loading...

marți, 3 ianuarie 2017

Atentie la produsele cosmetice periculoase !

Trebuie să ne facem putin timp si sa fim atenti la ce scrie pe eticheta unui produs cosmetic (sapun, sampon antiperspirant) inainte de a-l cumpara. Vom observa ca multe produse extrem de daunatoare le cumparam fiind, totuși, siguri ca suntem la adapost de orice pericol atunci cand cumparam un produs cosmetic din magazin.
Vreau sa enumar cativa compusi nocivi pentru organismul nostru . Friti-va de produsele cosmetice care contin urmatoarele substante chimice periculoase:

HIDROCHINONA – notată „hidroquinone”, care are efecte neurotoxice și poate provoca alergii.
►  DIETHANOLAMINE (DEA) – apare in produse cosmetice si sub forma de „cocamide DEA”. Poate conduce la dereglari hormonale, afecțiuni neurologice sau cancer.
TRIETHANOLAMINE (TEA, sau TEOA) – apare si sub forma de „TEA Laureth Sulfate”, ca emulgator sintetic sau pentru a modifica aciditatea (are aciditate mare). Aceasta substanta se gasește in creme si loțiuni, dar si in unii detergenți. Se poate transforma in „nitrosamine”, si provoaca alergii si cancer; poate conduce  la probleme hepatice si afectiuni ale ochilor.
1,4-DIOXANE – poate contamina toate produsele ce conțin „sodium laureth sulfate” si ingrediente cu termeni precum „PEG”, „-xynol”, „ceteareth”, „oleth” si in alti surfactanti care se termină cu literele „-eth”. Are efecte cancerigene. Poate provoca afecțiuni renale, hepatice, neurologice si alergii.
P-PHENYLENEDIAMINE – poate aparea sub denumiri ca: „1,4-Benzenediamine”, „p-Phenyldiamine” si „4-Phenylenediamine”. Se gasește, in general, in vopseaua de par si afecteaza sistemul nervos, provoaca afecțiuni pulmonare si reacții alergice.
FORMALDEHIDA – are efecte negative asupra sănătății umane, de la alergii, probleme respiratorii (atunci când este inhalată), dureri de cap, oboseală cronică, pana la boli auto-imune (dereglează sistemul imunitar) si cancer. Poate aparea ca aditiv in sapun, oja, rimel, vopsea de par. Poate contamina produse ce conțin ingrediente cu denumiri precum „diazolidinyl urea”, „imidazolidinyl urea” și compusi numiti „quaternium”.
PARFUM/AROMĂ/FRAGRANCE – acest termen ascunde combinații de substanțe periculoase, precum ftalați („phtalates”) cu efect toxic sau cancerigen. Aceasta substanta  dereglează sistemul endocrin , ceea ce poate duce la obezitate sau probleme de dezvoltare. O metodă de a evita ftalații este aceea de a căuta produse cu parfum obtinut din uleiuri esențiale naturale.
COLORANȚI de tipul „FD&C” (blue, red, yellow), în special „FD&C-blue1” folosit în pasta de dinți și F&D-green3 sunt considerați a fi cancerigeni. (Atenție: acești coloranți artificiali FD&C se pot gasi si in unele alimente, sub formă de E-uri cancerigene, periculoase!)
PLUMB și MERCUR – pot contamina ingrediente precum „hydrated silica”, din pasta de dinți, sau „led acetate” in vopsea de par; mercurul poate aparea in conservantul „thimerosol”. Au efecte neurotoxice.
PARABENII – sunt conservanti ce apar produsele cosmetice sub forma de „methyl-”, „ethyl-”, „propyl-”, „butyl-”, „isobutyl-paraben”. Provoaca alergii si probleme respiratorii. Dereglează sistemul hormonal, producand un exces de estrogen, ceea ce poate duce la cancer de san.
DERIVAȚI DIN PETROL – apar sub denumiri ca: „petroleum”, „petrolatum”, „paraffin” (derivatul parafinei este vaselina), „paraffinum liquidum”, „liquid paraffin”, „paraffin wax”, „mineral oil” (vedeți diferența între „mineral oil”, care este derivat din petrol, și „essential oil”, care este obținut din plante!!), „propylene glycol”(care apare si in alimente sub formă de E1520, agent de umectare și indulcitor artificial periculos!!), „butylene glycol”, „polyethilene glycol” (notat si „PEG”). Apar in produsele cosmetice si provoaca probleme respiratorii, alergii si iritatii ale pielii, afectiuni neurologice, boli renale, pulmonare si cancer.

Ce putem face?
Sa evitam produsele gen spay, pentru ca acestea contin ingrediente pe baza de petrol si pot provoca probleme respiratorii.
Sa cumparam doar creme care sa nu contina parafina sau vaselina, ci lanolina, care este obtinuta din grasimea din firele de lana (grasime animala naturala).
Sa citim cu atentie etichetele de pe produse si sa cumparam doar produse care contin ingrediente naturale. CHIAR DACA NU REPREZINTA UN MARE BRAND, exista producatori autohtoni de produse cosmetice asupra carora ne putem indrepta atentia.

O alta modalitate ar fi sa ne producem cremele, sapunurile, uleiurile pentru masaj, pasta de dinti etc, in propria casa dupa retete deja cunoscute,  incercate de multe persoane si cu rezultate neasteptat de bune.

Niciun comentariu:

4 Articole interesante:

loading...
loading...