informativ.