loading...

luni, 25 iulie 2016

TRATAMENTE EXTERNE CU CIMBRU si beneficiile lor.

Rani,  arsuri, ulcere de piele. In aceste cazuri se spala pielea, arsurile sau ranile cu cu infuzie combinata de cimbru. Ceaiul de cimbru are efect antibiotic si usor cicatrizant.

Circulatie periferica deficitara. La o cada cu apa fierbinte se pun 5 litri de infuzie combinata de cimbru. Baile se fac saptamanal  si au rolul de a actiona asupra metabolismului, intensificand arderile, si intaresc sistemul imunitar. Vezi si  „CIMBRUL - o planta miraculoasa”

Micoze localizate pe unghii. Se pune o compresa cu tinctura de cimbru pe unghia bolnava, apoi se inveleste in nailon, pentru a se evita evaporarea. Se tine timp de 1-2 ore. Dupa ce se indeparteaza compresa, partea afectata de unghie se pileste si se lasa apoi sa se usuce la aer. Procedura se repeta zilnic, pana cand intreaga portiune de unghie afectata de micoza este indepartata prin pilire. Uneori, daca micoza este foarte extinsa, este posibil ca unghia tratata sa cada si, in locul ei, sa creasca o unghie noua, sanatoasa.

Micoze localizate la degetele picioarelor (asa-zisa „Boala piciorului de atlet”).
Seara, se pun intre degetele afectate tampoane imbibate in tinctura de cimbru, apoi se incalta piciorul cu o soseta care se tine toata noaptea. Cimbrul, folosit in special sub forma de ulei volatil si de tinctura, este un antimicotic puternic. Specialistii au constatat ca uleiul volatil de cimbru este mult mai puternic decat un produs de sinteza antifungic, bifonazolul, dar si decat uleiul volatil al altor plante cu actiune antifungica (menta, chimen, fenicul).

Gingivite, carii, placa bacteriana. Se pun 5 picaturi de ulei volatil de cimbru intr-un litru de infuzie combinata de cimbru. Se clateste gura de 3 ori pe zi, timp de 5 minute (de preferinta dupa mesele principale). Preparatul din cimbru va fi agitat cu putere in gura, pentru a-si exercita actiunea asupra dintilor, asupra gingiilor si asupra intregii mucoase bucale.

Precautii:
Extern, cimbrul poate da persoanelor cu sensibilitate alergica marita, reactii alergice la nivel cutanat, iar aplicat multa vreme pe piele poate produce leziuni cu aspectul unei arsuri.

OBSERVATIE:  -  Conținutul acestui site are un caracter informativ și nu se substituie diagnosticărilor și/sau recomandărilor medicale de specialitate.



sâmbătă, 23 iulie 2016

CIMBRUL - o planta miraculoasa

Prepararea si administrarea cimbrului

Pulberea
Se obtine prin macinarea, cu o rasnita electrica, a partilor aeriene ale plantei. Se depoziteaza in borcane bine inchise, in locuri racoroase si la intuneric (in frigider). Nu se pastreaza mai mult de o saptamana, deoarece uleiurile volatile continute, se evapora repede.

Uleiul volatil (a nu se confunda cu uleiul terapeutic preparat in casa)
Uleiul volatil se obtine doar pe cale industriala, gasindu-se in magazine naturiste si farmacii. Trei picaturi de ulei de cimbru se amesteca cu o lingura de miere sau se pun intr-o lingura de apa si se ia de 2-3 ori pe zi, in cure pe o perioada de doua saptamani. Copiilor intre 8-12 ani doza li se injumatateste, iar celor intre 5 si 8 ani li se administreaza doar o picatura de ulei, de doua ori pe zi.

