loading...

vineri, 9 iunie 2017

UNGUENTUL NATURAL CU PATLAGINA si beneficiile lui.

Este un unguent efect emolient, cicatrizant, antiseptic. Este indicat  in rani de orice tip, inclusiv plagi deschise, hemoroizi sangeranzi, ulcer varicos, plagi infectate, herpes, ulcer cutanat,  boli de piele, eczeme, iritatii ale pielii, intepaturi de insecte, bursite, tenosinovite, dar poate fi folosit ca si
crema de maini si chiar de fata.

Ingrediente:
- 200 g untura de porc curata, nesarata (care este cea mai folosita) sau untul clarifiat. Untul clarificat este de preferat unturii de porc pentru ca aceasta din urma are un miros neplacut si se altereaza usor.
- 100 g frunze de Patlagina ;
- Se poate adauga si tinctura de propolis pentru a accentua puterea de cicatrizare si antisepsie, dar pentru persoanele alergice la produsele apicole se evita propolisul.
- 50 g ceara curata de albine.

Prepararea untului clarifiat (sau untul ghee).
1.  Se pune la fiert, intr-un vas, un pachet de 200 g unt (80%, nesarat), la foc foarte mic, pentru a fierbe incet, fara clocote si se amesteca încontinuu.
2.  Dupa ce se topeste untul, incepe sa fiarba in clocot foarte mic. Se amesteca încontinuu, pana se evaporeaza apa din unt.
3.  La un moment dat, spuma alba de deasupra, capata culoarea rosiatica, iar pe fundul vasului se va depune un strat solid, de culoare bruna (acest strat solid reprezinta particulele solide din laptele din unt). La suprafata ramane un lichid  limpede, care ne permite sa vedem stratul solid de pe fundul vasului. In acest moment se ia vasul de pe foc.
4.  Acest lichid limpede de deasupra, este untul clarifiat. Se strecoara, printr-un tifon dublu, acest lichid (untul clarifiat), cu grija, sa nu se strecoare nici o impuritate. Lichidul strecurat se pune intr-un borcan de sticla si se inchide ermetic si se lasa la racit.
Depunerile de pe fundul vasului, in care a fiert untul, se arunca.

Proprietatle untului clarifiat:
-  are miros placut, intra usor in piele si este o baza excelenta pt o crema;
-  are proprietati nutritive (poate fi consumat ca unt obisnuit)  si terapeutice
-  este un excelent antioxidant si antitoxic;
-  inmoaie si catifeleaza pielea;
-  poate fi pastrat si la temperatura camerei, fara sa se altereze.


MODUL DE PREPARARE AL UNGUENTULUI DE PATLAGINA.

Se recolteaza frunzele de patlagina pe vreme insorita, incepand cu luna mai pana in luna august inclusiv. Frunzele se spala bine si  se lasa sa se usuce de apa, apoi se toaca marunt cu cutitul. Untura se pune la incins, dupa care se aduga frunzele de patlagina maruntite. Se amesteca continutul incetisor, la un foc mic, timp de 3-5 minute, dupa care se ia vasul de pe foc si se lasa la racit pana a doua zi dimineata pentru ca untura (untul clarifiat), sa extraga pricipiile active  din planta (principii active: mucilagii, glicozidul aucubina, vitamina K, tanin, polifenoli, alantoina).
A doua zi, se incalzeste din nou, doar atat cat sa curga, apoi se strecoara prin tifon si se pastreaza in recipiente din sticla de culoare inchisa, in frigider. .

Mod de administrare: Unguentul de Patlagina se administreaza intr-un strat subtire, pe locul afectat, de 3-4 ori pe zi, dupa ce a fost spalat si dezinfectat locul respectiv.


OBSERVATIE:  -  Conținutul acestui blog are doar un caracter informativ si nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate. 





Niciun comentariu:

4 Articole interesante:

loading...
loading...