joi, 4 iulie 2013

CIMBRUL - o planta miraculoasa


Cimbrul este o planta descoperita in zona Mediteranei, iar din punct de vedere biologic, aceasta este cunoscuta sub numele de “ Thymus vulgaris “, pentru cimbru de cultura si “ Satureja hortensis “, pentru cimbru de gradina. Aceasta planta are o inaltime de pana la 40 de cenimetri, cu flori mici, de culoare roz spre alb. Nu are nevoie de un sol fertil, cimbru poate creste pe orice sol si are nevoie de putina apa. Pe langa aceste aspecte, cimbru ascunde calitati uluitoare. In medicina, aceasta planta este cunoscuta ca fiind una din cele mai puternice, din punct de vedere al efectelor benefice pe care le ofera organismului. Se pare ca faima cimbrului este cunoscuta din timpuri foarte vechi deoarece, in scrierile lui Pilus cel Batran, istoricii au gasit paragrafe despre acest condiment.

Dacii numeau acest condiment “ cinuboila “ si il foloseau atat in alimentatie cat si in scopuri medicinale, iar romanii il utilizau in cazuri de boli digestive sau respiratorii. Calitatile cimbrului au fost descoperite de catre arabi. Ei au extras uleiul volatil din acest condiment si il utilizau sub forma de medicament pentru molimele din acele perioade. Atunci uleiul volatil de cimbru era cunoscut de putine persoane, si avea efect benefic asupra ciumei, a holerei, a tuberculozei pulmonare si a altor maladii. De asemenea, s-a gasit in scrierile orientale ca sifilisul poate fi prevenit si chiar tratat cu uleiul volatil de cimbru.

Folosirea cimbrului in bucatarie

Cimbrul este una dintre cele mai folosite ierburi aromatice, fiind in acelasi timp si una dintre cele mai vechi plante aromatice de pe planeta noastra. Cel mai bun cimbru este cel proaspat, insa in bucatarie putem folosi cu succes si cimbrul uscat. De foarte mult timp cimbrul este folosit cu succes in bucataria franceza ca ingredient pentru foarte multe mancaruri cu carne in special, dar si in supe, diverse mancaruri cu legume si chiar in deserturi. O friptura delicioasa de iepure la cuptor va avea un gust cu totul special, daca veti folosi cimbru pentru baitul in care veti marina carnea, inainte de preparare.

Prepararea si administrarea cimbrului

Pulberea

Aceasta este rezultatul macerarii fine a partilor aeriene ale plantei. Pulberea de cimbru se pune in borcane ( inchise bine ) si se pastreaza aproximativ sapte zile, dupa care se consuma de 3-4 ori pe zi cate o jumatate de lingurita, pe stomacul gol.

Uleiul volatil

Acest ulei, la noi in tara, se obtine doar pe cale industriala, gasindu-se in magazine naturiste si farmacii. Trei picaturi de ulei de cimbru se amesteca cu o lingura de miere sau o lingura de apa si se ia de 2-3 ori pe zi, in regim de cura, pe o perioada de doua saptamani. Copiilor intre 8-12 ani doza li se injumatateste, iar cei care au pana in 8 ani li se administreaza doar o picatura de ulei.

Tinctura de cimbru

Intr-un borcan se pun 15 linguri de pulbere de cimbru, la care se adauga aproximativ 500 ml de alcool, acesta trebuie sa fie tare, de preferat 50 de grade. Se amesteca continuu, iar cand pulberea a fost acoperita, se inchide ermetic si se lasa aproximativ doua saptamani. Dupa aceste doua saptamani, rezultatul se strecoara, se amesteca cu zece picaturi de ulei volatil de cimbru si se agita bine. In cele din urma, continutul se pune in sticlute mici, din care se administreaza o lingurita de 4-6 ori pe zi, sub forma de cura, pe o perioada de 1-3 luni.

Infuzia combinata

Se maruntesc 3-4 linguri de cimbru si se pun intr-o jumatate de litru de apa dupa care se lasa la macerat aproximativ zece ore si se filtreaza. Preparatul astfel obtinut se pune deoparte, iar planta obtinuta de la filtrare se mai fierbe intr-o jumatate de litru de apa. Cele doua preparate se amesteca si se consuma o cana sau doua pe zi. De asemenea, acest preparat se foloseste si sub forma de compresie sau bai.

