loading...

luni, 29 aprilie 2013

PATLAGINA – O PLANTA CARE FACE MINUNI

Patlagina este o planta ierboasa  care face parte din familia Plantaginaceae si intilnim trei specii, care se deosebesc prin forma frunzelor si marime. Patlagina ingusta ( P.lanceolata) are frunzele lungi, lanceolate, cu varful ascutit. Patlagina medie sau moale (P.media) cu frunze eliptice, scurte si late, cu varful ascutit. Patlagina mare (P.major) care frunzele ovale, marisi cu varful rotunjit.
Patlagina creste aprope in toate regiunile, de la campie pana in zona deluroasa, Este o planta perena cu un rizom scurt, din care, in fiecare primavera creste o rozeta de frunze, din mijocul acestei rozete de frunze se inalta o tulpina florifera, sub forma unui spic.
De la cele trei specii de patlagina se folosesc frunzele, atat in medicina populara, cat si in industria farmaceutica. Ele nu au miros si au un gust acrisor-amarui. Frunzele pot fi recoltate inainte, dar si in timpul infloririi plantei, dupa care se pun la uscat, in strat subtire, la o temperature de 40ºC.
Principiile active care sunt continute de planta: mucilagii, glicozide, flavone, fitosteroli, tannin, pectine alantoina, enzime proteolitice si vitaminele A, C si K si minerale: calciu, magneziu, fier, zinc.
Actiune farmacologica: cicatrizanta, emollienta, expectoranta, bactericida, antiinflamatoare, hemostatica, astrigenta si diuretica.

INTREBUINTARI

1.) Tratarea furunculelor, abceselor, a ranilor purulente (chiar si cele greu vindecabile si mai vechi), intepaturilor de insecte, ulceratiile cutanate, oprirea hemoragiilor si cicatrizarea ranilor.
        Se  culeg frunze proaspete, se spala, se sterg cu un prosop curat, apoi se strivesc cu sucitorul de lemn, pana se inmoaie si zemuiesc putin. Aceste frunze strivite se aplica pe ranile purulente, furuncule, abcese, apoi se bandajeaza locul. Sub actiunea enzimelor proteolitice, pielea se inmoaie si are loc o macerare usoara a ei, ceea ce face ca sa fie eliminat continutul furunculului sau al abcesului. In cazul ranilor, ulceratiilor cutanate, eczemelor, a arsurilor  se pun frunze proaspat strivite, dupa care, se acopera cu un bandaj curat; sucul din frunze va vindeca si cicatrizeaza ranile, de asemenea, va opri hemoragia.  In cazul intepaturilor de insecte, se aplica pe locul intepaturii frunze proaspete strivite, peste care se pune un bandaj curat (sau un plasture).

2.) UNGUENT CU PATLAGINA.
        Ingrediente:   200g untura curata de porc (nesarata), 100g frunze proaspete de patlagina. In locul unturii de porc mai poate fi folosit 200g unt cu 80% grasime.
        Mod de preparare. Frunzele se spala bine, apoi se sterg cu un prosop curat. Dupa ce s-au uscat, frunzele se toaca marunt cu un cutit. Untura se pune la topit, pe foc mic, dupa care, se adauga frunzele taiate marunt, amestecandu-se mereu cu o lingura de lemn, aproximativ 5 minute,  pana cand  compozitia se omogenizeaza. Apoi se ia vasul de pe foc, se acopera si se lasa la racit, pana a doua zi, pentru ca planta sa aiba timp sa-si lase  principiile active in untura.   
A doua zi, se incalzeste, din nou, la foc mic vasul, in asa fel fel incat compozitia sa se dilueze usor si sa poata curge. Se strecoara toata compozitia printr-un tifon des si se pune la pastrat in borcanase din sticla de culoare inchisa si se pastreaza la rece.
         Administrare. Locul pe care se va aplica alifia, trebuie spalat bine si dezinfectat, pentru a fi curat. Alifia se aplica in strat subtire direct pe locul afectat, de 3-4 ori pe zi.
         Indicatii terapeutice. Alifia fiind emolienta, antiseptica si cicatrizanta, se va folosi in tratarea
ranilor, arsurilor, furunculozelor, eczemelor, hemoroizilor sangeranzi, intepaturi de insecte, plagilor infectate, herpesului, iritatii ale pielii, inflamatii de natura reumatica, taieturi. Alifia poate fi folosita si ca crema de maini.

3.) INFUZIA DE PATLAGINA.
        Preparare. Se pune un vas cu 250 ml apa pe foc si se lasa pana clocoteste apa, apoi se ia vasul de pe foc. Se pune o lingurita cu varf  de frunze uscate maruntite si se acopera vasul. Se lasa vasul acoperit timp de 15 minute, apoi se strecoara. Se indulceste cu miere poliflora sau putin zahar.
        Administrare. Se bea caldut, cate o lingura la 2 ore.
        Indicatii. Se bea in caz de tuse, dureri in gat, asm bronsic.
       
4.) COMPRESA CU PATLAGINA.
        Se ia un pumn de frunze verzi si se spala bine, apoi se oparesc intr-un vas cu 400 ml apa clocotita.
Se strecoara frunzele si se storc. Frunzele se pun calde, ca o compresa, timp de 1-2 ore, pe suprafata dureroasa provocata de zona Zoster . Aceste comprese calmeaza si durerile articulare.          

5.) TINCTURA DIN PATLAGINA.
       Ingrediente. Frunze tinere de patlagina bine spalate si tuica naturala, preparata in casa.
      Preparare. Se pun frunzele intr-un borcan, fara sa le indesam, pana se umple borcanul. Peste ele se toarna tuica pana cand  sunt acoperite total de alcool. Se inchide bine borcanul si se lasa la macerat timp de 15 zile. Zilnic, se agita borcanul din cand in cand. Dupa 15 zile, se strecoara continutul borcanului, printr-un tifon, iar lichidul obtinut se toarna in sticle mai mici, de culoare inchisa, care se vor pastra la rece si intuneric. Tinctura poate fi folosita timp de 2 ani de la preparare.
        Administrare. Se dilueaza 10 picaturi, intr-un pahar cu apa.
        Indicatii.
 - intern -  (se pun 10 picaturi intr-un pahar cu apa). Se foloseste, in combaterea tusei, bronsitei, diareei, enterocolitei, colitei, hemoragii, infectiilor urinare.
 - extern(se dilueaza o lingurita de tinctura intr-un pahar cu apa). Se foloseste ca spalaturi bucale, in cazul stomatitelor, aftelor si durerilor de dinti. De asemenea se utilizeaza sub forma de comprese  in cazul furunculilor, hemoroizilor, acneeii, intepaturilor de insecte si ranilor superficiale.

Observatie:  -   Acest  blog  nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.

        

4 Articole interesante:

loading...
loading...