Ceaiul de afine nu este un medicament, ci un adaos
nutritiv. Din aceasta cauza,
medicii specialisti nu recomanda persoanelor cu diabet un tratament bazat
doar pe plante medicinale.
Substantele
continute de afine.
Fructele sunt bogate in antioxidanti, vitamina A, B, C, E, K etc, tanin, ericolina, flavonoizi, pectine,
mirtilina, zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic),
glucochinina, anticianina. Frunzele de afin contin: tanin, arbutina,
hidrochinona, mirtilina, neomirtilina, flavonoizi.
In scopuri medicale sunt folosite atat
fructele cat si frunzele arbustului.
Glucochinina este un compus ce se gaseste in fructele
de afin despre care cercetatorii considera ca reduce nivelul de zahar din
sange, si prin urmare, ajuta la reducerea dependentei de insulina.
Fructele afinului contin vitamina A si
C care in combinatie cu pigmentul antocianina imbunatatesc acuitatea
vizuala, circulatia sangelui la nivelul ochilor si la nivelul sistemului
nervos si pot preveni sau ajuta la tratarea unor boli de ochi precum retinita pigmentoasa,
glaucomul, miopia etc.
Flavonoidele continute de fruct protejeaza peretii
vaselor sangvine, imbunatatesc circulatia cardiovasculara si maresc acuitatea
vizuala.
Mirtilina si neomirtilina din fruct au actiune hipoglicemianta,
determinand o hipergeneza la nivelul celulelor beta. Astfel, in formele
usoare de diabet se poate asocia cu insulinoterapia, determinand
reducerea cantitatii de insulina injectabila.
Proprietati
teraputice ale afinelor
1. Hipoglicemiant.
1. Hipoglicemiant.
Afinul scade concentratia de zahar din
sange, fiind recomandat diabeticilor, dar mai este indicat si in caz de
guta, enterocolita, parazitoze intestinale, infectii urinare, diuretic, dar si
in reumatism, afectiuni dermatologice, tulburari ale circulatiei periferice,
eczeme sau ulceratii cronice.
Se
recomanda ca timp de 40 de zile sa se consume 2 cani de ceai pe zi, facut din
frunze de afin . Se pune o lingurita de de frunze de afin maruntite, la o cana
de apa fierbinte. Se acopera vasul si se lasa 15 minte la infuzat, apoi se
strecoara si se bea.
2. Vindeca
ranile.
Datorita continutului de flavonoizi
afinele ajuta la sinteza vitaminei C, folosita de catre organism pentru
obtinerea colagenului, afinele ajuta la regenerarea testurilor
si accelereaza
vindecarea bolilor.
3. Antihemoragic.
3. Antihemoragic.
Afinele refac elasticitatea
peretilor vasculari si ajuta la prevenirea infarctului miocardic.
4. Acuitatea vizuala.
Consumul de afine sporeste acuitatea vizuala, regenereaza retina si imbunatateste circulatia sangelui la nivelul ochilor si la nivelul sistemului nervos. Afinele pot preveni sau ajuta la tratarea unor afectiuni ale ochiului (glaucomul sau miopia). Aceste efecte pozitive sunt datorate Antocianinele, continute de afine, protejeaza tesuturile retinei impotriva radicalilor liberi.
4. Acuitatea vizuala.
Consumul de afine sporeste acuitatea vizuala, regenereaza retina si imbunatateste circulatia sangelui la nivelul ochilor si la nivelul sistemului nervos. Afinele pot preveni sau ajuta la tratarea unor afectiuni ale ochiului (glaucomul sau miopia). Aceste efecte pozitive sunt datorate Antocianinele, continute de afine, protejeaza tesuturile retinei impotriva radicalilor liberi.
5. Remediu pentru indigestie.
In acest scop
sunt recomandate fructele de afine, ce pot fi folosite sub forma de ceai,
dulceata sau suc de afine. Ceaiul din fructe uscate si frunze poate fi
consumat, avand un efect pozitiv in infectiile gastrointestinale.
Dulceata de afine trebuie introdusa in alimentatia copiilor deoarece ii fereste de rahitism si le fortifica sistemul respirator.
Dulceata de afine trebuie introdusa in alimentatia copiilor deoarece ii fereste de rahitism si le fortifica sistemul respirator.
Mod de
folosire
Ceai
Ceaiul trebuie preparat atat din frunze de afin cat si din fructe uscate. In cazul persoanelor cu diabet sau persoanelor obeze sunt indicate doua cani de ceai in fiecare zi, timp de 40 de zile. Ceaiul se consuma, obligatoriu, neindulcit.
Infuzie
Ceaiul trebuie preparat atat din frunze de afin cat si din fructe uscate. In cazul persoanelor cu diabet sau persoanelor obeze sunt indicate doua cani de ceai in fiecare zi, timp de 40 de zile. Ceaiul se consuma, obligatoriu, neindulcit.
Infuzie
Se obtine din 1 lingura de frunze
uscate la o jumatate de litru de apa clocotita. Infuzia calduta se
foloseste in stomatite, sub forma de gargara, de 3-4 ori pe zi. Aceasta infuzie
se poate folosi si ca antiseptic urinar si usor diuretic.
Decoct
a) Se fierbe timp de 20 minte, 3
linguri de fructe drobite in 500 ml apa. Se bea nestrecurat, caldut, in
trei reprize pe parcursul unei zile (lichidul impreuna cu fructele, ca ceai
cald neindulcit).
b) Se fierbe o lingura de frunze uscate faramitate in 500 ml apa. Acest decoct are proprietati astringente si antibiotice, si poate fi folosit pentru ameliorarea afectiunilor gastrontestinale (enterite si diaree). Extern, se recomanda sub forma de gargara in faringite, afte, stomatite si sub forma de comprese pentru hemoroizi si eczeme.
Sfat:
Fructele proaspete, bine spalate, pot fi
congelate sau conservate prin alte metode (dulceata) si pot fi consumate in
cantitate de 50-100g zilnic, timp de 2
saptamani.
Afinul intra in compozitia comprimatelor
Difabiol, Difebiom, Fitodiab, Normodiab si a comprimatelor naturle antidiareice.
OBSERVATIE: - Conținutul acestui blog are doar un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu