loading...

marți, 26 aprilie 2016

ULEIUL SI TINCTURA DE LEVANTICA

Levantica (Lavandula angustifolia Mill) are origini mediteraneene si se cultiva la noi ca planta ornamentala si aromatica. Are un miros foarte placut datorita uleiului volatil pe care il contine si care formeaza un principiu activ de baza al acestei plante.

ULEIUL DE LEVANTICA

Mod de preparare.
Se umple un borcan (de sticla) cu flori si cozi de levantica. Se toarna deasupra ulei de masline sau ulei de migdale, pana se acopera in intregime levantica din borcan, apoi se amesteca bine cu o lingura pana se imbiba bine florile cu uleiul respectiv. Borcanul se inchide ermetic cu un capac si se lasa la macerat, intr-un loc mai calduros,  timp de 30 de zile. In fiecare zi se agita bine borcanul (de mai multe ori pe zi)  pentru ca levăntica sa isi poata lasa aroma si esenta in ulei.
Dupa 30 de zile, se strecoara copozitia printr-un tifon des si se toarna intr-un alt borcan. Florile ramase pe tifon se storc bine pentru a extrage toata esenta din ele. Borcanul se inchide ermetic si se pastraza intr-un loc racoros si intunecat (se poate pastra si in frigider) .
Uleiul de levantica obtinut se poate folosi timp de un an. Daca isi modifica mirosul sau aspectul, nu mai trebuie folosit ( se prepara un nou ulei de levantica).
Intrebuintari.
1. In arsuri.
Intrucat uleiul de levantica este puternic concentrat, se dilueaza cateva picaturi de ulei in putina apa, apoi se aplica pe zona cu arsura. Acest lucru este valabil si in cazul arsurilor solare.
Uleiul de levantica va avea un efect calmant.
2.  Nas infundat.
Se pun cateva picaturi de ulei de levantica intr-un vas cu apa fierbinte si se inhaleaza aburii, Nasul se va desfunda si descongestiona.
3.  In dureri de cap, insomnii, anxietate, depresii, neliniste.
In cazul durerii de cap, se maseaza usor tamplele cu putin ulei de levantica.
Pentru a avea un somn linistit se recomanda picurarea catorva picaturi de ulei pe o batista asezata pe perna. Se mai poate folosi un puverizator in care se pune putina apa in care sau dizolvat 5 picaturi de ulei de levantica, apoi se va pulveriza solutia in camera. Aroma uleiului de levantica are rolul de a alunga stresul si starile de neliniste, in plus, va parfuma camera.
4.  In muscaturile de insecte.
Se amesteca doar 2-3 picaturi de ulei de levantica cu putin ulei de floarea soarelui si se freaca locul cu muscaturi de tantari. Uleiul de levantica are un rol dezinfectant, antiinflamator si antibacterian.

TINCTURA DE LEVANTICA

Mod de preparare.
Se pune un pumn de flori de levantica intr-o sticla, peste care se toarna 1 litru de alcool de 70 de grade. Sticla se pastreaza timp de 30 de zile la temperatura camerei si se agita zilnic pentru a se omogenia compozitia. Dupa 30 de zile se strecoara lichidul printr-un tifon des si se toarna intr-o alta sticla care va astupata si pastrata intr-un loc racoros.
Intrebuintari.
Tinctura de levantica are roulul de a intari firul de par si de a stopa caderea parului. Se pune tinctura pe un tampon de vata si se aplica la radacina parului.

Observatie:  -   Acest  blog  nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.


4 Articole interesante:

loading...
loading...