Tinctura de cimbru
Intr-un borcan se pun 15 linguri de pulbere de cimbru, la care se adauga aproximativ 500 ml de alcool natural (tuica, palinca), acesta trebuie sa fie tare, de preferat 50 de grade. Se amesteca continuu, pana cand pulberea este acoperita total, apoi se inchide ermetic si se lasa la macerat doua saptamani. Dupa doua saptamani, rezultatul se strecoara, se amesteca cu 10  picaturi de ulei volatil de cimbru si se agita bine. In cele din urma, continutul se pune in sticlute mici, de culoare inchisa, din care se administreaza o lingurita de 4-6 ori pe zi, sub forma de cura, pe o perioada de 1-3 luni.

Infuzia combinata
Se pun 3-4 linguri de cimbru maruntit intr-o jumatate de litru de apa, timp de 10 ore, apoi se strecoara. Lichidul obtinut prin strecurare se pune deoparte, iar planta ramasa  se mai fierbe intr-o jumatate de litru de apa, timp de 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara. La sfarsit, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ 1 litru de infuzie combinata de cimbru. Se consuma o cana sau doua pe zi. De asemenea, acest preparat se foloseste si sub forma de compresie sau bai.

Infuzie fierbine
Se fierbe, intr-un ibric, o lingurita de pulbere de cimbru cu o cana de apa, dupa care se acopera si se lasa la infuzat aproximativ un sfert de ora, apoi se strecoara. Se bea fierbinte.

Tratamente cu cimbru:

Bronsita acuta, viroza respiratorie. In urma unor studii studii , efectuate intr-un institut de cercetari din Berlin, cu privire la efectele cimbrului asupra bolilor respiratorii, s-a constatat ca bronsita si racelile pot fi tratate foarte repede cu cimbru, la care s-a adaugat un extract de ciubotica cucului (Primula officinalis). Spre surprinderea specilalistilor, mai mult de jumatate s-au vindecat de bronsita si aproximativ un sfert dintre ei nu mai tuseau si nu mai acuzau dureri ale pieptului. Prin urmare, este recomandat ca in cazuri de bronsita sau raceli sa se consume cate o lingurita de tinctura de cimbru, de 4-6 ori pe zi, sub forma de cura, pe o perioada de maximum 12 zile.

Bronsita cronica, tuse convulsiva, tuse productiva. Se consuma cateva   de infuzie fierbinte de cimbru, deoarece are efecte bronhodilatatoare, expectorante si calmante.  Pentru un tratament de lunga durata, se recomanda pulberea de cimbru ( cate o jumatate de lingurita de pulbere, de 3 ori pe zi). Tratamentul dureaza 4 saptamani.

Astm, pneumonie, infectii respiratorii. Se consuma un sfert de pahar de infuzie combinata de cimbru (50 ml), in care se pun 2 picaturi de ulei volatil  de cimbru, de 4 ori pe zi, timp de 14 zile.  Are efect antibiotic si bronhodilatator puternic, eliminand infectiile bacteriene si usureaza respiratia. Acet tratament este ajutator si in tuberculoza.

Laringita, faringita si amigdalita. Se pun 2 picaturi de ulei volativ de cimbru intr-o lingra cu apa si se inghite, de 3 ori pe zi. In plus, se face gargara cu infuzie combinata de cimbru, cel putin de 2 ori pe zi. Gargara trebuie sa dureze minimum 5 minute. Acest tratament dureaza 7 zile. Daca infectia este mai grava, tratamentul va dura pana la 21 zile.

Colita, enterocolita, colon iritabil, colon spastic. Cimbrul distruge flora bacteriana in exces  Cimbrul este un remediu puternic impotriva colitei, calmeaza spasmele digestive, are efect antiinflamator, elimina balonarea. Se administreaza  cate o jumatate de lingurita de pulbere de cimbru de 4 ori pe zi . Tratamentul se aplica timp de 21 de zile, dar poate fi reluat ori de cate ori este nevoie. In caz de colite severe, se administreaza cate 5 picaturi zilnic, timp de 5-10 zile.