Infuzie fierbine

Se fierbe o lingurita de pulbere de cimbru intr-o cana de apa dupa care se acopera si se lasa aproximativ un sfert de ora. Rezultatul se bea fierbinte.

Tratamente cu cimbru

Bronsita, raceala : Recent s-a facut o serie de studii cu privire la efectele cimbrului asupra bolilor respiratorii. Unul dinre aceste studii a aratat ca bronsita si racelile pot fi tratate foarte repede cu cimbru. Unui numar de 189 de pacienti care erau diagnosticati cu bronsita si tuse urmate de dureri ale pieptului, pe o perioada de trei zile, li s-a facut un tratament cu cimbru. Spre surprinderea specilalistilor, mai mult de jumatate s-au vindecat de bronsita si aproximativ un sfert dintre ei nu mai tuseau si nu mai acuzau dureri ale pieptului. Prin urmare, este recomandat ca in cazuri de bronsita sau raceli sa consumati cate o lingurita de tinctura de cimbru, de cel mult sase ori pe zi, sub forma de cura, pe o perioada de 12 zile.

Astm, pneumonie, infectii respiratorii recidivante : In aceste cazuri se dilueaza uleiul volatil in infuzia de cimbru si se administreaza cate 2-3 picaturi, de patru ori pe zi, in cure cuprinse intre 10-20 de zile. Astfel administrat, cimbrul va actiona ca un antibiotic asupra organismului, deoarece indeparteaza bacteriile, usureaza respiratia si intareste sistemul imunitar.

Laringita, faringita si amigdalita : In aceste cazuri se pun 2-3 picaturi de ulei de cimbru intr-un pahar cu apa si se bea de trei ori pe zi sau se face gargara aproximativ cinci minute cu infuzie de cimbru pe o perioada de o saptamana. Daca aceste infectii sunt mai grave, perioada tratamentului va dura pana la 21 de zile.

Colita, enterocolita, colon iritabil, colon spastic : In urma studiilor s-a demonstrat ca cimbrul are un puternic efect asupra colitei, pur si simplu distruge aceasta bacterie. Mai mult, cimbrul alina spasmele digestive, este un bun antiinflamator si stimuleaza tubul digestiv. Se administreaza un sfert de lingura de pulbere de cimbru, de patru ori pe zi. Acest tratament se aplica pe o perioada de 21 de zile si se reia de cate ori este nevoie.

Diaree : In acest caz se consuma pulbere de cimbru de cel mult sase ori pe zi. Datorita proprietatilor sale, cimbrul inlatura bacteriile patogene din intestin si reduce crampele abdominale. Se administreaza patru picaturi de ulei volatil de cimbru, de 2 ori pe zi, sub forma de cura.

Accident vascular cerebral : In acest caz, pe o perioada de 12 luni, zilnic, se administreaza 4 linguri de tinctura de cimbru. Se fac pauze de opt saptamani dupa fiecare luna in care se administreaza acest tratament. In anul 2000, in urma unor studii in Marea Britanie, s-a aratat ca consumul de cimbru stopeaza depunerea grasimilor pe vasele de sange din creier, reducad semnificativ sansele de accident vascular cerebral. De asemenea, alte studii demonstreaza ca acest condiment-medicament favorizeaza concentrarea.

Colesterol : In 2006, in Turcia s-a realizat un studiu care a scos in evidenta calitatea cimbrului de a reduce colesterolul negativ, lucru ce duce la evitarea bolilor cardiovasculare.

Tromboze : Frunzele de cimbru au in alcatuire doua substante care stopeaza formarea cheagurilor de sange. Se bea 2-3 cani de ceai pe zi, pe o perioada de trei saptamani, dupa care se face o pauza de cel putin patru saptamani.

Infectii renale si urinare : In Germania s-a realizat un studiu in urma caruia s-au demonstrat beneficiile uleiului de cimbru asupra cailor urinare si rinichilor. Studiul arata ca uleiul volatil din cimbru este eliminat in proportie de 20 % pe cale urinara, curantand rinichii si caile urinare. Se iau trei picaturi de ulei volatil, de patru ori pe zi, sub forma de cura, pe o perioada de 7-14 zile.