Diaree. Se consuma cate o jumatate de lingurita de pulbere de cimbru de 4-6 ori pe zi. Distruge bacteriile patogene din intestin si atenueaza crampele abdominale. In cazul diareei severe se poaete face o cura de cateva zile cu ulei volatil de cimbru, administrandu-se 4 picaturi de 2 ori pe zi.

Tulburari ale circulatiei cerebrale, prevenirea accidentelor vasculare cerebrale. Se administreaza 4 lingurite de tinctura, zilnic, timp de 28 zile, apoi se face o pauza de de 2 luni intre cure (intr-un an se fac 4 cure). Consumul de cimbru impiedica depunerea grasimilor pe peretii vaselor de sange din creier, impiedica imbatranirea si degenerarea celulelor nervoase. Cimbrul mai favorizeaza si atentia si concentrarea mentala.

Tromboze. : Frunzele de cimbru contin doua substante care stopeaza formarea cheagurilor de sange. Se bea zilnic, 2-3 cani de infuzie combinata, in care se pun 2 picaturi de ulei volatil de cimbru. Tratamentul dureaza  trei saptamani, dupa care se face o pauza de o luna, dupa care se repeta.

Infectii urinare.  Uleiul volatil de cimbru are un efect  puternic antibiotic si antimicotic. Are actiune curativa la nivelul rinichilor, vezicii urinare si al auretrei. Se iau cate 3 picaturi de ulei volatil, de patru ori pe zi, sub forma de cura, pe o perioada de 7-14 zile. Acest tratament este eficient si in tratarea infectiilor genito-urinare cronice (nefrita, pielita, salpingita).

Viermi intestinali. ,Se amesteca 5 picaturi de ulei volatil de cimbru intr-o lingura cu ulei de masline sau ulei de floarea-soarelui. Pe o perioada de 28 de zile se iau cate doua lingurite pe zi, una dimineata inainte de masa si a doua seara inainte de culcare. In acest fel se stopeaza dezvoltarea parazitilor intestinali si se produce eliminarea lor prin scaun.

Giardia lamblia. Se amesteca in parti egale, tinctura de cimbru si tinctura de rostopasca (Cheldonium majus). Tinctura de cimbru si cea de rostopasca se amesteca si se pune intr-o sticla care va fi inchisa foarte bine pentru a nu permite aerului sa patrunda. Intr-un sfert de pahar cu apa se pune o lingurita din acest amestec la care se mai adauga si 2  picaturi de ulei volatil de cimbru. Aceasta doza se ia de 4 ori pe zi , timp de 3 saptamani. Daca mai este nevoie, tratamentul se poate relua dupa o pauza de 2 saptamani. Principiile active din cimbru, mai ales uleiul volatil, distrug Giardia lamblia si impiedica reproducerea sa.

Sinuzita. Se fac inhalatii cu ulei volatil de cimbru. Uleiul de cimbru actioneaza ca un antibiotic asupra cailor respiratorii superioare.

ATENTIE !
In ciuda faptului ca atat uleiul extras din cimbru, cat si cimbrul propriu-zis sunt foarte benefice organismului, nu trebuie facut exces deoarece duc la reactii adverse precum : convulsii, varsaturi, delir sau dureri abdominale foarte puternice. La inceput, curele si tratamentele cu ulei volatil de cimbru si cu cimbru se vor face in doze reduse, apoi, treptat se va mari cantitatea de cimbru si de ulei extras volatil de cimbru. In cazuri precum ulcer gastric, gastrita hiper-acida, hipotensiune sau colon iritabil tratamentul cu cimbru se va face in doze mici si cu foarte mare prudenta, iar daca simptomele acestor boli persista sau chiar se agraveaza trebuie incetat tratamentul. Consumul de cimbru este interzis femeilor gravide, femeilor care alapteaza si persoanelor alergice.

Observatie:  -   Acest  blog  nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ și nu se substituie diagnosticărilor și/sau recomandărilor medicale de specialitate


4 Articole interesante:

loading...
loading...