Viermi intestinali : Impotriva acestei infectii, se amesteca cinci picaturi de ulei volatil de cimbru cu ulei de masline sau ulei de floarea-soarelui. Pe o perioada de 28 de zile se iau cate doua lingurite pe zi, una dimineata inainte de masa si a doua seara inainte de culcare.

Giardia lambila : Pentru combaterea acestei infectii, specialistii recomanda o combinatie foarte puternica, cea de cimbru cu rostopasca. Tinctura de cimbru si cea de rostopasca se amesteca si se pune intr-o sticla care va fi inchisa foarte bine pentru a nu permite aerului sa patrunda. Intr-un pahar cu apa se pune o lingurita din acest amestec la care se mai adauga si doua picaturi de ulei de cimbru.

Sinuzita : Impotriva sinuzitei, specialistii ne indeamna sa facem inhalari cu ulei volatil de cimbru. De asemenea, se poate aplica pe frunte comprese cu acest ulei si se tin 20 de minute. Astfel aplicat, uleiul de cimbru actioneaza ca un antibiotic asupra cailor respiratorii superioare.

Rani, ulcere de piele, arsuri : In aceste cazuri se spala pielea, arsurile sau ranile cu extract acoolic sau cu ceai de cimbru. Astfel aplicat, ceaiul de cimbru are efect antibiotic si cicatrizant.

Circulatie periferica deficitara : In cinci litri de apa fierbine se pune cimbru si se fac bai. Baile cu cimbru stimuleaza circulatia, actioneaza asupra metabolismului si intaresc sistemul imunitar.

Reumatism : In acest caz se pune o compresa cu cimbru pe locul afectat. Cimbrul stimuleaza circulatia sanguina, are efecte calmante, reduce rigiditatea articulara si scade senzatia de frig.

Carii, gingivita, placa bacteriana : Un litru de infuzie de cimbru se combina cu 5 picaturi de ulei extras din aceasta planta, iar cu solutia obtinuta, de trei ori pe zi, timp de cinci minute se clateste gura.

Efectul psihologic al cimbrului

Istoricii spun ca in Grecia Antica cimbrul era folosit pentru stimularea soldatilor ( se spunea ca le da curaj si incredere in lupte ). De altfel, daca stam bine sa ne gandim este si o oarecare legatura deoarece denumirea stiintifica a cimbrului este “ Thymus “ care provine din cuvantul grecesc “ thymos “ care inseamna curaj. Nu degeaba grecii aveau aceasta parere despre cimbru deoarece, aceasta planta este capabila sa imbunatateasca circulatia sangelui catre creier oferind astfel stari de vigilenta, atentie si concentrare.

Cimbru, un antibiotic natural

In urma cercetarilor in tari precum Japonia, Elvetia, Spania, Anlgia, Germaina sau Romania s-a confirmat faptul ca aceasta planta este mult mai eficienta decat multe medicamente fiindca, datorita proprietailor antiinflamatorii si antiinfectioase actioneaza ca un antibiotic. De asemenea, si uleiul extras din aceasta planta are aceleasi efecte, mai mult ataca membrana celulara a bacteriilor eliminand-o. Cercetatorii au descoperit ca bacteriile, pur si simplu, nu au nicio metoda de “ a se apara “ de uleiul volatil extras din cimbru deoarece, acesta are o gama variata de componente ce nu permit microbilor sa se adapteze.

De retinut !

In ciuda faptului ca atat uleiul extras din cimbru, cat si cimbrul propriu-zis sunt foarte benefice organismului, specialistii spun ca nu trebuie facut exces deoarece duc la reactii adverse precum : convulsii, varsaturi, delir sau dureri abdominale foarte puternice. La inceput, curele si tratamentele cu ulei volatil de cimbru si cu cimbru se vor face in doze reduse dupa care, treptat se va mari cantitatea de cimbru si de ulei extras din acesta. In cazuri precum ulcer gastric, gastrita hiper-acida, hipotensiune sau colon iritabil tratamentul cu cimbru se va face in doze mici si cu foarte mare prudenta, iar daca simptomele acestor boli persista sau chiar se agraveaza trebuie incetat tratamentul. Consumul de cimbru este interzis femeilor gravide, femeilor care alapteaza si persoanelor alergice.

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu